Egy elnémított társadalom, amelyik tovább szeretne lépni

A mi emberünk című fikciós dokumentumfilm konkrét példákon keresztül vizsgálja, milyen volt lélektanilag részese lenni a kádári Magyarország mindennapjainak. A Bán János és Gáspár Sándor főszereplésével készült filmet az M5 csatorna mutatja be augusztus 23-án, a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján.

Magyar Nemzet
2020. 08. 12. 18:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mi emberünk című fikciós dokumentumfilm konkrét példákon keresztül vizsgálja, milyen volt lélektanilag részese lenni a kádári Magyarország mindennapjainak, illetve hogy ennek következtében milyen máig ható traumákat szenvedett el a magyar társadalom. Egy elnémított társadalom, amelyik tovább szeretne lépni, tele kibeszéletlen traumákkal, amiket örökségként kapnak meg a gyerekek. Az előző rendszer harminc éve véget ért, és mégis benne él az emberekben.

Bán János András szerepében
Fotók: Popular Média

András (Bán János) és Ede (Gáspár Sándor) gyerekkori jó barátok, együtt jártak egyetemre az ötvenes években, a rendszerváltás időszakát pedig felnőtt fejjel élik meg. 1989. június 16-án, Nagy Imre és az ötvenhatos mártírok újratemetésének napján azonban egy olyan sötét titokra derül fény, ami nemcsak a jövőjüket, hanem a múltjukat is megváltoztatja. Az ötvenkét perces alkotás egykori megfigyeltek, történészek és pszichológusok közreműködésével azt a számokkal nehezen mérhető, adatokkal alátámaszthatatlan mentális folyamatot vizsgálja, amivel túl sokáig nem mertünk szembenézni, és amiről a mai napig túlságosan kevés szó esik.

Edét Gáspár Sándor játssza

A fikciós részeken kívül megszólalnak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának történészei, dr. Krahulcsán Zsolt és Takács Tibor, a klinikai szakpszichológus, dr. Gyengési Gábor. Saját élményeiről vall Pajor Tamás lelkész, a Neurotic együttes egykori frontembere, akiről több besúgó is jelentett a nyolcvanas évek elején, és megszólal Varga Bálint író, műfordító is, akinek az édesapját, Veszprém főépítészét próbálta beszervezni informátornak annak legjobb barátja, a város akkori rendőrparancsnoka.

Saját élményeiről vall Pajor Tamás lelkész, a Neurotic együttes egykori frontembere

Megszólal Helmut Müller-Enbergs Stasi-szakértő is, aki az NDK-s titkosszolgálat magyarországi tevékenységéről nyilatkozik. A mi emberünk Izing Róbert rendező negyedik dokumentumfilmje. A 43 éves alkotó A megnyerhetetlen mérkőzés című filmje az ötvenhatos forradalom sportvonatkozású eseményeivel foglalkozott, Az igazság harcosai és a Tibet, a száműzött ország pedig a dalai láma életéről és a tibeti kérdés emberi jogi vonatkozásairól szólt.

Együtt a filmvásznon

A dokumentumfilmben hosszú idő után ismét együtt tűnik fel Bán János és Gáspár Sándor. A két színész 1985-ben játszott együtt a Falfúró című Szomjas György-filmben, azóta legalább hat alkalommal szerepeltek együtt a filmvásznon és tévéképernyőn (Mamiblú, Kicsi, de nagyon erős, Ördög vigye, Budakeszi srácok, Árnyékban, Visszatérés), és legalább hétszáz alkalommal játszották együtt Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című darabját. Érdekesség, hogy Bán János és az általa megformált karakter között akadnak párhuzamok: a 63 éves színészt a nyolcvanas évek elején szamizdatos tevékenysége miatt az államvédelmi hatóságok megfigyelték és zaklatták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.