Passió az esztergomi bazilikánál

Több ezren látták hétfő este a Csíksomlyói passiót az esztergomi bazilika előtti téren a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

Antal Miklós
2019. 08. 21. 9:46
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezren látták hétfő este a Csíksomlyói passiót az esztergomi bazilika előtti téren a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. Vidnyánszky Attilának, az előadás rendezőjének az volt a célja, hogy a tavalyi csíksomlyói előadás után most az egyik legfontosabb magyarországi szakrális helyszínen, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház előtt játsszák el az előadást. A Nemzeti Színházban 2017-ben bemutatott Csíksomlyói passió szabadtéri változatát 16 színész és 130 táncos játszotta el a többezres nézőközönség előtt.

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház közleménye szerint az előadással azt szerette volna elérni, hogy a néző az alkotókkal együtt tanúja legyen és újraélje a krisztusi szenvedéstörténetet, hiszen az előadás mintájául szolgáló misztériumjátékoknak és a ferences iskoladrámáknak a hitélmény megújítása volt az eredeti céljuk.

– Ez személyes történet mindenkinek, ugyanakkor egy ilyen előadás az együvé tartozást is hirdeti. A művészek és a közönség egy közösséggé válhat az előadás alatt – hangsúlyozta a rendező.

Fotó: Kurucz Árpád

A dráma szövege csíksomlyói passiójátékokból, Szőcs Géza írásaiból, valamint Berecz András által gyűjtött archaikus népénekekből és mesékből áll. A Csíksomlyói passió szerves része a tánc: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes negyvenöt táncosa mellett a Bem Néptáncegyüttes, a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes hetvenhárom táncosa lépett fel az esztergomi előadáson. Közreműködött a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara és az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola kórusa is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.