Tíz éve újult meg a Várkert Bazár + exkluzív videó

Az idén tíz éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadának ünnepi programsorozata a tavaszi szabadtéri tárlat megnyitójával kezdődött március 7-én. A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című kiállítás a 2014-ben újjászületett épületegyüttes teljes történetét mutatja be a 19. század végétől napjainkig, három kiemelt korszakon keresztül.

2024. 03. 27. 5:42
Várkert Bazár
Molnár György, az Omega együttes gitárosa a Mesterektől élményekig - A Várkert Bazár történetei című szabadtéri plakátkiállítás bejárásán a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Várkert Bazár több mint száz éve meghatározó része a főváros dunai panorámájának. A kor kiemelkedő hazai építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori királyi palota bővítésének nyitánya lett, valamint a modern kori Budapest építészeti fejlesztésének első jelentős sikere. A kiállításon fény derül arra, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését és a kor híres festői és szobrászai közül kik dolgoztak a Várkert Bazár műtermeiben. Archív képek mesélnek arról is, mi történt az épületegyüttessel a második világháború idején, Budapest ostromakor. 

A szabadtéri tárlat felidézi az 1960-as éveket, amikor a Budai Ifjúsági Park, ismertebb nevén a legendás Ifipark működött itt. Megtudhatjuk, milyen együttesek léptek fel és azt is, hogy milyen, ideológiai alapon hozott szigorú szabályok betartásával szórakozhattak akkoriban a fiatalok. 

A kultikus szórakozóhely 1984-ben zárt be, majd az épületegyüttes harminc éven keresztül Csipkerózsika-álmát aludta.

Több évtizedes pusztulás és elhanyagoltság után a Várkert Bazár 2014-ben újjászületve nyitotta meg ismét kapuit a nagyközönség előtt a megújuló budavári Palotanegyedben. Az újjáépítésnél nemcsak az építészeti hagyományokat, hanem a mai kor elvárásait is figyelembe vették, melynek köszönhetően ma a főváros egyik meghatározó kulturális intézményeként működik. 

A kiállítás bemutatja hogyan vált a Várkert Bazár ismét a „lehetőségek terévé”.

 Ma már évi több tízezer látogatót fogad, sokszínű művészeti kínálata évről évre egyre gazdagabb zenei, irodalmi, képzőművészeti és családi programokat kínál. 

A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című tárlat március 7-től június elejéig tekinthető meg a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján. 

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.