Hagyomány és megújult arculat

A tavalyi jubileumi évad után megújult arculattal, friss koncepcióval és izgalmas bemutatókkal várja a közönséget a Karinthy Színház – jelentették be az új évadot ismertető sajtótájékoztatójukon csütörtökön. Kiemelték, hogy továbbra is művészeti elhivatottságuk, nézőik iránti szeretetük és a fellépő művészek tehetsége ad biztos alapot, ugyanakkor a hagyományok és értékek elhivatott őrzése mellett a megújulásnak is teret engednek Az évad terveit Olt Tamás ügyvezető igazgató és Berettyán Nándor művészeti vezető ismertette, Balázs Andrea és Bodrogi Gyula színművész pedig a műsorra tűzött darabokról mesélt.

2022. 08. 26. 6:35
null
Budapest, Karinthy színház évadnyitó sajtótájékoztató. Bodrogi Gyula Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A következő időszak a változás jegyé­ben zajlik majd – kezdte a sajtótájékoztatót Olt Tamás ügyvezető igazgató.

– Olyan évadot terveztünk meg, amelyben többféle irányban is kiszélesítjük a kínálatunkat.

A darabok kiválasztásakor a történelmi és irodalomtörténeti időben is nagy időtávot fogtunk át, és olyan nemzetközileg is elismert színházi alkotókat hívtunk közös munkára, akik feltétlenül új színeket hoznak a színpadunkra – mondta az ügyvezető. Mint kifejtette, céljuk, hogy

aki Magyarországon azt szeretné megtudni, hol is tartanak a világ színházai, a Karinthyba látogasson el.

Elmondta, hogy nyáron arculatváltáson és felújításon esett át a Karinthy Színház. Megújult a logó, korszerűsítették a színpadi világítást, és új játszóhelyet is kap a színház, ennek kialakítása a hozzá tartozó próbateremmel együtt folyamatban van. Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy szeptembertől újra tartanak nyilvános főpróbákat is.

Berettyán Nándor, a színház művészeti vezetője ismertette a darabokat, amelyek közül több ősbemutató. Az első, szeptemberi premiert ő rendezte, ez az itáliai vásári komédia utolsó nagy szerzője, Carlo Gozzi tollából A szarvaskirály című mű. A darab a friss hangú rendezésnek, a könnyeket fakasztó humornak és a különleges, bábos megoldásokra is építő látványvilágnak köszönhetően augusztusban nagy sikerrel mutatkozott be a Gyulai Várszínházban.

Különleges vállalkozás a színház októberre tervezett Imigyen szóla Louis de Funes című bemutatója is.

Valere Novarina, a grafikusként és festőként is ismert drámaíró és rendező színpadi művei világszerte jelen vannak a színházak műsorán és a nemzetközi fesztiválok programjában. Berettyán Nándor korábban már dolgozott a szerzővel, és régi terve Novarina meghívása. A mű egyetlen nagy ívű, szórakoztató és revelatív monológ, amely a színész, a színház és a művészet mibenlétének kérdéseit járja körül Mészáros Tibor színművész és Kéméndi Tamás harmonikaművész virtuóz kettősének előadásában. Decemberben igazi ínyencséggel várják a közönséget: a kimondottan 

a Karinthy Színház számára készülő Nagymester című új előadást láthatják. A színdarabot Valcz Péter és Olt Tamás írja, és mivel komédiá­ról van szó, a minőségi szórakozás garantált. Már csak azért is, mert a darab címszereplője Bodrogi Gyula, 

aki a sajtótájékoztatón sajátos humorával a készülő műbe is engedett egy kis bepillantást. Januári premierként egy fiatal belga írónő, Amélie Nothomb Ördögi kozmetika című krimijének színpadi átdolgozását adják elő Ilja Bocsarnikovsz rendezésében, aki a magyar színházi élet visszatérő vendége. A teátrum sajátos örökségének szellemében a régebbi, nagy sikerű előadások között továbbra is megtekinthetők lesznek Karinthy Márton máig futó rendezései, a Klotild néni és a Szent Péter esernyője.

Márciusban pedig a Karinthy Frigyes A bűvös szék című egyfelvonásosa alapján készülő darab debütál Olt Tamás rendezésében. Az ősbemutatón Kubik Anna és Galló Ernő először lép a Karinthy Színház színpadára.

A színház utolsó, áprilisi premierje Fejes Endre Vonó Ignác című komédiája Verebes István rendezésében. Vonó Ignác és Özvegy Mákné alakja megidézi a commedia dell’ arte egyszerre vaskos humorú és bölcs életigazságokat megfogalmazó bohóc karaktereit, ami szép ívben zárja le a Gozzival indított évadot.

Az évad darabjaiban feltűnnek majd a színházhoz eddig is szorosan kötődő színművészek, mint Balázs Andrea, Pikali Gerda, Marton Róbert, Kautzky Armand és olyanok is, akiket először üdvözölnek majd a Karinthy Színpadán, így például Fesztbaum Béla, Benedek Dániel. Az új előadások mellett továbbra is műsoron maradnak az előző évek nagy sikerű darabjai is.

Az évadnyitón, szeptember 1-jén, Karinthy Márton születésnapján A színházcsináló Karinthy című, Ka­rinthy Mártonról (1949–2019) szóló dokumentumfilmet vetítik.

A színházi olimpián mesemondó fesztivált rendeznek majd, amelynek művészeti vezetője Berecz András lesz.

Borítókép: A sajtótájékoztató egyik pillanata (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.