Nem dönthet a magyar kormány az egészségügyi ajánlásokat felülírva!

Szarka Tamás énekes, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja is hozzászólt a zenészlázadáshoz.

Szarka Tamás
2020. 07. 16. 18:41
SZARKA Tams
Budapest, 2019. mrcius 24. Szarka Tams a Ghymes egyttes koncertjn a Budapest Kongresszusi Kzpontban 2019. mrcius 24-n. MTI/Mohai Balzs Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért tudok hozzászólni az úgynevezett zenészlázadáshoz, amelyben több előadó is lazításokat követel a magyar kormánytól, mert van viszonyítási alapom. Felvidéki lévén naprakész információim vannak arról, hogy hogyan dolgozzák fel ezt szlovák zenészek, hiszen pár napja énekeltem több nagy névvel egy pozsonyi stúdióban.

Peter Lipától kérdeztem például – ő egy etalon mifelénk, hogy megszervezi-e megint a Pozsonyi Jazznapokat, ez híres Pozsonyban (Bratislavské Jazzové Dni), s azt mondta, hogy egyelőre készül rá, ez ősszel lesz, de biztosat egyszerűen nem tud mondani, s hogy hány embert engedhet majd be, az a kormány döntése lesz. A szlovák könnyűzene is nagyon nehéz helyzetben van. Ugyanúgy, ahogy a szlovák kormány is. Virológusokkal egyeztetve hozzák meg a döntéseiket, mert nem képzelik magukról, hogy orvosok is. Nagy fesztiválok, rendezvények, koncertek dőltek már be ott is, mert ott is ilyen döntéseket hoznak.

Csehországban ugyanez a helyzet. Ott a fesztiválok, ha meg is vannak hirdetve, az emberek félnek, így működnek, hogy a közönség valahogy mégis részt tudjon rajtuk venni. Ott is a kormány virológusokkal együtt hoz döntéseket, és sem Szlovákiában, sem Csehországban nem születnek sem hosszú távú tiltások, sem hosszú távú lazítások. Gondolom, senki nem várja el, hogy a magyar kormány viszont az egészségügyi ajánlásokat felülírva döntsön. Európa térképén (is) továbbra is villog a vírus. Tudjuk, látjuk. Felelősségteljes döntéshozók erre nem legyinthetnek.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tehát állítom, a szomszéd országokban is ilyen a helyzet. Mindazonáltal az augusztusi nyitás még él. Sok zenésszel kommunikálok, őszre, télre keressük a közös dátumokat, de arra az időszakra már nagyon nehéz egyeztetni. Ez azt jelenti, hogy azon zenészek zöme, akik a legtöbben vannak, akik név nélküli profik, sok bulit kötöttek már le. A megarendezvények, megakoncertek bedőltek vagy bizonytalanok továbbra is, igen – ez dátumfüggő –, ám a zenésztársadalom többségét ezek kevéssé érintik. A többség a kisebb előadásokban érintett, és azok egyelőre, jelentem, lesznek. Személy szerint én sem láttam már közönséget majd fél éve… Fáj! Nagyon fáj!

Túlértékelni a veszélyt hiba, de lebecsülni éppen olyan hiba. A középutat keresik itt Európában orvosok, politikusok, sőt maga a civil is, aki mérlegel, hogy hova menjen el és hova ne. Közben mindenkinek kell döntéseket hoznia, és ez az a helyzet, amikor aztán mindenki így vagy úgy, de sérül. Ezt feloldani majd úgyis csak a tudomány fogja. A tőke úgyis ezerrel dolgozik a világ eddigi talán legnagyobb bizniszén – a vakcinán. Így az el fog jönni. Vigaszt ez most még nehezen ad, tudom. Viszont, egy szó, mint száz, nagy örömömre a profi zenészek többségének egyelőre őszre, télre van munkája. Nekem erre vannak tanúim. A többit csak a jósok tudják.

A korlátozások a közönségről szólnak

Mint azt korábban megírtuk, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban elmondta: a koronavírus-járvány várható második hulláma miatt nem valószínű, hogy enyhítenek az ötszáz főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon augusztus 15-ét követően, Majka élő videóban reagált, majd többen is csatlakoztak – Lovasi András, a Magna Cum Laude, Henri Gonzo és Farkas Roland, a Hooligans, Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekesnője –, és lazításokat követeltek a kormánytól. Nagy Feró viszont úgy vélte, hogy zenésztársai félreértették a helyzetet, mert a korlátozások nem róluk, hanem a közönségről szólnak, a vírus ugyanis még nem szűnt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.