Csak egy hajszálon múlt, hogy soha nem készül el a világ leghíresebb magyar rajzfilmje

A Macskafogó nem csak a csak azért örvend töretlen népszerűségnek, mert magyar, hanem mert a mai napig se nagyon létezik hozzá hasonló animáció. A Szélesvásznú történelem legújabb adásában Zavaros Eszter és Csatári Bence a rajzfilm rendezőjével, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Ternovszky Bélával, és Lusta Dick szinkronhangjával, a Jászai Mari-díjas Mikó Istvánnal beszélgetett.

2024. 09. 07. 16:20
Macskafogó
A Macskafogó népszerűsége a mai napig töretlen. Forrás: NFI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Macskafogó vélhetően a világ első egész estés rajzfilmje, amely főtémaként épít a macska–egér konfliktusra. Történetében a bűnbandákba szerveződött macskakollektíva kiirtani készül az X bolygó egereit, ám a rágcsálókat sem ejtették a fejükre: legendás ügynöküket, Grabowskit küldik el, hogy megszerezze az egérség megmentésére kifejlesztett találmány terveit. 

Macskafogó
A Macskafogó műfaji kavalkádja egészen egyedülálló volt már a mga idejében is. Fotó: NFI 

A Macskafogó  sosem megy ki a divatból

Az alapszituáció ugyan a háborús filmek műfaját idézi, de az alaphelyzet csak apropó a műfajok halmozására és parodizálására. A háborús szituáció kémfilmes kalandokra fókuszálódik a szuperügynök Grabowski cselekményszálában, amely a James Bond-filmek főhősét és motívumait állítja komikus fénytörésbe. 

Az átlagon felüli hős ellenpontjaként a csetlő-botló, túlsúlyos Lusta Dick jelenetei előbb a gépeltérítés bonyodalmával a katasztrófafilmet, később a dzsungelbeli bolyongással az egzotikus kalandfilmet, végül pedig az újsütetű „rokonok”, a bőregerek megjelenése a vámpírhorrort juttatják eszünkbe. 

A macskák kísérleteiben vagy az egérmentő robotkutya felléptetésében a sci-fi motívumaira ismerhetünk. Noha a Macskafogó nem musical, kitüntetett szerephez jutnak benne a zenés részek: pörgős klip a bérgyilkos patkányfigurák antréja, – olvasható a Macskafogóról a Filmlexikon vonatkozó szócikkében.

A Szélesvásznú történelem legújabb adásában Csatári Bence a hidegháborús áthallások ról kérdezte a rajzfim rendezőjét, Ternovszky Bélát, aki szerint ennek az értelmezésnek is van létjogosultsága, mivel az emberi konfliktusok könnyedén lefordíthatóak az állatfigurákra.

Ez a jó az állatfigurákban, hogy anélkül lehet őket használni, hogy sértő tulajdonságokkal ruháznánk fel, vagy megsértenénk vele bárkit is. Az állatok nem sértődnek meg, ezért mindenféle emberi konfliktust el lehet velük játszatni. Tehát ilyenformán a napi aktualitások, azok mindig beleíródnak és belerajzolódnak a történeteinkbe

mondta a rajzfimrendező, aki utána külön kitért rá, hogy a Macskafogóban a zeneiség nem csak fontos, hanem egyben a rajzfilm megszületésének elsődleges oka is. 

Az ismert anekdota szerint Nepp József eredetileg a The Manhattan Transfer dala, a Four Brothers ihletésére írta meg a Macskafogó forgatókönyvét (ami eredetileg Jimmy Geoffref szerzeménynek átdolgozása), amit egy jazzrajongó barátjától kapott. A dal átdolgozása végül a patkányok klipjeként került be az elkészült filmbe. 

Akkor még nem sok esély volt rá, hogy a Macskafogóból valaha is film legyen, mert a pályázás során elutasították, és ezt hosszasan meg is indokolták a film főigazgatóság döntnökei. Attól tartottak, hogy a Macskafogóban fölbukkanó nyugati tőkés világ, filmtermés és annak a fertőző hatása begyűrűzik a magyar közönség elé.

A  James Bond filmek, a vámpír-, akció-, és science fiction filmek, amik akkoriban feljövőben voltak, ezek nekünk is a kedvenceink voltak, és tátott szájjal néztük őket. Részben a filmszövetség vetítőjében volt módunk megnézni olyan filmeket, amik bekerültek ugyan az országba, de sosem kerültek forgalomba. Szakmai körökben már ismertek voltak, de még féltették a nagyközönséget a hatásuktól, és kultúrpolitikai célkitűzéseinkbe sem voltak beilleszthetőek

– meséli Ternovszky Béla, aki szerint azonban volt egy nagyon fontos  pozitívum is, miszerint nem tiltották, tehát a Pannónia Filmstúdió saját erőből leforgathatta a filmet. Ez azonban természetesen lehetetlen volt, és itt válik tündérmesébe illő szerencsének a Macskafogó megvalósulása, ami ugyan végül magyar-kanadai-német koprodukcióban jött létre, de egy magyarnak köszönhetően:

– Ez egy színmagyar film, magyar színészekkel, magyar nyelven, magyar forgatókönyvíró, magyar rendező, magyar stáb csinálta, és a főtámogató szintén magyar volt, egy Széfen József nevű magyar disszidens, aki Kanadában az olajbizniszben jelentős vagyonra tett szert. Ő volt annyira hazafi, hogy hazajöjjön a vagyonával valamit a magyar kultúrába fektetni. 

Megkérdezte a minisztériumban, a kultuszminisztériumban, hogy mibe érdemes fektetni, mert annyira azért volt már amerikai, hogy valami megtérülésre is számíthasson, és akkor ott azt az információt kapta, hogy ami nemzetközi piacon életképes, az a komolyzene, az akkor éppen feltörekvőben lévő Pécsi Balett, és a magyar animáció. [...] Elolvasta az elutasított forgatókönyvet, és tetszett neki – meséli a kezdetekről Ternovszky Béla.

A Macskafogót ma este nyolc órakor sugározza a Hír TV, utána 22 órától nézhetjük meg a Szélesvásznú történelem vonatkozó adását. Az ismétlés vasárnap 11 és 13 órakor lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.