Levágott fej a kocsitetőn

A 90-es évek hírhedt szlovákiai keresztapája 27 ember brutális meggyilkolásáért felelős.

2020. 08. 24. 16:46
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb 16 gyilkosságot beismerve kötött vádalkut a szlovák különleges ügyészséggel a már 23. éve börtönben lévő – 1997-től 2006-ig 8 és fél évet töltött le zsarolás miatt –, 2007-től életfogytiglani fegyházbüntetését töltő Mikuláš Černák, a 90-es évek hírhedt szlovákiai keresztapája. Ezzel bizonyítottan összesen 27 ember halála szárad az egykor rettegett maffiafőnök lelkén. Az idén 53 éves elítélt a vádalkunak köszönhetően 2024-ben akár feltételesen szabadlábra is kerülhet, ugyanis az alkut augusztus 11-én jóváhagyó különleges bíróság nem szabott ki rá további büntetést. Szlovákiában legalább 25 évet börtönben kell töltenie annak, akit életfogytiglanra ítélnek, és csak akkor mérlegelhetik, hogy feltételesen szabadlábra helyezhető-e.

Mikuláš Černák alapítója, névadója és főnöke volt a Besztercebányán és környékén uralkodó Černákovci klánnak. Černákot az 1997-es szlovák alvilágban zajló, száznál is több áldozatot követelő, véres háború után Szlovákia-szerte minden főnök főnökének tekintették. Korábban 11 ember meggyilkolása, illetve meggyilkoltatása miatt szabtak ki rá életfogytiglani fegyházat. A Paraméter hírportál részleteket is megtudott egyes gyilkosságokról.

1994. szeptember 22-én Teplicska (Liptovská Teplička) községben Černák lőtte nyakon Jozef Filip állítólagos rendőrségi informátort, majd holttestét elásták az erdőben. Černák elismerte, hogy részt vett a gyilkosságban, a közvetlen felelősséget viszont elutasította. 1994. december 2-án vált az alvilág áldozatává Jozef Štefan, akit Černák pisztollyal lábon lőtt, majd felgyújtották az autójában. 1997. február 5-én Černák irodájában történt a harmadik gyilkosság: Pavol Lenhart súlyos bűncselekmények szemtanúja volt, ezért végezték ki. 1997. március 7-én részt vett a dunaszerdahelyi alvilág két ismert figurája, Sipos Milán és Potásch Emil megölésében is. A Security 3 nevű cég telephelyéről látták elvinni a szőnyegekbe csavart holttestüket. 1997. március 25-én Černák egy késsel többször is megszúrta Gustáv Slivenský egykori rendőrtisztet a poprádi Gerlach Hotelben. Az emberei később levágták a fejét, és elrettentésként kirakták egy autó motorháztetejére Poprádon. A teste többi részét elégették egy erdőben. 2000. június 27-én Černák a börtönből rendelte meg Marián Karcel meggyilkolását. Ezt a szintén ismert alvilági figura, Branislav Adamčo végezte el, akit jogerősen el is ítéltek az ügyben.

A vádlottak, Černák és bűntársa, Miloš Kaštan augusztusban a pandémia miatt nem jelentek meg személyesen a Besztercebányai Járásbíróság előtt, Černák az újvároskai (leopoldovi) börtönből, Kaštan pedig a zsolnai büntetés-végrehajtási intézetből jelentkezett be videókapcsolaton keresztül. Miután az ügyész ismertette a vádiratot – melyben Hodossy Rudolf (Kis Cine) ­lefejezése, valamint a bodrogközi maffiózók, Tóth Gyula és Muszka Péter likvidálása is szerepel –, a vádlottak elismerték bűnösségüket és sajnálkoztak a történtek miatt. A gyilkosságokat általában anyagi haszonszerzés vagy riválisaik eltávolítása céljából követték el, de előfordult, hogy bosszúból vagy szívességből öltek.

