A kúttól a kemencéig

Gazda József páratlan sorsgyűjteményének és tudástárának eredeti változata 1993-ban jelent meg a Püski Kiadónál.

Gutai István
2022. 07. 22. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazda József páratlan sorsgyűjteményének és tudástárának eredeti változata 1993-ban jelent meg a Püski Kiadónál. (Előzményének az Így tudom, így mondom című kötet tekinthető. Kriterion Bukarest, 1980.) Az író-szociográfus a Mindennek mestere anyagát is a teljes romániai magyar nyelvterületről, Temes, Arad, Bihar, Brassó, Szeben, Hunyad megyéből, Szatmár, Máramaros, Szilágyság, Kalotaszeg, Mezőség, Gyergyó, Csík és a Gyimes völgye, Udvarhelyszék, Háromszék, Moldva vidékéről gyűjtötte, hogy „a táji színek is érvényesüljenek”.

A szerző könyvét tíz fejezetre osztotta; azon belül száznál több mesterség művelőjét – a házépítéstől a földművelésen, állattartáson, bujkaszabászaton, vaskohászaton át a székelykapu-állításig, a gyógyításig, a hangszerkészítésig – szólaltatta meg. A visszaemlékezéseket megtördelte és a részleteket tematikus rendbe csoportosította, ahogy ezt más könyveiben (A Golgota útján, A megpecsételt vég, Hát én hogyne síratnám…) is megtette.


Érdemes idézni a könyv szereplőinek néhány jellemző mondatatát: „A nyomorúság mindenre megtanított. Én a kútásástól a kemencerakásig […] mindent meg tudok csinálni.” „A falu mindent megtermesztett, nem nagyon vettünk semmit az üzletből.” „Olyan nemigen volt, amit nem tudott a falusi ember megcsinálni.” „Cséplőgépet is építettem, géppel is foglalkoztam. Gabonatisztítót készítettem. Azt én gondoltam ki, mert ugye a munka megmutatja magát, hogy mi kell, s mihez mi kell.”
Egy türei földműves az író tanúsága szerint több mint ötven mesterséghez értett, és megőrizte faluja szellemi örökségét is. A régi falu az évszázados tapasztalatok alapján, hagyományos munkamódszerekkel megtermelte az élelmiszert, az építőanyagot, a ruházatot, a lakástextíliát, a bútort: „megtermelt mindent, amire a régi típusú társadalomnak szüksége volt. Mindezt a családi üzemben és a faluközösségben is kiválóan működő, fejlett munkamegosztás közben.”

A szemre is tetszetős könyvben megtaláljuk a közel ötszázötven adatközlő nevét, települése nevét, születési évét, a szövegben előforduló táj- és szakszavak értelmező jegyzékét. Gazda József idős falusiaknak, a már megváltozott körülmények között élő falusi és városi fiataloknak, városi mestereknek, munkásoknak, tervezőmérnököknek – és mindenkinek ajánlja könyvét, akit érdekel népünk múltja. Egyetértek vele.
(Gazda József: Mindennek mestere. A falusi tudás könyve. Hét Krajcár Kiadó, Budapest, 2022, 580 oldal. Ára: 4500 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.