Ott mosolyog a serpenyőn, vehetünk a nevével reklámozott séfkést és borsőrlőt, ha éppen nem a vasárnapi főzős matiné tévéműsorban látjuk, ahogy valami olaszos mártást készít, vagy gyorsételekhez szokott kisiskolásoknak tanítja a zöldségek nevét. Jamie Oliver az a szakács, akit mindenki ismer, pedig egyetlen komoly szakmai elismerést sem szerzett bő húszéves pályafutása alatt. Nincs Michelin-csillaga, nem hódította meg a magas gasztronómia világát. Májusban robbant a hír: éttermei csődközelbe kerültek, nagy részük pedig a nyár folyamán be is zárt.
Jamie Oliver 2008-ban nyitotta az első éttermét Jamie’s Italian néven, fénykorában pedig negyvenkét étteremmel rendelkezett az Egyesült Királyságban. Később franchise-rendszerré alakult át, így többek között az Egyesült Arab Emirátusokban, Kanadában, Cipruson, Ausztráliában, Írországban, Törökországban, Izlandon, Oroszországban, Szingapúrban és Hongkongban is elindultak a sztárszakács neve alatt futó éttermek. Magyarországon is van kettő, a budai Várban és a Gozsdu udvarban, ezeket a helyeket azonban a Zsidai Csoport viszi tovább, a csőd csak Jamie Oliver brit érdekeltségeit érinti.
A céget elsősorban a Brexitet övező fogyasztói hangulat és az étterempiacon dübörgő verseny kezdte ki, a séf hiába nyúlt mélyen a zsebébe, már 2017-ben elkezdődtek az étterembezárások; 2018-ban Olivernek egyszer már meg kellett állapodnia a hitelezőkkel, az idei év elején pedig az eladás mellett döntött, vevőket keresett a láncra. A cég adósságállománya tavaly meghaladta a 71 millió fontot (körülbelül 26,5 milliárd forint). Az idén huszonöt éttermet kellett bezárnia, és több mint ezer embert az utcára tennie.
„Hat bezárásunk volt, a Marks & Spencernek kétszáz, mégis engem raknak a címlapra Cheryl Cole mellé. Ez szemétség!” – dühöngött a túlzott médiafigyelemmel kapcsolatban a séf. Való igaz, az átlagembernek halvány fogalma sincs, hogy mondjuk kicsoda Alain Ducasse vagy Massimo Bottura, holott a francia legendának huszonegy Michelin-csillaga van, az olasz háromcsillagos séfet pedig tavaly is a világ legjobbjának választották. No de hogyan lehet egy olyan, százmilliók által ismert szakácsnak kevés vendége, mint Jamie Oliver?