Rákot okozó anyagok az esővízben

Újabb bizonyíték látott napvilágot az ember természetkárosító tevékenységéről.

2022. 08. 30. 9:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb bizonyíték látott napvilágot az ember természetkárosító tevékenységéről. A Stockholmi és a Zürichi Egyetem közös kutatása során a tudósok kimutatták, hogy a világon bárhol vagyunk, nem biztonságos inni az esővízből, mivel rákkeltő anyagokat tartalmaz. Ian Cousins, a Stockholmi Egyetem professzora szerint ez a fejlett világban nem probléma, hiszen ott az emberek hozzá vannak szokva a vezetékes, sőt sok esetben a palackos víz fogyasztásához, ám a fejlődő országok jelentős részében az esővíz szolgál az ivóvízellátás alapjául.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat (PFAS) széles körben használjuk. Több mint 4700 mesterségesen előállított vegyi anyagot jelöl a megnevezés. Használják például serpenyők tapadásmentesítésére, ruhák vízállóvá tételére, tűz megfékezésére (megtalálhatók a tűzoltók által használt habban ugyanúgy, mint a mikrohullámú sütőben készített popcorn csomagolásában). Rendkívül ellenálló anyagok, ezért is hívják őket „örök kemikáliáknak”.

 

Már 2015-ben is kétszáz tudós tiltakozott használatuk ellen a madridi nyilatkozatban, leszögezve, hogy here- és veserákot, pajzsmirigy-alulműködést, gyulladásos bélbetegségeket okozhatnak a PFAS anyagok.

 

Azóta más tanulmányok májkárosodást, illetve termékenységi problémákat is csatoltak a listához. A nyugati világban árult termékeken azonban legtöbbször nincs feltüntetve a csomagoláson, hogy milyen és mekkora mennyiségű PFAS felhasználásával készült a termék, így a tudatos vásárlók is nehezen tudják a PFAS anyagokat elkerülni. A stockholmi és zürichi kutatók eredményei pedig azt mutatják, hogy a harmadik világ állampolgárainak esélyük sincs a PFAS-bevitel csökkentésére.

A kritikákra válaszul vegyipari cégek azt nyilatkozzák, hogy ma már egyre több gyorsabban lebomló anyagot használnak a PFAS helyett. Amerikai aktivisták szerint azonban mindössze arról van szó, hogy az államokban forgalomban lévő nyolcvanezer vegyi anyag jelentős részét nem tesztelték. Az Európai Unió szigorúbb előírásokat alkalmaz, külön felhívja a felhasználók figyelmét a PFAS veszélyeire, ugyanakkor egy másik svéd tanulmány tavaly decemberben kimutatta, hogy még az unió szárazföldje sem maradhat teljesen mentes.

Vegyipari cégek szerint a PFAS anyagokat megfelelően ártalmatlaníthatja az óceán. Azonban bebizonyosodott, hogy rendkívüli ellenállóságuk okán bekerülnek a természetes körforgásba, így eljutnak a szárazföldre, olyannyira, hogy ma már az antarktiszi pingvinektől kezdve az északi-sarkvidéki jegesmedvékig minden élőlényben, így az emberben is megtalálhatók.

 

A mostani kutatás vezetői azt nyilatkozták, téves azt gondolni, hogy a PFAS anyagok a tenger fenekén maradnak. Mivel rendkívül ellenállóak, folyamatosan cirkulálnak a levegőben, ahová párolgással kerülnek. Innen egyenes út vezet az esőfelhőkbe, hogy aztán a csapadékkal visszajussanak a felszínre.

 

A legaggasztóbb adatok szerint hiába szüntették be néhány kifejezetten veszélyesnek bizonyult PFAS anyag használatát húsz évvel ezelőtt, azokat a tudósok most is ki tudják mutatni az atmoszférában.

A kutatók azonnali cselekvésre és tiltásokra hívnak fel, ám a szkeptikusok szerint az eredmények hiába aggasztók, a vegyipari cégek lobbiereje túl nagy ahhoz, hogy igazi áttörést lehessen elérni, és még ha sikerülne is, a szennyezés már most is beláthatatlan károkat okozhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.