Doctor Angelicus

Csanda Mária
2022. 02. 04. 12:03
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aquinói Szent Tamás családja és a horvát és magyar történelemben jelentős szerepet játszó Frangepán család rokonságban álltak. A Szent István Társulat kötete ennek a kimutatható ténynek a nyomán halad, amelyet tudományos területek művelői követtek végig. Művelődéstörténet, családtörténet, itáliai–magyar kapcsolatok hálója teszi érdekessé a nemesi családok múltjának feltárását.

A könyv elsősorban a családfakutatás eredményeit osztja meg olvasójával táblázatokkal, felsorolásokkal. A száraz adatközlést történelmi háttér, házasságpolitika, életrajzok sora színesíti. Külön fejezetek tárgyalják a központi alak, Aquinói Szent Tamás életét és mának szóló üzenetét. Az itáliai nemesi családból származó Domonkos-rendi szerzetes fő műve, a Summa theologiae széles körű ókori műveltségen alapul. Szent Tamás élete utolsó hét évében dolgozott rajta, munkáját a skolasztikus filozófia összefoglalásának tekinthetjük. A XIX. században XIII. Leó pápa enciklikájával elindult új filozófiai áramlat, a neoskolasztika és részeként a neotomizmus újra felfedezte és megújította a főként arisztotelészi iskolán alapuló rendszert, amely az értelem és a hit egymásra vonatkoztatását vizsgálja metafizikai irányultsággal. „Hit és értelem nem mondhat ellent egymásnak, mert mindkettő ugyanabból az egyetlen forrásból, az igazságból táplálkozik.”

Itáliában Tamás a tanítás mellett részt vett diplomáciai tárgyalásokban is, majd IV. Kelemen pápa 1265-ben pápai teológusnak nevezte ki. Külön érdekesség számunkra, hogy a magyar pálos rend alapítója, Boldog Özséb segítséget kapott tőle a hagyomány szerint a pápánál tett látogatásakor.

Két itáliai ág, a Sanseverino és a Marzano családok kapnak még figyelmet a kötetben, akik az Aquino családdal szoros kapcsolatban álltak. A Sanseverinók normann, míg az Aquinók longobárd eredetűek. A Marzanók nápolyi nagyadmirális rangot kapott tengerésztiszti ősöket mondhatnak magukénak, a Frangepánok a horvát Krk szigetének és környékének voltak birtokos urai. A közös felmenőkről és a családkutatások eredményeiről értesülhetünk – ahogy például a Frangepánok római kori eredete is egy lehetséges szál.

A régmúlt feltárása mellett – amelyben Árpád-házi szereplőket is találunk – jelen való téma az Aquinói Szent Tamás-társaságok számbavétele. A magyar társaság, amelyet 1892-ben alapítottak, konferenciákat, előadásokat szervezett, támogatói között találjuk Prohászka Ottokár püspököt. A szervezet 2004-ben Magyarországi Aquinói Szent Tamás Társaság néven újraalakult. Több olasz székhelyű intézmény mellett Berlinben és Amerikában is találunk az Angyali doktor (Doctor Angelicus) – ahogyan az 1323-ban szentté avatott Aquinói Tamást már életében elnevezték – nevét viselő, szellemi örökségét ápoló aktív közösségeket.

A kötetet hasznos háttérirodalom és kisebb illusztrációs anyag egészíti ki. A helyszínek és történelmi személyek képei között kuriózum a frissen felfedezett és restaurált, 2020-ban bemutatott Aquinói Szent Tamás-freskóábrázolás, amely a firenzei Santa Maria Novella-bazilikában került elő.

(Pályi Gyula–Berzeviczy Klára–Frenyó Zoltán: Aquinói Szent Tamás magyar rokonai. Szent István Társulat, Budapest, 2021, 150 oldal. Ára: 2200 forint)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.