Hortobágyi gazda barátom jól tudja, hogy a régi magyar lakomák nagyszerű és méltó hagyománnyal rendelkeznek. És most szeretné felújítani/bemutatni jeles vendégek előtt és jeles ételekkel. Rózsa Péter tizenhárom fogásosra tervezett menülapján vadliba, fácán, gyöngytyúk, kemencés pisztráng szerepelnek dicső rendben (majdnem mind saját gazdaságából) – aztán tőgypörkölt, borjúszegy, bivalyborjú-pörkölt, szamárpofa, rackasült, csikóhátszín, mangalicasült és mindenféle zöldségek, régvolt gyümölcsök. Tudja és tudatja a mai olvasóval, amit már a költő Vajda János is megjegyzett a régi konyhánkról: „jósága főleg nyers-anyagokon múlik”. És azt is tudja, hogy a lakomák kivételes ünnepi alkalmak, melyeknek közös szellemben és meghatározott rendben kell folyniuk.
Tehát az élelmiszerek rendje. Sokféle számadáskönyv, árszabási jegyzék, összeírás, egyéb forrás maradt ránk az élelmiszer-használat gazdagságáról. Egy 1595-ös kolozsvári tanács lakomájára például ezek az élelmiszerek kerültek: cipó, kenyér, nádméz, kappan, lúd, öreg retek, malac, tengeri barack, sós káposzta cseberben, muskotálykörte, öreg [nagy] dinnye, juh, tinó, köbölben búza, szalonna, 5 mázsás ökör, lenmagolaj, faolaj [olívaolaj] – a szénát, szalmát, tűzifát, sarut, istrángot nem számítjuk.
És ahogy a lakomáknak kiszabott a rendje, úgy a lakomameghívásnak is. De még a viseletek megválasztásának is. Az érkezésnek – bevonulásnak, ülésrendnek, asztali áldásnak, evőeszközöknek. Nem beszélve az ételek felszolgálásáról, a fogások rendjéről, italok megválasztásáról és azok fogyasztásáról. És a zenéről (asztali zene vagy énekmondók dalai), és a közös éneklésről. A sokféle lakomaleírás közül említsük csak Mátyás király pompás lakomáit, azok többféle formáit. Vagy komoly (politikai, kulturális, katonai, diplomáciai stb.) dologról esik itt szó; vagy a reneszánsz életöröm szellemében tréfálkozások közt múlatják együttesen az időt. Vagy dalokat énekelnek – mert a zenészek és lantosok „mindig ott valának”, „akik a vitézek tetteit hazai nyelven a lakománál lantkísérettel éneklik”.