Emberfészek

Minden szakmának megvannak a zsenijei, akik előbbre viszik az adott területet – Juhász Előd műsorában és könyveiben ők kerülnek reflektorfénybe.

Bozsoginé Ozsda Erika
2021. 11. 05. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász Előd zenetörténész tagozaton végzett 1961-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Friss diplomásként kezdett el interjúkat készíteni művészekkel újságok, rádió-, később tévéműsorok számára. Szenvedélyét ma, 83 évesen is folytatja. Több száz publicisztikája, recenziója, zenei tanulmánya, kritikája és könyvfordítása jelent meg. Külön kötetet szentelt – többek között – Miklósa Erikának, Kocsis Zoltánnak, Vukán Györgynek, Juhász Árpádnak.

Csiba Lajos rádiós szerkesztővel 1977-ben indították el a Zeneközelben című műsort, amelyet – kisebb-nagyobb megszakításokkal – több évtizeden át sugároztak. A zenés beszélgetéseket tíz évvel ezelőtt a Katolikus Rádióban folytatták neves hazai művészekkel és közéleti személyiségekkel. 2021 februárjában ünnepelték az ottani sorozat 500. adását.

A rádióbeszélgetésekből könyvsorozat készült. A Zeneközelben 1. című kötetet 2014-ben adták ki, amelyben a muzsikusoké a főszerep. A második részben művészek, tudósok beszélgetnek a zenéről, míg a harmadikban egyházi és világi kiválóságok. Idén már a hetedik kötet jelent meg, ahogy az alcímben olvasható, a rádióműsor jeles vendégeivel. Minden szakmának megvannak a zsenijei, akik előbbre viszik az adott területet – Juhász Előd műsorában és könyveiben ők kerülnek reflektorfénybe. A beszélgetéseket többször megszakítják a vendég által kért zeneszámmal. Van, aki a kedvenceit szeretné hallani, mások a saját szerzeményüket vagy koncertrészletüket javasolják. A hetedik kötetben megszólal Eperjes Károly színész és Berkes Kálmán klarinétművész. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója – akinek működése hatással van művészetünk nem egy területére – a Loyal együttes basszusgitárosaként alapvetően rockzenésznek tartja magát. Kertész Lajos zongoraművészt, teológust a műsorban köszöntötték 95. születésnapja alkalmából. Molnár Levente Gyergyóremetéből jutott el a világ nagy színpadaira. Az operaénekes szerint „duplán imádkozunk, ha szépen énekelünk”. Balázs Fecó még betegen is vállalta a felkérést. Mesélt a Neoton együtteshez fűződő emlékeiről, köztük az afrikai turnéjukról, amely abban az időben egy 18 éves fiatal zenésznek valóságos csoda volt. A Korál együttes alapítója bárhol lépett fel, mindenütt telt ház fogadta. A műsorvezető és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója szívesen emlékeztek arra az időre, amikor együtt dolgoztak: a kétezres évek közepén Juhász Előd a múzeum zenei programjaiért felelt. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter nem hivatali minőségében szólalt meg a mikrofon előtt. A miniszter asszony a gyerekkoráról, kedvenc együtteseiről és kalandos amerikai utazásairól anekdotázott. Szabó Dezső emberfészeknek nevezte Székelyudvarhelyt, ahol Murányi Sándor Olivér született. A Medvenéző és a Zordok, a székely szamuráj című kötetek írója az egyetem befejezése után hét évig élt a vadonban medvék között, és harminc éve gyakorolja a harcművészetet. Bárhol felüthetjük a kötetet, érdekes emberekről és izgalmas életutakról olvashatunk.

(Juhász Előd: Zeneközelben 7. – Beszélgetések egy rádióműsor jeles vendégeivel. Nap Kiadó, Budapest, 2021. 278 oldal. Ára: 3900 forint)

Borítókép: Juhász Előd a Spektrum műsorában. Fotó: Youtube

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.