Filmszakadás

2022. 02. 16. 16:46
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia okozta karantén ideje alatt bloggerek és vloggerek százai váltak hirtelen életmód-tanácsadókká, elmondva, hogy a bezártság tulajdonképpen lehetőség az egészségesebb, lassúbb, természetközelibb életre. Ennek megfelelően a fél ország (és a nyugati világ) állt neki kenyeret sütni, felfedezni nagyanyáink receptjeit, felvásárolni a barkácsáruházak kínálatát, hogy otthonuk, kertjük minél hangulatosabb legyen.

Azonban pszichológusok is elkezdtek posztolni. Kiderült, hogy soha annyi válás, családon belüli erőszak vagy depressziós tünet nem fordult elő, mint a karantén idején. A szakemberek nehezen tudtak segíteni a betegeken, hiszen a bezártság rájuk is vonatkozott, így épp az a kontaktus hiányzott a problémák kezelése esetén, amely a bajt előidézte. Az élet újraindultával kiderült, hogy szinte nincs olyan háztartás, ahonnan nem testesebben mentek ismét dolgozni a szülők. A koronakilókat azonban jól leplezte a pandémia által divatba hozott lezser, némileg utcaira fazonírozott otthoni öltözködés.

Most, két évvel az első esetek után a tudományos bizonyítékokból egyre több áll rendelkezésre, amelyek mutatják, milyen kézzelfogható testi bajokat okozott a bezártság. A Texasi Egyetem kutatói szerint az amerikaiak harmada szokott rá az úgynevezett binge drinkingre, vagyis az expressz lerészegedésre. Ez úgy érhető el, hogy rövid idő alatt (körülbelül hatvan-hetven perc) legalább ötegységnyi alkoholt el kell fogyasztani.

A hasonló alkoholizálás a 2010-es évek elején egyfajta egyetemista kihívásként terjedt a fiatalok között, például az olasz egyetemisták harmada vallotta magát binge drinkernek, aki egy buli alatt képes ájulásig inni magát. A nem kívánt terhességek és a teljes filmszakadás okozta más problémák miatt a szokás a következő években megkopott. A pandémia miatt azonban főként a korábbi egyetemisták fedezték fel ismét a szokást, és terjesztették el idősebb és fiatalabb társaik között is.

A Michigani Egyetem most megjelent kutatása mutatja a helyzet igazi veszélyét, Amerikában ugyanis jelentősen megnőtt a máj­transzplantációra várók sora. Ötven százalékkal hosszabb a lista, mint amilyet 2022-re még a pandémia előtt becsültek. Olyan nagymértékű májkárosodást, amely miatt átültetésre van szükség, hosszan tartó alkoholizálás okozhat, vagy a rövid idő alatti extrém alkoholbevitel. Éppen az, ami a binge drinkinget jellemzi.

A túlzott ivás nyomán egyre több furcsa recept is megjelent, amelyek a másnaposság kezelését szolgálnák. A londoni King’s College friss kutatása szerint azonban mit sem érnek. Kéttucatnyi metódust vizsgáltak, köztük olyan csodaszereket, mint a koreai körtedzsúszt, a szegfűszegkivonatot vagy a vörös ginzenget. A kutatás vezetője szerint az eredmények mutatják, hogy a másnaposság elkerülésének leghatásosabb módja, ha egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyasztunk alkoholt. Igaz, ugyanakkor a gyógyszeres fejfájás-csillapítás nem szerepelt a kutatott módszerek között.

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a pandémia jelentősen megkavarta életünket, és egyelőre nem a legjobb válaszok születnek az új kihívásokra. Az alkoholizmus egyértelműen káros, hiába tűnik stresszoldó hatásúnak. Ráadásul ugyanúgy elszigeteli egymástól az embereket, mint az internetre kötött világ. Mindkettő elvileg közösségi tevékenység (is), de a végeredményük valójában az az egyedüllét – legrosszabb esetben egy kórházi ágyon –, amely elől menekülni akarnánk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.