„Szégyellem, hogy elkövettem ezeket a bűntetteket, a károsultaktól pedig bocsánatot szeretnék kérni” – jelentette ki a Paraméter tudósítója szerint Mikuláš Černák, majd egykori barátja, Kaštan is próbált megbánást tanúsítani. A bíróság jóváhagyta a vádalkut. Mikuláš Černák mind a 16 vádpontban bűnös, és mivel korábban életfogytiglanra ítélték, a szlovák törvények szerint további büntetést nem kaphat. Miloš Kaštant az őt érintő hat vádpontban találta bűnösnek a bíróság: húsz év egy hónapot kapott, jelenleg 14 éves szabadságvesztését tölti, így plusz hat év egy hónapot kell még ülnie.

Az alábbi kivégzések miatt köttetett meg még tavaly novemberben a vádalku, amit a bíróság most hagyott jóvá: Ján Ivanovic Orosz (1993), Igor Mihálik (1994), Rudolf Bielik (1994), Peter Steinhübel (1994), Branislav Škubla (1995), Robert Bielik (1995), Peter Lepieš (1995), Milan Piliar (1995), Tibor Kohulák (1996), Pavol Grolmus (1996), Ladislav Šuhajda (1996), Peter Novotný (1997), Július Tóth (1997), Vladimír Bachleda (1997), Peter Muszka (1997), Hodossy Rudolf (Kis Cine) (1997).

Kis Cine meggyilkolása, lefejezése és fejének közszemlére állítása különösen megrázta a Csallóközt. Annak a háborúnak volt az egyik sarokpontja, amely aztán 1999-ben a dunaszerdahelyi Fontana bárban a Pápay klán tíz tagjának a lemészárlásához vezetett. Ez utóbbit az ellenséges konkurencia, a Sátor klán tagjai hajtották végre. A Paraméter hírportál maffiaszakértője, Barak Dávid az alábbiak szerint foglalta össze Kis Cine, valamint a bodrogközi maffia két vezetőjének kivégzését.

(Figyelem! 18 éven felülieknek szóló tartalom következik.)

Fotó: Pexels

1997 augusztusában két nap alatt két gyilkosság rázta meg Dunaszerdahelyt. Augusztus 3-án a Keleti lakótelepen kivégezték Csémy Misit, akit a helyi Pápay klán protezsált be Černák köreibe, és Csémy rövid időn belül a nagyfőnök egyik kedvenc bérgyilkosává vált. Mikuláš Černák a gyilkosság másnapján ki akarta hallgatni Hodossy Rudolfot, ismertebb nevén Kis Cinét, mivel a merénylők – Sátor Lajos emberei – azután nyitottak tüzet Csémy gépkocsijára, hogy Kis Cine kiszállt ugyanabból az autóból.

Augusztus 4-én két, magát rendőr nyomozónak kiadó férfi kopogtatott Kis Cine ajtaján azzal, hogy rendőrségi kihallgatásra akarják őt vinni. Mire Kis Cine feleszmélt volna, már késő volt – egy Pozsonyhoz közeli házban találta magát, és órákat várt megbilincselve arra, hogy Mikuláš Černák megérkezzen és elbeszélgessen vele. Már este volt, mire Černák megjött, és azt követelte, árulja el, mi köze van a Csémy-gyilkossághoz. Miután a bilincsbe vert férfi kitartóan tagadta, hogy ő csalta volna a helyszínre Csémy Misit, Černáknak már csak egy kérdése maradt hozzá. Mégpedig az, hogy hova szúrja a kezében tartott kést.

„A szívembe” – válaszolt Černák szerint Kis Cine, és a maffiafőnök teljesítette a kérését. „Ezután kihúzta a kést a sértett mellkasából, annak nyelével erősen fejtetőn vágta őt, elkapta őt hátulról, egyik kezével hajánál fogva megragadta a sértett fejét, és a másik kezében lévő késsel a ­sértett harmadik és negyedik csigolyája közti vágásokkal elválasztotta az áldozat fejét a testétől” – ismerteti az elkövetés módját a vádirat, melynek kapcsán 2020. augusztus 11-én ítélet született.

