Édes Anna a közönség közreműködésével Salgótarjánban

Különleges rendezésben vitte színre Kosztolányi Édes Annáját a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. A közönség is a színpadnak kinevezett térben foglal helyet, s akarva-akaratlanul bevonódik a játékba. A produkció úgynevezett tantermi előadásnak készült. Ez a sorozat része a 2020-ban útjára indított országos Déryné programnak.

Forrás: Nool.hu2024. 02. 05. 10:00
Édes Anna
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nógrád vármegyei hírportál részletesen beszámol Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényéről és a mű fogadtatásáról is Kosztolányi idejében. Mint írják, a darab az elmúlt évtizedekben is rendre feltűnt egy-egy teátrum repertoárjában, sőt két alkalommal filmet is készítettek belőle.

Édes Anna
Az Édes Anna tantermi előadáson. Forrás: Facebook

 

Az Édes Anna tantermi előadáson

Az Édes Anna sok vitára adott okot a maga korában is. Ugyanis a konfliktus a merőben eltérő emberi viszonylatokra, a különböző társadalmi csoportok egymásnak feszülésére épül, s olyannyira kiéleződik, hogy az előkelő családnál szolgáló Anna nem lát más lehetőségét szabadulására, mint lélektelen gazdáinak fizikai megsemmisítését. 

Bűnös-e és mennyiben a szabadságában, érzelmeiben, testi mivoltában a végletekig megzsarolt lány? Ez a fő kérdés, amelyet a mai napig lehet vitatni.

A Salgótarjánban bemutatott változat végén a stáb tagjai írásban három kérdést tettek fel a távozó nézőknek. Arra szerettek volna választ kapni, hogy az összes körülményt figyelembe véve mit érdemel a bűnös. Valójában gyilkos-e Anna, életfogytiglani börtönt, fegyházat vagy mentális kivizsgálással összekötött felmentést ítélnének neki. Mint írják, a döntő többség az utóbbi lehetőségre szavazott.

Susán Ferenc, a színház megbízott igazgatója Sikó Koppány színművészt kérte fel a forgatókönyv megírására és a rendezésre. Sikó Koppány két éve tagja a Zenthe Ferenc Színháznak.

A Kaposvárott diplomázott színművész a szereplőket, Csabai Csongort, Kövesi Csengét, Madácsi Istvánt, Urbán-Szabó Fannit egykori kaposvári pályatársai közül választotta ki maga mellé.

 

Borítókép: Sikó Koppány és egykori kaposvári pályatársai szerepelnek a darabban (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.