Ítélet gyilkosság miatt, holttest nélkül

Négy és fél évvel Novozánszki Fanni eltűnése – meggyilkolása – után az elsőfokú ítéletben bűnösnek mondták ki nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében Brodmann Lászlót a Fővárosi Törvényszéken. Bizonyítottnak találták, hogy Brodmann ölte meg a VV Fanniként elhíresült valóságshow-szereplőt, Novozánszki Fannit, akinek holttestét aztán ismeretlen helyre rejtette. Tettéért életfogytiglani fegyházra ítélték a vádlottat, azzal, hogy legkorábban 25 év letöltése után vizsgálható meg a feltételes szabadlábra helyezése. Az ügynek azonban itt nincs vége.

2022. 08. 07. 16:00
null
20220713 budapest birosag vv fanni gyilkosanak pere itelet hirdetes SENKI SEM JARULT HOZZA havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novozánszki Fanni holtteste mindmáig nem került elő. Csakúgy, mint a darnózseli hentes áldozata. Brodmann Lászlót éppúgy elítélték gyilkosságért, mint Nagy Jánost. A Kúria Nagy Jánost bűnösnek mondta ki előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében, és jogerősen 21 év fegyházra ítélte. A Kúria ítéletével kimondta: Nagy János megölte válófélben lévő feleségét, akinek holttestét kegyeletsértő módon megsemmisítette, feldarabolta, ledarálta, részben elégette, a maradványokat szétszórta a darnózseli réten.

A darnózseli hentes áldozatának talán egy ezreléknyi részét találták meg és azonosították DNS-vizsgálattal, Brodmann áldozatából ennyi sem került elő, mindössze a lány véréből találtak mintegy fél deciliternyit az elítélt bérautójának csomagtartójában. Mindezek és más, közvetett bizonyítékok alapján mondták ki Nagyot jogerősen, Brodmannt első fokon bűnösnek emberölésben. Nagy előre kitervelt gyilkosságért, Brodmann anyagiak miatt elkövetett emberölésért kapta a 21 évet, illetve az életfogytiglani fegyházat azzal, hogy legkorábban 25 év múlva szabadulhat.

Brodmann László, az MSZP egykori dunaújvárosi képviselőjelöltje, valamint ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen, mondván: Brodmann legfeljebb VV Fanni személyi szabadságát sértette meg, amiért nem jár életfogytiglani, maximum öt évre ítélhetik az elkövetőt. Az ügyész szintén fellebbezett, súlyosítást kér azzal, hogy az életfogytiglani szabadságvesztés feltételes megszakítását csak harminc év letöltése után lehessen megvizsgálni.

Brodmann László végig tagadott, ma is tagad, de a bizonyíték ellene szólt. A bérelt autóban, amelyet használt, vért és véres kötelet találtak, ráadásul a gyilkosság után olyan kifejezésekre keresett rá, mint a „vízihulla”, valamint hogy melyik országból nincs kiadatás. Az ítélet rendelkező részének kihirdetése után a bírónő letartóztatta, megbilincselték, és bilincsben ülve hallgatta végig a négyórás indoklást. Közben háromszor is egészségügyi szünetet kért, bilincsben kísérték a mellékhelyiségbe rendőri felügyelet mellett.

Az egyik sorsdöntő momentum az volt, hogy Fanni luxusbérleményének társasházi mélygarázsában az ipari kamera felvette, amint Brodmann a karjaiban kicipelte autójához a láthatóan alélt, de az is lehet, hogy már halott Fanni testét. Berakta a bérelt autó csomagtartójába, ahol ekkor szennyezte be a lány vére az ott lévő kötelet és a csomagtartó kárpitját. Eszerint a lány vérzéssel járó sérülést szenvedett.

Brodmann védekezésként arról beszélt: húst vásárolt, és az abból kicsorgó vér szennyezte be a csomagtartót.

Az elítélt még az utolsó szó jogán is azt mondta: nem ölte meg lányt, még csak nem is bántotta. Azt állította, hogy amikor felment a prostituáltként dolgozó nő lakásába, Fanni már eszméletlenül feküdt a sok kábítószertől, amelyet Erika­ barátnőjével szerzett be. Saját bevallása szerint egyvalamiben hibázott, hogy nem hívott mentőt, mert a barátnő ezt nem akarta. Ehelyett elvitte az alélt lányt egy helyre, ahol „problémamegoldó” embereknek átadta őt, aki akkor még biztosan élt. Csakhogy mindezt semmi sem bizonyítja, sem a barátnő vallomása, sem más. Brodmann pedig nem árulta el, hogy hol és kiknek adta át a lányt.

Az egyik tárgyaláson egy tanú arról beszélt: Brodmann László ott volt a Duna-parton a gyilkosság napján, azon a területen, ahol VV Fanni holttestét keresték. A lány holttestét ugyanis nagy valószínűséggel Szalkszentmártonnál dobta be a Dunába. Az FBI különleges ügynökei ugyancsak a szalkszentmártoni Duna-part adott pontját adták meg, ahol a fiatal nőt a folyóba dobhatták.

