Stresszoldó múzeum

A múzeumalapítók bizonyára sok szempontot figyelembe vesznek, amikor megszervezik az intézményt, ám a múzeumok jótékony pszichés hatásaira csak most derült fény. Legalábbis ezt állítja a Bécsi Egyetem kutatócsapata. Kimutatták: negyedórás múzeumélmény jelentősen csökkenti a stresszt. De a hatást lehet fokozni.

Forrás: VAOL2024. 01. 08. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bécsi Egyetem pszichológusaiból álló kutatócsoportja arra kérte a Wiener Secession látogatóit, hogy nézegessék Klimt Beethovenfríz című alkotását, miközben Beethoven 9. szimfóniáját hallgatják, amely a műalkotást ihlette. Egy másik csoport zenehallgatás nélkül csodálhatta Klimt képét. A kísérlet során kiderült, hogy azok a látogatók, akik zenét is hallgattak a festmények szemlélése közben, jobban élvezték a művészetet, és jelentősen csökkent a stresszszintjük.

Az angyalok kara Klimt festményén (Forrás:Wikipédia)


Laptársunk, a Vas Vármegyei Hírportál a Wiener Secessionra hivatkozva arról számol be, hogy Helmut Leder, a kutatás vezetője megállapította:

Ha egyszerre két érzékszervünkön keresztül érkezik a stimuláció – méghozzá esztétikus, művészi formában –, akkor az jelentősen felerősíti az esztétikai élményt. Ezáltal csökken a félelem és a szorongás.

A kutatás azt is kiderítette, hogy már 14,3 percnyi idő a múzeumban – zenével vagy anélkül – csökkentette a látogatók stresszszintjét, félelmeit, és jobb kedvre derítette őket. Viszont nem mindegy, hogy valódi művészetről vagy giccsről van szó. Az élmény csak akkor stresszoldó, ha valódi művészettel találkozunk. 
A VAOL hozzá teszi: aki akarja, Bécsben most maga is kipróbálhatja a hatást: Klimt Beethovenfríz című alkotásáa mellett fülhallgatókat bocsátanak a látogatók rendelkezésére, amelyekben Beethoven 9. szimfóniája szól. 

A teljes cikket itt olvashatják el.
Borítókép: Fülessel a múzeumban (Fotó: Zsolt Marton)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.