időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Kerékpártörténeti kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban

A kiállítással nem csupán a kerékpársport technikai, sporttörténeti érdekességei iránt érdeklődő látogatókat szeretné a Múzeum megszólítani, hanem minden olyan látogatót, akik érdeklődnek a kerékpározás kultúrtörténete iránt. Ezért a kiállításban olyan plusz információkat is nyújtanak a témában kevésbé járatos érdeklődőknek, amelyek tisztázzák a sporttal kapcsolatos alapfogalmakat, főbb versenyszámokat vagy éppen a különböző versenyzőtípusokat.

Kerékpártörténeti kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban

Budapesti Történeti Múzeum
https://www.varmuzeum.hu/budapest-koszonti-a-girot-budapest-saluta-il-giro.html Jegyrendelés

A Budapesti Történeti Múzeum időszaki kiállítása a kerékpárversenyzés történetéről szeptember 18-ig látogatható.

 

A kiállítás egy külön blokkot szentel a Giro d’Italia történetének, amely elsősorban archív fotók és a versenyhez kapcsolódó tárgyak (kerékpárok, mezek, emléktárgyak) segítségével mutatja be a háromhetes verseny több mint 100 éves történetét. A Giro történetét bemutató blokk törzsanyagát a Madonna del Ghisallo, a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna mellett működő, a háromszoros Giro d’Italia-győztes Fiorenzo Magni (1920-2012) kezdeményezésére létrehozott Museo del Ciclismo gyűjteményéből válogatott tárgyak adják. Az olasz gyűjteményből származó tárgyak – mint például a „Kannibál”, Eddie Merckx által használt kerékpár vagy a korábbi Girók rózsaszín trikói – mellett magyarországi gyűjtőktől és közgyűjteményekből, illetve a múzeum saját anyagából válogatták össze a magyar kerékpársport történetére vonatkozó anyagot.
A kiállítás elsősorban kultúrtörténeti szempontból világítja meg egyrészt az olasz kerékpársport legnagyobb versenyének, másrészt a magyarországi országúti kerékpározás főbb eseményeinek hátterét. A kiállításban foglalkoznak a kerékpársport magyarországi megjelenésével, Európa egyik legelső kerékpárpályája, a Millenáris, valamint a nagyobb magyar versenyek – így például az 1925 óta megrendezett Tour de Hongrie – történetével.

 

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum (1014 Budapest, Szent György tér 2.)