Az ítéleti tényállás szerint Brodmann László a vádbeli időszakban állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, eközben viszont költekező életmódot folytatott, amelyet csak úgy volt képes fenntartani, hogy rendszeresen kért kölcsön barátaitól és ismerőseitől, így jelentős tartozásokat halmozott fel. Brodmann egy ismerősén keresztül tudomást szerzett a prostituáltként dolgozó VV Fanni jó anyagi helyzetéről, jelentős bevételeiről, illetve a lakásán felhalmozott nagyobb mennyiségű készpénzről. Elhatározta, hogy a lánytól megkísérel nagyobb összeget szerezni, azonban utóbbi elzárkózott a személyes találkozótól. Mivel a vádlottnak továbbra is sürgősen pénzre volt szüksége, ezért úgy döntött, hogy azt akár erőszakos úton is megszerzi a sértettől. 2017. november 20-án este – miután a sértett a lakásába beengedte – a vádlott az ott lévő értékek megszerzéséért ismeretlen módon – de számolva akár a sértett halálával is – bántalmazta a nőt.

A fellelt értékeket és a magatehetetlen nőt gépkocsijával elszállította a helyszínről. A vád szerint a bántalmazás következtében elhunyt Fanni holttestét a vádlott összekötözte, és nehezéket erősített rá, majd azzal együtt a Dunába dobta. Hogy VV Fannihoz köthető anyagmaradványokat találtak a Brodmann által bérelt gépkocsiban, az döntőnek bizonyulhatott az ítélet meghozatalakor.

Farkas Gabriella bírónő az ítélet indoklásában elmondta: a vádlott maga szolgáltatott muníciót a saját védekezése ellen. A bírónő szerint Brodmann rutintalan, aki állandóan megváltoztatta saját vallomásait, annak ellenére is, hogy azzal szembement a bizonyítékokkal. Ordító ellentmondásokba keveredett, lényegtelen információkba kötött bele, például hogy elírások voltak a nyomozati anyagban, de az ügyészi perbeszédet is kritizálta. Farkas Gabriella nonszensznek nevezte, hogy Brodmann László azt hitte, csúsztatásokkal megvezetheti a bíróságot. Kiemelte a vádlottról szólva: „Minden ismerőse azt mondta, hogy megbízhatatlan, link alak. Rengeteg ismerősének tartozott, minden bankszámláját tartozással szüntették meg. Volt olyan barátja, akit otthagyott a vacsoránál, hogy ne neki kelljen fizetni, mert nem volt miből. Sokkal többet mutatott, mint amennyit megengedhetett magának.”

Hová tűnt Farkas Helga?

VV Fanni és Farkas Helga ügye sok szempontból különbözik. A gazdag szegedi vállalkozó 1991. június 27-én eltűnt leányának sorsa nem csak azért foglalkoztatja a közvéleményt, mert az első emberrablás volt Magyarországon. Azóta zsarolási céllal több mint egy tucat embert tartottak fogva, de mindannyian élve előkerültek – írta a Privátkopó című bűnügyi portál 2010-ben, amikor Farkas Helga ügyében perújításra készültek, amely később hamvába holt.

Farkas Helga története azért is titokzatos, mert több száz rendőr kísérelte meg feltárni elrablásának körülményeit, de nem találtak olyan szemtanút, aki beszámolt volna a végkifejletről, annak ellenére sem, hogy 3150 személyt hallgattak meg. Így egy évtized után is aktuális a kérdés: lehet-e még fordulat a Farkas Helga-ügyben? Csapó Józsefet az apa, Farkas Imre megzsarolásának kísérletéért, valamint a személyi szabadság megsértéséért és más bűncselekményekért jogerősen tíz évre ítélték. Ám a bíróság és a család azóta sem tudja, hol van Farkas Helga – írja a portál.

Farkas Gabriella bírónő a per előkészítő ülésén 2020 januárjában. Fotó: Bors/Hatlaczki Balázs

Csapó bűntársát, Juhász Benedeket, pontosabban annak földi maradványait 1995-ben egy csatornában találták meg. Ekkor az özvegye vallomást tett a rendőrségen. Juhász Benedekné hosszú tortúrán ment keresztül. Férje eltűnése után, 1994-ben többször is megfenyegették. Ismeretlen, erőszakos férfiak keresték meg, árulja el az ura rejtekhelyét. Juhászné nem adott útbaigazítást, mert fogalma sem volt arról, merre jár a társa. Nem hittek neki, megkínozták, testét késsel összevagdalták. Később is alattomosan fenyegették. Amikor bíróság elé állt, névtelen leveleket kapott. Kilátásba helyezték, hogy megölik, ha nem hallgat. Első vallomása után a házában leütötték, de tanúvallomásán nem változtatott. Ragaszkodott ahhoz a történethez, amelyet a férjétől hallott. Csapó és Juhász a vásárhelyi országúton állította le Helga kocsiját, orosházi bérelt garázsba vitték a lányt, s amíg a váltságdíjat követelték, megkötözve rejtegették a túszt. Amikor látták, hogy a zsarolásból nem lesz pénz, Csapó zsákot húzott Helga fejére, és zsineggel megfojtotta. A holttestet Juhásszal egy elhagyatott orosházi csatornába dobták. Egy évvel később összegyűjtötték a maradványokat a csatornából, mert attól tartottak, hogy megtalálják a tetemet. Az erdőbe vitték, benzinnel lelocsolták és elégették.

Farkas Helgának azóta sincs nyoma.

Borítókép: Életfogytiglani fegyházat kapott Brodmann László VV Fanni meggyilkolása miatt (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.