Ünnepi évadot indít Székesfehérvár

Az év egyik leghidegebb, de egyben legverőfényesebb napját választotta a Vörösmarty Színház társulata, hogy egy igazi, hagyományos disznóvágással melegítsen be az új esztendő új feladataihoz, bemutatóihoz. Az ünneplésen részt vett Lehrner Zsolt kulturális alpolgármester is, aki lapunknak egyebek mellett arról beszélt, különösen boldog évad ez a tavalyi kéthónapos épületbezárás után.

Forrás: Facebook2024. 01. 14. 19:31
Gáspár Sándor Székesfehérvár ünnepi
Forrás: Vörösmarty Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományos disznóvágással, fergeteges hangulatban indította az új évet a Vörösmarty Színház. 

Ünnepi hangulatban
Ünnepi hangulatban Szikora János színész, rendező (jobb oldalon). Fotó: Vörösmarty Színház Facebook-oldala

A fehérvári teátrum számára különösen ünnepi az idei évad, hiszen a 2023-as távhő- és energiaárak miatt a színház épületét két hónapra be kellett zárniuk. A színház azonban tovább működött: Cserhalmi György rendezését, a Tizenkét dühös embert többször játszották telt házzal, ideiglenesen a Városháza dísztermében, hatalmas sikerrel. 

— A rendkívüli helyzet is megmutatta, hogy a székesfehérváriak mennyire ragaszkodnak a színházhoz. Elképesztő sikerrel futott a Tizenkét dühös ember családias környezetben. Az épületbezárás alatt az Alba Régia Szimfonikusok és a Székesfehérvári Balett Színház a színészeknek kölcsönadta próbatermeit. Tavaly tizenegyszeresére növekedett a távhő ára a megelőző évhez képest, így a színházépületet ilyen ár mellett nehéz lett volna kifűteni. Amiben tudtuk, a kulturális élet szereplőit segítettük. Az idei évben a világpiaci ár csökkenésével normál üzemmódban működik a színház — mondta az alpolgármester.

A decemberi bemutató óta nagy sikerrel megy David Seidler darabja, A király beszéde, és Bereményi Géza Apacsok című darabját – Bagó Bertalan rendezésében – is szereti a közönség. Február 3-án lesz a premierje a Csongor és Tündének, amelyet a rendező Czukor Balázs tudatosan a fiatalabb korosztály gondolkodásának megfelelően friss lélegzetvételű előadásként állít a színpadra.

Az alpolgármester felhívta a figyelmet az Ars Regia összművészeti programkínálatára, amely Székesfehérvár kulturális intézményeinek közreműködéséből született. A Szöktetés a szerájból – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Carmen pedig a Székesfehérvári Balett Színház előadásában lesz látható. 

 

Borítókép: Gáspár Sándor a színházi disznóvágáson (Forrás: A Vörösmarty Színház Facebook-oldala) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.