időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

A Festeticsek alkonya

Kovács Emőke
2020.07.17. 12:39
A Festeticsek alkonya

Hála a keszthelyiek hagyománytiszteletének és a Festetics-kastély, a helikoni ünnepségek emlékét méltón őrző városnak, sok mindent tudunk a Festetics család nagyszerű és sokoldalú életéről. Ismereteinket most újabb kötettel egészíthetjük ki: Tar Ferenc keszthelyi–hévízi történész és tanár több évtizedes feltáró- és kutatómunkáján alapuló könyvével. A szerző nem levéltári forrásokon keresztül mutatja be a neves történelmi család életét, hétköznapjait, családi viszonyait, uradalmát, a kastély világát, hanem az egykori alkalmazottak szólalnak meg, és őszintén beszélnek a régmúlt világról. Tar Ferenc ezeket az interjúkat még az 1980-as években készítette. Megszólal többek között Nemes István huszár, Klempa Károly gimnáziumi tanár, Hoffmann Sándor erdőgyakornok, Kiss Mihály udvarmester, Juhos­ Ilona, a főerdőhivatal alkalmazottja, Bánhidy Mária gyors- és gépírónő, Csomós Józsefné szoptatós dajka, Bangó Ilona szobalány, Németh Sándor béres, valamint egykori dolgozók hozzátartozói.

Szavaikból színes világ bontakozik ki: feltárul az 1921-es nagy helikoni, évfordulós ünnepség, vadászatok, lóversenyek, bálok, családi strandolások, kastélylakosztályok, téli sportesemények, főúri fogadások, cserkészünnepségek, Festetics (IV.) György kisgyermekkori mindennapjai, de bepillantást nyerhetünk a család berzencei uradalmának életébe is, és pontos képet kaphatunk a Festetics-uradalmak háború végi alkonyáról. A beszélgetés nagy része utal Horthy Miklós rendszeres kastélybeli látogatásaira, amelyekre Bődör Ilona szobalány így emlékezett: „[Horthy] Autóval érkezett. Több kocsi jött. Előtte, utána detektívek tömkelege, és ott is állandóan őrizték. […] A tükörterem mellett volt a tálaló, mi onnét lestük, hogy mentek ott este, hogy vonultak fel a hosszú szőnyeges folyosón, hogy melyik milyen gyönyörű ruhában megy, és milyen elegánsak. Sőt még azt is meglestük, hogyan étkeztek. Az a zsongás, a finom beszélgetés, kis evőeszköz-csilingelés – hát mindez nagyon finom volt. Rettenetesen tetszett ez nekünk. Egy élmény volt. Egy teljesen más világ, és mi voltunk ennek a nagyon szép világnak a kiszolgálói.”

A főúri életvitel bemutatása mellett nagy erőssége a könyvnek a Festetics család tagjainak részletes tablója: árnyalt képet kaphatunk a nehéz természetű Festetics Taszilóról és a közvetlenebb Györgyről, valamint feleségeikről, az egykori monacói hercegnéről, Lady Hamiltonról és a magyarul is megtanuló, kedves és vidám morva grófnőről, a kastély utolsó úrnőjéről, Haugwitz Máriáról. A könyvet a Festetics Györggyel – aki kisgyermekként kényszerült távozni a második világháború végén a kastélyból – Bécsben 1985-ben készült, a Magyarországot elhagyó család 1945 utáni életét bemutató interjú zárja.

A kötet nagy előnye, hogy a szerző kérdései nem tolakodók, mégis tudatosan adnak vezérfonalat a beszélgetésekhez. Ezáltal két világ fut az olvasó előtt párhuzamosan, szinte filmszerűen: a Festeticsek meseszerű főúri miliője és mindennapjai, mellette megismerjük a kiszolgáló személyzet személyes, a XX. századon szintén átívelő és a század történelmi tehertételeit hordozó családi sorstörténeteit is. Ez a könyv nemcsak egy arisztokrata família mindennapjait mutatja be, hanem társadalmi korrajzot ad, és betekintést enged az alkalmazottak hétköznapjaiba, életvitelébe, gondolataiba, történelmi emlékezetébe egyaránt. Balatoni nyárestéken különösen tartalmas, de mégis kikapcsolódást nyújtó olvasmányélmény lehet.

(Tar Ferenc: Egy arisztokrata család mindennapjai. Pannon Tükör Könyvek, Keszthely, 2019. 350 oldal. Ármegjelölés nélkül)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.