Higgyük, vagy sem? És ha elhisszük, mit tegyünk? Naponta derül ki valamelyik rendszeres táplálékunkról, hogy mérget és nem étket veszünk magunkhoz. A magyarok által vásárolt élelmiszerek listáját évek óta vezeti a feldolgozott hús és a sör, ezeket már hivatalosan is rákkeltőnek minősítették. Az Egészségügyi Világszervezet 2015-ös jelentésében több mint nyolcszáz tanulmány eredményeiből arra jutott, hogy napi ötven gramm feldolgozott hús elfogyasztása 18 százalékkal növeli a vastagbél- és végbéldaganatok kockázatát. A baktériumölő és tartósítószerként használt nitrites pácsókeverék ugyanis, mely megtalálható minden szalámiban, virsliben és sonkában, nagy mennyiségben fogyasztva, főleg hőkezelés hatására, károsítja a DNS-t, rákot okoz, roncsolja a májat. Ehhez képest elhanyagolható, hogy alvászavart is okozhat.

„Mintha varázsolnék” – mondja egy eltűnőben lévő mesterség utolsó mohikánja
Koronczay Imre órásmester 1977 óta gondoskodik róla, hogy ne tévesszük el az időt.