Zümmögés

Zamárdi polgármestere szerint a település már amúgy is másfél évtizede nyögi a Balaton Soundot, így az ötnapos szeletelés után a Red Bull Air Race már nem oszt, nem szoroz.

2019. 03. 13. 12:42
null
Budapest, 2017. július 2. A Master Class kategória győztese, Kirby Chambliss amerikai pilóta Edge 540 típusú gépével repül a Duna felett a Red Bull Air Race budapesti futamán 2017. július 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most már hivatalos: továbbállnak Budapestről a napokig zúgó-vinnyogó kisrepülők, a szervezők ugyanis közölték, hogy idén júliusban a Balaton mellett rendezik meg a 2019-es magyarországi Red Bull Air Race-t, mégpedig Zamárdiban. Az eddigi tizenkét versenyt a fővárosban tartották, azonban a széles körű tiltakozás és a negatív visszhangok miatt a helyzet kezdett tarthatatlanná válni.

A műrepülőversenyt befogadó település polgármesterét, Csákovics Gyulát nagyon lelkesíti a légi Forma–1 megrendezése: szerinte ez egy világszínvonalú nemzetközi esemény, Zamárdi pedig már amúgy is másfél évtizede nyögi a Balaton Soundot, így az ötnapos szeletelés után egy rövid, zümmögő majális már nem oszt, nem szoroz. A polgármester szerint a város adottságai tökéletesen alkalmasak a Red Bull Air Race megrendezésére, a környezet és a gyönyörű látkép pedig méltó lesz a verseny színvonalához, amely óriási hírverést jelent majd a településnek és az egész balatoni régiónak.

Eddig Magyarország volt egyébként az egyetlen, ahol a napokig tartó brutális zajjal és légszennyezéssel járó versenyt egy városon belül tartották, ráadásul világörökségi épületek felett. Felmerül a kérdés: mennyivel jobb ötlet vajon belerondítani az egész balatoni régió nyugalmába és levegőjébe? A felemlegetett környezet és a gyönyörű látkép önmagában miért nem elég?

A Balaton legnagyobb gondja továbbra is az, hogy nyáron túl sokan vannak a tónál, télen pedig kevesen. Ötven éve ugyanaz a szocialista alapokon nyugvó koncepció működik, hogy a Balaton csak egy nyaralóhely: tömegtermék, amely augusztus 20-a után téli álomba merül. Buli és lángos. Légi parádé és vurstli. Az ott élők és a vendéglátósok egy része számtalanszor fogalmaz úgy, hogy „a nyarat túl kell élni”, és, hogy aki a Balaton igazi és legszebb arcát akarja látni, kifejezetten főszezonon kívül jöjjön.

Egy idealizált világban a jövő városa nem ellehetetleníti a természeti környezetet, hanem arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet újra megtanulni harmóniában együtt élni vele. Esetleg együtt fejlődni, gyarapodni vele, és a kizsákmányolása nélkül profitálni előnyeiből. Könnyen lehet, hogy éppen ezért nem turisztikailag kéne népszerűsíteni a Balatont, hanem mint élhető régiót. Ma ugyanis csak az a cél, hogy a nem helyi vállalkozók két hónap alatt minél több profitot kaparjanak ki belőle, majd vihessék vissza magukkal oda, ahonnan jöttek. A nagy fesztiválok, légi parádék és szezonális büfék jövedelmének zöme, bármekkora legyen is, elvándorol a Balatonról. Az már csak slusszpoén, hogy ezek a vállalkozások egyáltalán nem helyi értékekre építkeznek, és nem is népszerűsítik azokat.

El kéne dönteni, hogy a megannyi településből álló, ám szervesen összefüggő régió kiket szeretne valójában vonzani, és milyen áron. A Balaton Soundon bekészülő holland és angol bulituristák hordáit, esetleg a nyaranta Pestről Siófokra levonuló partiarcokat? A cél a Gozsdu udvar nyári verziója és egy újabb legénybúcsúnegyed? Persze lesznek jól elkapott képek a tó felett cikázó repülőkről. A sör is jól fog fogyni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.