„Még megy az első rész, de a kritika már kész”

A magyar filmkészítők jelentős része tudatosan hősteleníti a történeteket, nem felemelni akarja a nézőt, hanem lelkileg a földbe döngölni – nyilatkozta a Mandinernek Rákay Philip, a Most vagy soha! című film kreatív producere a március 15-én debütáló produkció kapcsán. Az interjúban a nagybetűs filmszakmáról, ideológiai nyomulásról és a valódi katarzisról is szó esett.

Forrás: Mandiner2024. 03. 14. 10:30
a20220224_rakay_philip_vargha_tamas_civilek_haza_pt_fmh (3)
20220224 Rákay Philippel beszélget Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Civilkozpont, Székesfehérvár. Fotó. A képen balról-jobbra: Rákay Philip, Vargha Tamás. Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap Fotó: Pesti Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A riporter első kérdésére, hogy jó szakmai taktikának tartotta-e a film bemutatója előtt azt nyilatkozni, hogy az 1990 után készült magyar filmek hetven százaléka kuka, Rákay azt válaszolta: – Engem a nagybetűs közönség érdekel, nem az úgynevezett nagybetűs filmszakma, ezért aztán kicsit sem bánom, ha sokan magukra veszik ezt a mondatot. Azt vallom, hogy minden filmnek és műalkotásnak jókora közös metszete kell legyen a befogadóval, vagyis a közönséggel, elvégre minden normális alkotó neki akar átadni, üzenni valamit. Ne akarja, hogy előbújjon belőlem a végzett művészetfilozófus, film- és színházesztéta, de ha a rendszerváltás után készült magyar filmek tömegét nézzük, ez a metszet a legtöbb esetben alig létezik, ami engem nézőként is rettenetesen zavar. A ballib filmes alkotók sokszor pusztán a maguk örömére, egyfajta öngyógyító csoportterápiaként öntik a közönségre beteg lázálmaikat, s amikor ez a kivert kutyát sem érdekli, akkor persze jön a mantra, hogy az ő magasröptű művészetüket nem érti a plebs, s meg sem érdemli az ő nagyszerűségüket – jelentette ki a producer, aki azt is hozzátette, hogy szerinte ez pont ugyanaz az attitűd, mint amikor a magyar politika baloldala négyévente meglepődik és megsértődik a Fidesz kétharmados választási győzelme láttán, s elkezdi tudatlan vidéki bunkónak titulálni a kormánypártok szavazótáborát. 

filmforgatasMD-36
A Most vagy soha! című film forgatása Sopronban 2022. május 7-én            Forrás: Kisalföld/Máthé Daniella

– Egy kisebb nézettségű film is hordozhat fontos, össztársadalmi szinten is érvényes missziót, és egy nézett közönségfilm is lehet csapnivalóan értéktelen. A probléma akkor van, amikor sem valódi, építő küldetése, sem nézettsége nincs egy filmnek. A magyar filmkészítők jelentős része sajnos tudatosan hősteleníti a történeteket. Nem felemelni szereti a nézőket, hanem lelkileg a földbe döngölni… – fejtette ki véleményét Rákay Philip

Arra a riporteri kérdésre, hogy vajon mit szólnak majd a producerrel nem szimpatizáló kritikusok a Most vagy soha! című filmhez, Rákay egy idézettel válaszolt. 


Ákos egyik dalában ezt énekli: „Még megy az első rész, de a kritika már kész.” Hát, valahogy így. A saját negatív percepciójukat fogják kivetíteni a filmre, ami nem az alkotás valódi minőségéről, hanem rólam szól majd. Ha pedig hetek, hónapok múlva sikeres lesz a mozikban, akkor az a duma jön, hogy ennyi pénzből bárki meg tudta volna csinálni. Ez a szánalmasan ócska színjáték engem már régen nem érdekel. Egyben bízom, hogy a közönség szeretni fogja. 

Mi, akik megalkottuk, büszkék vagyunk a műre, mert erőn felül mindent elkövettünk azért, hogy élvezhető és egyben értékes történelmi kalandfilm legyen. Megkockáztatom, magyar filmbe talán soha senki nem fektetett ennyi energiát. És ez nem pusztán pénz, hanem emberi hozzáállás kérdése – jelentette ki a Most vagy soha! című történelmi játékfilm producere. 

A vele készült nagyinterjút teljes terjedelmében a Mandiner oldalán olvashatják el.  

Borítókép: Rákay Philip a Fehérvári Civil Központban 2022. február 24-én. Forrás: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.