Drakula elveszett

Ingyenesen elérhetővé tette hivatalos YouTube-oldalán a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum az Elveszett magyar filmek című dokumentumfilmjét. A Svenk ma esti adásában Barkóczi Janka kutató, achivátor mesél a magyar filmkultúra rendkívüli veszteségeitől.

2024. 04. 06. 18:00
Barkóczy Janka, NFI kutató archivátor (Fotó: Youtube)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adásból megtudhatjuk, hogy rengeteg olyan film van – illetve javarészt már csak volt –, amit már nem tudunk megnézni, csak másodlagos forrásokból, plakátokból, sajtóhírekből tudjuk, hogy valaha léteztek, s néha azt is, miféle filmek lehettek. 


Barkóczi Janka szerint

a magyar filmtörténet és filmkutatás legizgalmasabb területe az elveszett filmek kérdése.

A szakértő elmondja, hogy a hiányzó filmek többsége a némafilmek és a korai hangosfilmek közé tartozik. Sajnos a filmek nyersanyaga nagyon sérülékeny, gyúlékony, magától is bomlékony, és amíg nem volt rendszeres gyűjtés, könnyen elkallódtak. Ugyanakkor – derül ki a Svenk adásából – a korai magyar filmeket nagyon széles körben forgalmazták. A kutató úgy fogalmaz: 

Japántól az Egyesült Államokig, mindenhol voltak nézőik.

Ami azt is jelenti, hogy akárhol felbukkanhat egy-egy kallódó kópia. Hogy az előkerülést segítse a Filmarchívum létrehozott egy oldalt, amelyen minden megtalálható a 120 legfontosabb keresett filmünkről. Olyan különlegességek találhatók itt, mint az Egri csillagok első filmváltozata, az első Drakula-film, Keleti Márton egy különös filmje, a Borcsa Amerikában vagy a Muráti Lili, Páger Antal, Bilicsi Tivadar főszereplésével készült Egy nap a világ, melynek zenéje máig népszerű. 
A Svenk adását szombaton 22:50-től láthatják a Hír Tv műsorán.

Borítókép: Barkóczy Janka, NFI kutató achivátor (Fotó: Youtube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.