A szakács meztelen

Jamie Oliver az a szakács, akit mindenki ismer, pedig egyetlen komoly szakmai elismerést sem szerzett bő húszéves pályafutása alatt.

2019. 10. 06. 12:30
U.S. actress Thurman talks to British celebrity chef Oliver during the German television show "Wetten dass...?" (Bet that ...?) in Berlin
Jamie Oliver Uma Thurman amerikai színésznő társaságában egy német televíziós show-ban 2008-ban. Főzz egyszerűen Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ott mosolyog a serpenyőn, vehetünk a nevével reklámozott séfkést és borsőrlőt, ha éppen nem a vasárnapi főzős matiné tévéműsorban látjuk, ahogy valami olaszos mártást készít, vagy gyorsételekhez szokott kisiskolásoknak tanítja a zöldségek nevét. Jamie Oliver az a szakács, akit mindenki ismer, pedig egyetlen komoly szakmai elismerést sem szerzett bő húszéves pályafutása alatt. Nincs Michelin-csillaga, nem hódította meg a magas gasztronómia világát. Májusban robbant a hír: éttermei csődközelbe kerültek, nagy részük pedig a nyár folyamán be is zárt.

Jamie Oliver 2008-ban nyitotta az első éttermét Jamie’s Italian néven, fénykorában pedig negyvenkét étteremmel rendelkezett az Egyesült Királyságban. Később franchise-rendszerré alakult át, így többek között az Egyesült Arab Emirátusokban, Kanadában, Cipruson, Ausztráliában, Írországban, Törökországban, Izlandon, Oroszországban, Szingapúrban és Hongkongban is elindultak a sztárszakács neve alatt futó éttermek. Magyarországon is van kettő, a budai Várban és a Gozsdu udvarban, ezeket a helyeket azonban a Zsidai Csoport viszi tovább, a csőd csak Jamie Oliver brit érdekeltségeit érinti.

A céget elsősorban a Brexitet övező fogyasztói hangulat és az étterempiacon dübörgő verseny kezdte ki, a séf hiába nyúlt mélyen a zsebébe, már 2017-ben elkezdődtek az étterembezárások; 2018-ban Olivernek egyszer már meg kellett állapodnia a hitelezőkkel, az idei év elején pedig az eladás mellett döntött, vevőket keresett a láncra. A cég adósságállománya tavaly meghaladta a 71 millió fontot (körülbelül 26,5 milliárd forint). Az idén huszonöt éttermet kellett bezárnia, és több mint ezer embert az utcára tennie.

„Hat bezárásunk volt, a Marks & Spencernek kétszáz, mégis engem raknak a címlapra Cheryl Cole mellé. Ez szemétség!” – dühöngött a túlzott médiafigyelemmel kapcsolatban a séf. Való igaz, az átlagembernek halvány fogalma sincs, hogy mondjuk kicsoda Alain Ducasse vagy Massimo Bottura, holott a francia legendának huszonegy Michelin-csillaga van, az olasz háromcsillagos séfet pedig tavaly is a világ legjobbjának választották. No de hogyan lehet egy olyan, százmilliók által ismert szakácsnak kevés vendége, mint Jamie Oliver?

Hazai pályán kezdte karrierjét, szüleinek ugyanis pubja volt egy essexi faluban, a kis Jamie ott szerette meg és tanulta ki a főzés alapjait. Rossz­ tanuló volt, a konyhában akart bizonyítani. Antonio Carlucciónál kezdte a profi szakmát, a mentora pedig Gennaro Contaldo volt, akinek később aztán ő adott munkát. Véletlenül fedezték fel 1997-ben, amikor egy River Cafe nevű helyen dolgozott Londonban, és ott járt a BBC stábja. Ezután saját műsort kapott The Naked Chef, azaz A pucér szakács címmel, ami olyannyira bejött, hogy nevére saját étteremláncot és tévét is épített, szakácskönyveket írt, és a licencbiznisze is beindult, amelyhez konyhaeszközök és egyéb használati tárgyak tartoztak.

