Ahol a gyerekek az anyatejjel szívják magukba a kolbászkészítés művészetét

A Csabai Kolbászfesztivál és a klub munkája mostanra elválaszthatatlanok.

Forrás: Beol2024. 09. 11. 17:33
A Főzz és segíts! jótékonysági rendezvény Gyulán
Fotó: MTI/Lehoczky Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartotta szezonzáró rendezvényét a csaknem 130 fős tagságú Csabai Kolbászklub kedden este. A helyi gasztronómiai hagyományokat aktívan őrző, és azokat a Kárpát-medence számos fesztiválján, gasztrorendezvényén bemutató közösség nyárzáró vacsoráján igazi disznótoros volt a menü – közölte a Beol.

Az első csabai kolbászfesztivált 1997-ben rendezték, és sikert aratott a résztvevők és a látogatók körében egyaránt. A következő év januárjában a szervezők meghívták azt a kört, amely aktívan közreműködött az esemény lebonyolításában.

Ezt követően megalakult a kolbászklub 71 taggal, elnöknek Uhrin Zoltánt választották, aki haláláig, 2012-ig vezette a civil szervezetet.

A kolbászfesztivál főszervezője hosszú éveken át Ambrus Zoltán és felesége volt, akik végig támaszkodhattak a klubtagok segítségére. A klub segítette fejleszteni az eseményt, hogy merre menjenek tovább. valamint hogy jó-e az, amit csinálnak.

A klub is sokat tett azért tanfolyamokkal, bemutatókkal, szakmai tájékoztatókkal, hogy egyre több kis- és őstermelő készítsen, árusítson kolbászt,

és nemcsak a fesztiválon, hanem egész évben.

Népszerű a klub Minden csabai gyermeknek legyen saját kolbásza elnevezésű kolbászkészítő programja is, és kalandszobát is létesítettek a gyermekeknek. Valamint az is fontos, hogy a férfiak mellett nagyon sok hölgy is tagja a klubnak, és kiveszik a részüket a munkákból. 

Petényi György klubtag elmondta, a legtöbb csabai az anyatejjel együtt szívta magába a kolbászkészítést, és apáról fiúra szállt a családi recept, mennyi sót, őrölt pirospaprikát, köményt és fokhagymát használjanak a fűszerezéshez. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.