időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Új állandó kiállítás Sátoraljaújhelyen

Új állandó kiállítás nyílt a Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban Egy város ezer arca címmel. A megújult várostörténeti tárlat Sátoraljaújhely és a zempléni régió történetét mutatja be egy teljesen új nézőpontból, olyan politikai fordulópontokat valamint gazdasági és társadalmi folyamatokat kiemelve, amelynek hatása a jelenben is érzékelhető. A múzeumban eddig nem volt olyan kiállítás, ami ilyen behatóan foglalkozott volna a régió történelmével.

Új állandó kiállítás Sátoraljaújhelyen

Kazinczy Ferenc Múzeum
https://kazinczyferencmuzeum.hu/ Jegyrendelés

A bemutató létrehozásánál az alkotók Boris Groys azon elméletét tartották szem előtt, miszerint a kiállítások fő forrásait a történelem által hátrahagyott hétköznapi tárgyak adják. A tárlaton szereplő műtárgyak jelentős része az elmúlt ötven év gyűjtésének eredményei, melyek bemutathatják, milyen lehetett újhelyinek lenni a múltban és mit jelentett a város az ott élőknek és oda érkezőknek.

A kiállítás egyaránt megidézi a Sátoraljaújhely egykori elitjének számító és a város peremvidékén élő emberek egyéni életútjait és sorsait is, valamint bemutatja a város történetét a reformkortól a rendszerváltozásig. Kossuth Lajos közéleti pályájának első írásos emlékéből kiindulva járja körül a reformkori politikus kultuszát és kötődését Sátoraljaújhelyhez.

A látogatók a polgárosodás időszakának párbajairól szóló korabeli híreken keresztül tudhatják meg, hogyan vált a város egy dinamikusan fejlődő, ígéretes jövő előtt álló településsé a huszadik század elejére. A tárlat emellett bemutatja az első világháború viszontagságait, a város stratégiai jelentőségét és a trianoni békekötést is. Betekintést nyújt a két világháború közötti és a második világháború utáni korszakba is egészen a rendszerváltásig. Mindezt összekötve a városlakók által adományozott tárgyakkal és személyes történetekkel.