Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Díjakat osztott a Nemzeti Színház

Évadzárót tartottak a Nemzeti Színházban. A teátrum családias hangulatú rendezvényén mint minden évad végén, most is kiosztották a Nemzeti Színház díjait, amelyeket a társulat szavaz meg az évad legjobbjainak.

Forrás: MN2024. 06. 22. 12:00
Évadzáró a Nemzeti Színházban
Évadzáró a Nemzeti Színházban Forrás: Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színház tájékoztatása szerint a 2023/24-es évadban a Nemzeti nyolc bemutatót tartott, s a teátrumban összesen 115 produkció és 408 előadás volt látható. Vidéki helyszínekre összesen tizenöt előadás jutott el, a külföldi vendégjátékok száma kilenc volt. A magyar–török kulturális évad keretében Antalyába utazott a társulat a Körhinta című produkcióval. 

Hatalmas sikerrel zajlott a 11. MITEM – Madách Nemzetközi Színházi Találkozó 23 produkcióval, valamint a Jelen/Lét Fesztivál 24 produkcióval. 

Az évadban mindezek mellett a Nemzeti Színházban vendégeskedett a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Szombathelyi Weöres Sándor Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Déryné-program, a Cervinus Teátrum, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, valamint a Kazán István Kamaraszínház, a Cervantes Intézet, a Dél-pesti Tankerület. 

A Körhinta előadása Antalyában. Fotó: Nemzeti Színház


A teátrum adott helyet a Hobo-nagykoncertnek, Fabók Mancsi előadásának, a Tündérkerti Gálaestnek és az Ádámok és Évák ünnepének. A Nemzetiben zajlott a Nemzeti VERSeny, a Versünnep Fesztivál, a Pajtaszínházi Szemle, a 371 csillag gála, valamint a kaposvári és budapesti színművészeti egyetemek hallgatóinak vizsgaelőadásai. Április 15-én, nagyszabású gálaesttel ünnepelték meg Bodrogi Gyula 90. születésnapját.
A gyermekek és a fiatalok olyan programokon vehettek részt, mint a Kölyöknapok a legkisebbeknek, színház-pedagógiai foglalkozások, pályaorientációs épületismertetés, az Ádámok és Évák ünnepe a magyar kultúra napján, illetve Nemzeti Színház történeti vetélkedőn mérhették össze tudásukat a Bánk bán című előadás kapcsán. 
Kilenc alkalommal jelent meg idén is a Nemzeti Magazin, amely nemcsak a Nemzeti Színházban hozzáférhető, hanem Budapest kulturális helyszínein, illetve az idén nyáron a Balatonon is. A színházi olimpiáról elkészült egy reprezentatív album Kornya István szerkesztésében, és hamarosan elkészül a Nemzeti Színház legújabb évadkönyve is.

Vidnyánszky Attila. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Vidnyánszky Attila hangsúlyozta azt is, hogy a színház látogatóinak száma meghaladta a 120 ezret, ami 98 százalékos látogatottságot jelent. Úgy fogalmazott: 
 

Színházilag talpra álltunk, de a lelki engesztelődéshez idő kell.


Az elmúlt évadban olyan művészek és kollégák kaptak jelentős díjakat, mint Bodrogi Gyula (Széchenyi Zsigmond-emlékérem), Blaskó Péter (Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat) Vidnyánszky Attila (Sota Rusztaveli Egyetem díszdoktor, Grúzia; Tamási Áron-díj, Tőkés-díj), Hobo (2024 Petőfi Zenei életműdíj), Trill Zsolt (Kossuth-díj, Arany Medál – legjobb férfiszínész díj), Eöri Szabó Zsolt (legjobb vágás/Skopje – Pozsgai Zsolt: Szeretlek, Faust!), Hosszú Marcsi (Magyar Teátrum Díj).
Az elismerések láncolata most a Nemzeti Színház díjazottjainak sorával folytatódott. A Szeleczky Zita-emlékgyűrűt és a Farkas–Ratkó-díjat Herczegh Péter, a Szörényi Éva-díjat Szilágyi Ágota, a Sinkovits Imre-díjat pedig Schnell Ádám kapta. Németh Antal-díjat vett át Kornya István, a Nemzeti Magazin főszerkesztője, a Kulissza-díjat pedig Szigeti Gábor hangosító, Vida Gábor rendezőasszisztens és Kovács Bálint műszaki igazgató kapta. A Nissan magyarországi importőre, a színház kiemelt támogatója az idei évben a legjobb női alakításért járó Szörényi Éva-díjban és a legjobb férfi alakításért odaítélt Sinkovits Imre-díjban részesülő színművészek számára egy-egy Nissan gépjárműhasználatot biztosít a nyári szabadság idejére.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.