Vízpart és festészet: a magyar festészet legnagyobbjai a Várkert Bazárban

A nyár beköszöntével ismét vízparti tematikájú szabadtéri, egy sétával bejárható kiállítással kedveskedik látogatóinak a Várkert Bazár. A most látható tablók képein olyan magyar festők művei láthatók, mint Csontváry Kosztka Tivadar vagy éppen Vaszary János.

2024. 07. 19. 17:30
20240719__MI_044
20240718 Budapest Várkert bazár 
Nyár a parton kiállítás 
Fotó: Mirkó István  Magyar Nemzet
Megnyílt a Várkert Bazár legújabb tárlata Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyílt a Nyár a parton – folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című kiállítás csütörtökön Budapesten, a Várkert Bazárban. A kültéren helyet kapó tablóképek a Magyar Nemzeti Galéria impozáns festészeti gyűjteményéből egy kis merítés, mely az adott tematikához illeszkedik. A tárlat kurátora Bellák Gábor művészettörténész.

A Várkert Bazár 
Nyár a parton kiállítása
A Várkert Bazár Nyár a parton kiállítása Fotó: Mirkó István

A kiállításon összesen tíz álló installáción tizenkilenc festményen keresztül elevenednek meg a nyári fürdőzés témái, a vízpart, a vízparti táj szépségei.

A tablókon a 20. századi magyar festészet legnagyobbjainak alkotásai kaptak helyet, így Aba-Novák Vilmos, Egry József, Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, valamint Vaszary János művei is megelevenednek Várkert Bazár glorietthez vezető rámpáján. 

A kiállítást a szabad ég alatt, egy sétával egybekötve lehet megtekinteni. 

Kiállításmegnyitó a Várkert Bazárban

A szabadtéri kiállítás ünnepélyes megnyitóját csütörtökön tartották, ahol köszöntőbeszédet mondott Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs és marketingigazgatója, a tárlatot pedig Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese nyitotta meg. Kőrösi Gábor kiemelte: az elmúlt években már számos hasonló tematika köré csoportosítottak szabadtéri kiállításokat. Például már megidézték a régmúlt balatoni nyarainak ikonikus használati tárgyait, divatját is, illetve megmutatták a Balaton körül látható jellegzetes épületeket. Emellett megköszönte a galéria munkatársainak a közreműködést a kiállítás megvalósításában.

De nem csak azért döntöttünk a vizes tematika mellett, hogy a forró napokban, ha csak a szemnek is, de némi felüdülést nyújtsunk, hanem azért is, mert a vízzel, a vízparttal kapcsolatban bizonyára mindannyiunknak felejthetetlen emlékei vannak.

Kiállítás-e a kiállítás?

Vigh Annamária hangsúlyozta, hogy egyfelől egy rendhagyó kiállítás született meg, illetve különös a tárlat, hiszen a gyűjteményükből nem eredeti alkotásokat mutatnak be: ­

Nem eredeti alkotásokat mutatunk be, hanem látványos posztereket, reprodukciókat. Feltehetik a kérdést, beszélhetünk-e egyáltalán kiállításról ebben az esetben. Úgy gondolom, feltétlenül, hiszen múzeumi alapfeladatunk, hogy a művészet erejét a legkülönfélébb módokon képviseljük.

 

Mozgásszínházi produkció és tárlatvezetés

Az est fényét egy-egy kortárs mozgásszínházi előadás erejéig Deák Kristóf és Pataki Noémi Kata táncművészek, valamint György Andrea zenész közös produkciója emelte. A megnyitót egy rendhagyó tárlatvezetés kísérte Bán Blanka művészettörténész szakmai vezetésével. 

A szakember valamennyi festőről és alkotásáról, sőt még a Vaszary-kék sajátosságairól is mesélt, illetve kiemelte, hogy azért is tartja izgalmasnak a most bemutatott projektet, mert vannak olyan műtárgyak, melyeket itt ugyan meg lehet tekinteni, de valójában egy raktárban vannak. Így a Nyár a parton – folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című kiállítás egy nagyszerű lehetőség arra, hogy ilyen műtárgyakat nagy méretben, reprodukciók formájában megismerhessen a látogató, és felfedezhessen akár olyan részleteket, melyeket az eredeti képpel találkozva esetleg nem tudna. 

Bán Blanka számos érdekességet árult el a közönségnek, többek között azt, hogy nem csak a víz fogja összekötni a kiállított képeket, hanem sok olyan művész van, aki együtt is dolgozott és ugyanolyan inspirációs források érték őket. 

A Nyár a parton – folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című kiállítás célja, hogy a Várkert Bazár megmutassa a tíz éve megújult helyszínre látogatók számára, hogy a neves, sokak által ismert és elismert hazai festőművészek miképpen vitték vászonra a különböző nyári pillanatokat. A tárlat  ingyenesen látogatható július 18-tól egészen szeptember közepéig abban a Várkert Bazárban, mely Ybl Miklós tervei alapján készült 1875 és 1883 között, és megújultan várja a hazai látogatókat és a turistákat egyaránt. 

A tárlat során 10 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 19 tablófelületen keresztül próbáljuk közelebb hozni a nyári fürdőzés örömeit, a vízparti tájak hűsítő, megnyugtató hangulatát. A kiállítás célja, hogy a tíz éve megújult Várkert Bazárba látogatóknak bemutassuk, hogy a legnevesebb hazai festőink hogyan örökítették meg egykor a nyár legszebb pillanatait. A képek között sétálva szinte érezzük a naptej édes illatát, fülünkben halljuk a tenger morajlását, a strandolók vidám kacagását, és egy pillanatra a csodás vízpartokon találhatjuk magunkat

írják a történelmi helyszín honlapján.

A Várkert Bazár nyári programjai

A most megnyíló kiállítás mellett számos kulturális program várja az impozáns helyszínre látogatókat. Egészen augusztus 15-ig cigánymuzsika csendül fel a Budavári Palotanegyedben, ugyanis Lakatos Miklós és zenekara június 15. és augusztus 15. között a Főőrség Étterem teraszán, illetve a Savoyai teraszon ad minikoncerteket. A zenés programok között találhatók még a Zenélő Budapest koncertek: július 20-án a Huszárruhás rézfúvósok reneszánsz-barokk műsora lesz hallható, július 21-én pedig a Campanelli harangjáték-együttes szórakoztatja majd a zenére vágyókat. Július 27-én a Capriccio vonósnégyes és Götz Nándor szaxofonkoncertje lesz, július 28-án a Götz Saxophone Quartet ad koncertet a Csikós Udvarban, akik 2001-es megalakulásuk óta több száz koncertet adtak itthon és a világban. 

A zene mellett július hónapban az érdeklődők a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncelőadását is megtekinthetik július 26-án este nyolc órától: az együttes a híres Drakula gróf történetét dolgozza fel. Dokumentumfilmek is szerepelnek a programban, hiszen például többször vetítik majd a közeljövőben a Cézanne – Egy élet portréi című filmet. Legközelebb július 27-én lesz vetítés, mely belépőjegy váltásával tekinthető meg. A Várkert Mozi különleges programmal várja a nézőket július 31-én, hiszen a Mesterjátszma című magyar film előtt beszélgetést tartanak Tóth Barnabással, az alkotás rendezőjével. A mozifilmben, mely egy filmdráma és pszichothriller elegye, olyan ismert színészek játszanak, mint Mácsai Pál vagy éppen Hajduk Károly és Váradi Gergely.
 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.