Kotormány

Ritka az efféle egybeesés, hát még ilyen távolságra, a magyar nyelvterület két szélső peremvidékén.

Bárth M. János
2022. 10. 28. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben az Őrség Szlovéniába is átnyúló részén, Hodoson jártam tanulmányúton egy csapat egyetemistával, ahol a helyiekkel beszélgetve megtapasztalhattuk, milyen erősen élnek még a vidékre jellemző nyelvjárási jelenségek. Szállásunk felé buszozva áthajtottunk egy aprócska falun, a Bajánsenyéhez tartozó Kotormányon is. Ez a különleges hangzású településnév megérdemli a figyelmünket, hiszen ilyen módon még egy magyar falut neveznek a Kárpát-medencében: innen közel ezer kilométerre, a Székelyföldön, Csíkszentgyörgy közelében.
Ritka az efféle egybeesés, hát még ilyen távolságra, a magyar nyelvterület két szélső peremvidékén. 

Joggal feltételezhetjük tehát, hogy a névazonosság nemcsak véletlen, hanem mögötte ­valamiféle nyelvi-történeti kapcsolat húzódik meg.

Ez az összefüggés azzal a nagy múltú tudományos vélekedéssel magyarázható, amely szerint a Székelyföld középkori benépesítésében nagy szerepet játszottak dunántúli gyökerű népcsoportok. Mivel ebben a kérdésben a történettudomány igen kevés írott forrásra támaszkodhat, a történeti folyamatok felrajzolásában kiemelten nagy a szerepe az összehasonlító nyelvjáráskutatásnak, illetve a helynévi és személynévi párhuzamok feltárásának.

Már a XIX. században napvilágot láttak olyan összevetések, amelyek a székely és a nyugat-dunántúli nyelvi sajátosságok hasonlóságára mutattak be példákat. 

A témakör részletes kidolgozását azonban Benkő Lorándnak köszönhetjük, aki az 1960-as évektől publikált műveiben – elsősorban A magyar nyelvjárások atlasza adataira alapozva – jelölte meg azokat a régiókat a magyar nyelvterületen, ahol a nyelvjárások nagyfokú hasonlósága közös történelmi múltra, például tudatos középkori telepítésekre utal. Kimutatta a dél-dunántúli ö-ző vidékek kapcsolatát bizonyos sajátos nyelvjárású északi, felvidéki településekkel (Réte, Csütörtök, Szenc) és az előbb Biharba (Telegd környékére), majd Udvarhelyszékre (Székelyudvarhely vidékére) költöző – szintén ö-ző – székelységgel.
Ugyanezen elvek alapján jól látható a nyelvi adatokból, hogy a Székelyföld külső régióinak (Csík, Gyergyó, Háromszék vidékének) benépesítésében nagy szerepe lehetett a nyugat-dunántúli „őrök” áttelepülésének, áttelepítésének a XII–XIII. század fordulóján. Ezzel magyarázható, hogy igen erős hasonlóság mutatható ki Csíkszék és az Őrség nyelvjárása között: mindkettőben jól hallható a köznyelvi beszélő számára már-már á-nak hangzó nyílt e-k használata, az í, ú, ű rövidülése, nyitódó kettőshangzók ejtése („sziép, vuolt” stb.), az i-ü szembenállás esetén az ajakkerekítéses formák választása („mü, külátó”: ’mi, kilátó’).

Az egykori nyelvi összetartozás természetesen névanyagban is tükröződik ezeken a távol eső területeken.

 Kotormány neve – sok-sok korai magyar helynévhez hasonlóan – minden bizonnyal személynévi eredetű, egykori birtokosára utal (találunk is Kotorman nevű személyt XIII. századi forrásokban). Ezt a nevet nagy valószínűséggel a keleti végekre költöző népesség (talán egykori lakhelyére emlékezve) egyszerűen magával vitte, és új lakhelyén is használni kezdte. Az sem kizárt, hogy a kapcsolat ennél áttételesebb: ugyanazon – az átköltöző népességben használatos, később családnévként is elterjedt – személynévből keletkezett a helynév, a korábbi névtől függetlenül.

Egyetlen ilyen példára alapozva természetesen nem írhatnánk meg egy népcsoport történetét, ebben az esetben azonban sok apró nyelvi jelenség kapcsolata erősíti egymást: a hangtani hasonlóságok mellett például olyan ritka tájszavak is ismertek, amelyek csak a Dunántúlon és a Székelyföldön járatosak, például a ’vonít’ jelentésű baukkol. De említhetjük a személynevek köréből, hogy a magyar nyelvterület e két vidékén a leggyakoribb az apanévi eredetű – vagyis keresztnévvel azonos vezetéknév (Imre, Lázár, Domokos stb.).

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.