Főzőműsoraiban Oliver friss alapanyagokból dolgozott, az egyszerűség jegyében. Pályafutása alatt végig hű maradt a házias ízekhez. Első szakácskönyve (1999) a brit eladási listák első helyén landolt, Jamie Oliver pedig alapjaiban változtatta meg a gasztroszemléletet: divatba hozta a főzést, vagánynak állította be az odafigyelést, és szájbarágás nélkül hirdette az egészséges életmódot. Külön műsort szentelt például 2002-ben drogfüggő fiatalok oktatásának, akiknek a nyáron szintén bezárt Fifteen étteremben biztosított képzési lehetőséget, hogy megtalálják a helyüket a gasztronómia világában, és később Michelin-csillagos éttermekben dolgozhassanak. Munkáját még az angol királynő is elismerte 2003-ban.

Jamie Oliver Uma Thurman amerikai színésznő társaságában egy német televíziós show-ban 2008-ban. Főzz egyszerűen
Fotó: Reuters

„Ha buborékos üdítőket adsz a gyerekednek, seggfej vagy. Ha egy zacskó rágcsát adsz neki, idióta vagy. Ha most nem főzöl neki meleg ételt, találd meg a módját, hogy megtehesd!” – fogalmazott Jamie Oliver a tőle megszokott vehemenciával évekkel ezelőtt egy brit lapnak. Angliai iskolákban indított menzaforradalmat, hadat üzent a cukros üdítőknek, a menüt pedig zsíros gyors­ételekről friss, kiegyensúlyozott ételekre cserélte. Hozzáállása hozzánk is beszivárgott, igaz, évekkel később, és talán a lemaradásunkkal magyarázható a budapesti Jamie’s Italian töretlen sikerének titka: Magyarország kicsit később kapcsolt, ami a minőségi gasztronómiára való átállást illeti.

Szemléletét tévés szakácsaink azóta is másolják: annak idején Stahl Judit azért lehetett úttörő a szakácskönyves-tévés szakács műfajban, mert átvette Jamie Oliver és a szintén brit Nigella Lawson módszereit. A kétezres évek eleje óta azonban nagyot fordult a világ, a brit szakács innovatív, de pofonegyszerű receptjét pedig tényleg könnyű volt ellesni: legyél szimpatikus, és főzz minőségi alapanyagokból finomat. Ma már boldog-boldogtalan gasztropodcastet indít, és az utolsó, futottak még kategóriás celebnek is megjelenik szakácskönyve a nagymamája kedvenc receptjeivel. Stahl Judit receptjei pedig már drámaian kevesebb embert hoznak lázba, mint mondjuk a Street Kitchen-vezér Fördős Zé YouTube-csatornája és főzős tehetségkutatója.

Angliában tömegével jelentek meg a minőségibb franchise-ok, és óriási a verseny. Oliver nagy vetélytársa például, a szintén ismert, tévés realitykben is utazó Gordon Ramsay nemhiába játszik egészen más mezőnyben, ami az éttermeit illeti: az ordibáló, goromba stílusú és éppen ezért a képernyőn rém szórakoztató szakácsot összesen tizenhat Michelin-csillaggal tüntették ki, ezekből hetet jelenleg is birtokol. Ezek a helyek pedig akkor is érdekesek lesznek, ha a sarkon akad még pár kellemes bisztró.

Jamie Oliver a Brexitre fogta a döntést, amiért nem tudták fenntartani a minőséget, mert túlságosan megdrágult az üzemeltetés. Inkább becsukja az éttermeit, mint hogy napfényt nem látott csirkét rakjon a tányérra. Ettől azonban még nem kell aggódni: akármekkora is legyen a konkurencia, és ha nem is lesz éppen a csúcson, nem lesz karácsony új Jamie Oliver-szakácskönyv nélkül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.