időjárás 15°C Helga 2023. október 3.
logo

A hűtlen feleség – bűnügyi táncdráma

a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncdrámáját egy XIX. századi titokzatos székely népballada ihlette. A Zs. Vincze Zsuzsa forgatókönyve alapján készült, Zsuráfszky Zoltán rendezte produkcióban szeptember 20-án és 21-én a Müpa Fesztiválszínházában a táncegyüttes negyvenkét táncosa és zenekara mellett a teljes Honvéd Férfikar is színpadra lép.

A hűtlen feleség – bűnügyi táncdráma

Müpa — Fesztivál Színház

Egy nyomozás története: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes nagyszabású bemutatója, A hűtlen feleség rávilágít a ballada rejtett aspektusaira. Régi balladakincsünk egyik legbecsesebb darabja, a Barcsai szeretője az egészestés bűnügyi táncdráma kiindulópontja. A férjét megcsaló feleségre rettenetes büntetés vár, de vajon hogyan és miért jutottunk el idáig? Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa rendezése az okokon gondolkodik, de olyan örök témákat is színre visz, mint a hűség, a szerelem és a bosszú.

Mély szenvedélyek és érzelmek hatják át a régi székely népballadát, a több változatban ránk maradt Barcsai szeretőjét. Az alapszituáció tértől és időtől függetlenül ismerős: a feleség és a férj között valami nagyon nincs rendben. A bajok akkor kezdődnek, amikor kiderül, hogy az asszony képtelen kiverni a fejéből egykori szeretőjét... Minden adott tehát a tragédiához, ami végül be is következik. Zs. Vincze Zsuzsa forgatókönyve azonban nem elégszik meg a sok kihagyással, elhallgatott részlettel operáló történettel: megírja az előzményeket is; azt, ami a bosszúszomjas férj szörnyű tette mögött állhat. 

Az előadáson elhangzik Kodály Zoltán két kórusműve.

Jegyvásárlás: ITT és ITT