Könyvek az udvarban

Gyakori látogató vagyok Pécsett, s amikor a mediterrán hangulatú városban járok, semmiképpen nem hagynám ki, hogy benézzek a Király utca 9. szám alatti kincsesbányába. Az ódon udvaron olyan halmokban állnak a régi és sokszor nagyon különleges könyvek, mintha a Ali Baba negyven rablója a filosz szakos mesterdiploma után úgy döntött volna, hogy literátus betyárbandát alapít, és a belvárosi udvar lesz a könyvtolvajcsapat főhadiszállása, raktára és elosztóközpontja. A valóságban azonban a különös antikvárium a Csorba Győző Könyvtárhoz tartozik.

Forrás: bama.hu2024. 01. 01. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizennégy esztendeje működő Retro könyvvásár minden évben tavasztól őszig látogatható, hiszen a kötetek jobbára szabad téren – igaz, tető alatt – böngészgethetők. Tavaly március 14-én nyitott a bolt, de nem zárt be ősszel. A Baranya vármegyei hírportál arról számolt be, hogy hivatalosan október 28-án zárta tizennegyedik évadját a könyvvásár, de sokak legnagyobb örömére a zárást követően pár nappal már újra kinyitott a Retrovárium. Aztán jött az adventi Retro könyvvásár, amely azt jelentette, hogy a karácsonyi készülődés időszakában szombaton is kinyitotta a vásár, hogy lehetőséget kínáljon azoknak, akik könyvet ajándékoznak az ünnepre.
Laptársunk az antikvárium vezetőjét is megszólaltatja. Márkus István, a Csorba Győző Könyvtár munkatársa elmondja, hogy a

Retro könyvvásár alapelve az, hogy befogadnak könyveket, amiket szakembereik átnéznek. Szükség esetén a fiókkönyvtárakba vagy valamelyik, a vármegyében lévő könyvtárba juttatják el azokat, amikre pedig nincs igény, az a vásárba kerül. De ha a Retrováriumban vásárolják meg az olvasók a könyveket, akkor azzal is a könyvtárakat támogatják, hiszen a befolyt összegen új köteteket vásárol az intézmény.

A cikkből az is kiderül, hogy a bolt fesztiválokra is kitelepül, ha lehet. Így 2023-ban a Retro könyvvásár – azonkívül, hogy szombatonként rendre kinyitott a Király utcában – részt vett a Lokart fesztiválon, a pécsi Fényfesztiválon, az Ördögkatlan fesztiválon, a Pécsi Tanuló Város fesztiválon, a helyi Nemzetiségi hagyományőrző fesztiválon és a Gesztenyeliget fesztiválon. 
Ha arra járnak, mindenképpen nézzenek be a 2024-ben tizenötödik esztendejét kezdő Ratrováriumba! Jó könyveket szedegethetnek majd össze!

A teljes cikket itt olvashatják el.

Borítókép: Márkus István, a Csorba Győző Könyvtár munkatársa, a Retrovárium koordinátora (Fotó: Czeczon Emese)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.