Kizöldülve

Óriás lóherékkel, zöld kalapok alá bújva és Guinnesst vedelve ünnepli a világ Írország nemzeti ünnepét, a Szent Patrik-napot. Londontól Budapestig, New Yorktól Fokvárosig úszunk a zöldben.

2019. 03. 18. 10:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriás lóherékkel, zöld kalapok alá bújva és Guinnesst vedelve ünnepli Írország nemzeti ünnepét, a Szent Patrik-napot. Ez néhány évvel ezelőttig csak a hazai írrajongókat érintette, azonban miután a kétezres évek elején Budapest vált az ír tánc keleti-európai fővárosává (számos világbajnokot is avathattunk), két nappal a hazai trikolór ünneplése után a magyarok is szívesen kezdtek zöldben úszni.

Ma már világszerte ünneplik az ír vallásadó szentet, Szent Patrikot, aki maga nem is volt ír. Az V. században élt walesi pap a rossz nyelvek szerint csak azért térített, hogy megússza a munkát, amikor angol kalózok az ír szigetre hurcolták dolgozni, ám a legendák később számos csodatettel ruházták fel. Március 17-ét azért nevezik ünnepnapjának, mert elvileg ekkor halt meg, de lehet, hogy ekkor keresztelt először Írországban, vagy ekkor érkezett meg a szigetre. A zöld színválasztás eredete is homályba vész. A kivándorlási hullámok előtt szerencsétlenséget jelentett, ha valaki így öltözött, ám később az írek a zöld színnel különböztették meg magukat új hazájukban. Így mára a fél világ zöldbe öltözik a jeles napon.

Az ünnep ősét sem Dublin, sem Cork nem firtatja, amikor minden évben bőszen versenyeznek a legkivételesebb Paddy-napi felvonulás címéért. Az ír fővárosban öt napon át tart a vigadozás, másfél millió ember ünnepel ilyenkor az utcákon, Cork bevallottan a felvonulás színpompájára és jó hangulatára helyezi a hangsúlyt.

A corki parádé ír táncosokkal, Guinness-jelmezbe öltözött bulizókkal és a Szent Patrik történetét bemutató felvonulókkal szinte írebb, mint a dublini, ahol minden népcsoport felvonul, amely valaha kapcsolatba kerülhetett az írekkel.

Szikhektől amerikaiakig, viking ősök leszármazottaitól angolokig. Ugyanakkor Corkban hiányzik a fővárosi esemény igazi sava-borsa, a parádé után kezdődő Céilí Mór, ahol a jövő Michael Flatleyjei perdülnek együtt táncra a legkétballábasabb turistákkal. A tiszta lépéseket és a művészi színvonalat a számolatlanul folyó Guinness mossa el.

Az amerikaiak inkább zöldülésben járnak élen: a Chicago Rivert rendre zöldre festik egy titkos összetevőjű festékanyaggal (amely az elmúlt években okozott némi kétséget, hogy vajon mennyire környezetbarát). Japán a Tokyo Towert, London a Trafalgar Square szökőkútját szokta beszínezni. Sydney és Auckland az óceánra bízza háromnapos ünnepségük zöld hátterét, ahol rituális megmártózással ünneplik a szentet. A karibi Montserrat sziget is igyekezett saját képére formálni az ír ünnepet, itt a reelen és jigen alapuló helyi néptáncot, a bam-

chick-a-layt ropják a felvonulás alatt.

Budapest nem ennyire egyedi, de lassan tíz éve mi is rendszeresen öltözünk zöldbe, vonulunk hatalmas Szent Patrik-szoborral, dudákkal és dobokkal, gólyalábasokkal, ír manós kalapokkal és lóherével, sőt még zöldbe öltöztetett kutyákkal is ünneplünk, hátha megszán a leprechaun (ír manó), és megmutatja, melyik szivárvány végén rejtette el legendás aranyát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.