Bánffy Miklós és Kós Károly világát mutatják be a Székely Nemzeti Múzeumban

A kiállítás megnyitója része lesz a magyar kultúra napi ünnepségnek, amelyet a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, a Székely Nemzeti Múzeum, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna megyei közgyűlés szervez a Bartók Béla teremben.

Forrás: MTI2024. 01. 18. 15:00
Székely Nemzeti Múzeum
Sepsiszentgyörgy, 2023. október 26. A felújított sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a megnyitó napján, 2023. október 26-án. MTI/Kátai Edit Fotó: Kátai Edit Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a szervezők szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, az Erdélyben először Sepsiszentgyörgyön bemutatkozó vándorkiállítás apropóját az adja, hogy tavaly volt Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulója. – Ők fegyvertársak voltak, nagyon komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy a Trianon miatt szétesett országrészt, Erdélyt megmentsék, és az emberek előtt reményt csillantsanak fel – mondta Vargha Mihály múzeumigazgató. Hozzátette, mellettük még báró Kemény János járult hozzá ahhoz, hogy az erdélyi magyarság ne lépjen az elvándorlás útjára.
 

Szebeni Zsuzsa
Szebeni Zsuzsa a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője. Forrás: Facebook/Szebeni Zsuzsa  

Szebeni Zsuzsa intézetvezető kiemelte: a tárlat anyagához a múzeum és Makkai András üvegművész is hozzájárult a Csaba királyfit ábrázoló vitráliummal, mely Bánffy Miklós rajza alapján készült. Hangsúlyozta: a múzeum érdeme is, hogy a tárlat ne részinformációkat, hanem teljes képet adjon. Elmondta, hogy a kiállítás komoly forrásfeltárásokkal is járt, ami Bánffy és Kós barátságára is rávilágított, de új információk, tárgyak is előkerültek. 

A sepsiszentgyörgyi tárlaton a Kós Károly által faragott sakkfigurák és a Könyv a lovakrul című kiadványának eredeti példánya is megtekinthető lesz. Ezeket a tárlat társkurátora, Kós Károly unokája, Kós Katalin viszi el Kolozsvárról a székelyföldi városba.

A tárlat végső állomása a marosvécsi Kemény-kastély lesz, így a triász harmadik tagjához, Kemény Jánoshoz is kapcsolódik.
Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója közölte: a január 22-i ünnepségen adják át a Háromszék kultúrájáért díjat is. Az életműdíjat tizenötödik alkalommal nyújtják át olyan személyiségnek, aki több évtizeden át meghatározta a térség kulturális életét.

Vargha Mihály múzeumigazgató arra is kitért, hogy a múzeum újranyitása óta jelentősen megnőtt a román anyanyelvű látogatók száma, akik már nem előítéletekkel, hanem kíváncsian jönnek. Hozzátette: ez a tendencia a térség más múzeumaiban is tapasztalható, így ezek akár híd szerepet is betölthetnek a két nemzet között.

Borítókép: A felújított sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a megnyitó napján, 2023. október 26-án (Fotó: MTI/Kátai Edit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.