A nyomozás során maga Černák számolt be ezekről a részletekről. Černák emberei Kis Cine fejét még aznap este negyed tizenegy körül a dunaszerdahelyi Kék Duna áruház bejáratánál lévő virágtartóba helyezték. A fejre cseh turisták bukkantak rá, Kis Cine holttestét pedig rövidesen egy szőnyegbe csavarva a dévényi Duna-parton találták meg a rendőrök. Személye azért volt érdekes, mert a Sipos Milán- és Sátor Lajos-féle birkózókhoz állt közelebb, ám 1997 februárjában a Pápay klánnak tett szívességet azzal, hogy segített Csémy Misinek bejutni a szerdahelyi maffia közös pénztárosának lakásába, ahol aztán utóbbi lelőtte a Keco néven ismert pénzembert. Szűk fél évvel később Kis Cine Sátoréknak segített azzal, hogy tőrbe csalta számukra a bérgyilkost, Csémy Misit, akit a birkózók bosszúból megöltek.

A Paraméter szerint a Királyhelmecet és környékét főként Panda nevű biztonsági cégén keresztül uraló Tóth Gyula halálát a bodrogközi bűnbandák közti háború okozta. Az ő likvidálását régióbeli riválisa, a nagykaposi Muszka Péter rendelte meg a kassai alvilágban ténykedő nagykaposi maffiózótól, Szatmáry Károlytól 1997 áprilisában. Szatmáry nem volt jóban Tóthtal, így a hozzá közel álló Černákot és privigyei szövetségeseit, a Mello fivéreket vonta be a „munkába”. Hamis iratokkal vásároltak egy Ladát, amelynek egyik ajtajába a Csendes Halál (Tichá Smr) nevű maffiózó öt kilogrammnyi robbanóanyagot épített.

A merénylet elkövetésére Tóth tiszacsernyői, Panda nevű éttermének parkolóját nézték ki, ám Csendes Halál jelezte, hogy a detonátor nem működik, ezért a pozsonyi Sýkora klán robbantási szakértője nagyobb hatótávú távirányítóra cserélte a működésképtelen szerkezetet. 1997. május 20-án délután Tóth Gyula leparkolta gépkocsiját a Panda étterem elé, Csendes Halál mellé állt a fehér Ladával, majd amikor Tóth kijött az étterméből, és beült volna az autójába, a Ladát felrobbantotta. Tóth feje és végtagjai szétroncsolódtak.

Muszka Péter részben kifizette Szatmáryt és a Mello fivéreket, ám a kialkudott egymillió szlovák korona egy részével adós maradt. Černák és szövetségesei eldöntötték, Muszkát is likvidálják, így teljhatalmuk lesz a Bodrogköz felett. 1997 júliusában Szatmáry emberei megállásra kényszerítették Muszka kocsiját Nagykapos és Lelesz között. A férfit Mikuláš Černák Alacsony-Tátrában lévő panziójába, a sebeséri (Bystrá) Sharkba szállították, hogy aztán később a Liptószentmiklósi járásban egy út menti árokba hajítsák, ahol háromszor fejbe lőtték. Nagykaposban és Bodrogközben ezután – Černák megbízásából – Szatmáry vehette át a hatalmat.

Kétezer után a hatóságok elkezdték vizsgálni Černák gyilkosságait, Szatmáryból védett tanú lett, ám eltűnt. 2006-ban Komárom közelében, a Vág folyóban találták meg a holttestét. Az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlás idején Černák már előzetes letartóztatásban volt, és a Pápay klánt kivégezve Csallóközben Sátor Lajosék vették át a hatalmat. Azóta a Sátor klán egy részét, köztük Sátor Lajost is kivégezték, az életben maradt bandatagokat bezárták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.