Mert a szőlő férfimunka

Az emberek versengve fognak neki a tűzgyújtásilag, ugye, engedélyezett heti egyetlen napon, hogy eltüzeljék a gyakran nedves leveleket.

2022. 10. 25. 10:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szégyenkezve írom, de nekem jó évem volt. A kertemben, úgy értem. Miközben tombolt az aszály, már június elejétől bőségesen szüreteltem paradicsomot, paprikát és idővel padlizsánt is, még most is jut, amennyi kell. A még ősszel elduggatott zöld- és fokhagyma is szépen megerősödött, s idén még a retek is úgy döntött, hogy gumót is ereszt, nem csak versenyre kel a paréjjal, hogy melyikük örvendeztet meg méretesebb levelekkel. A málna a szomszéd házának árnyékában pedig a környéken talán egyedül nekem termett igazán jól. Egyedül az eperrel fürödtem be csúnyán. Amikor március vége felé elkezdett hajtani, jó alaposan megtrágyáztam lócitrommal, majdnem leégettem az egészet, nyáron aztán buzgón szaporíthattam, ami megmaradt. Mindig tanul az ember…

Persze az év nem így kezdődött. Hanem szokás szerint zsörtölődéssel a családtól. Miért nem vágom már ki? Mármint a szőlőt. Mert az tényleg olyan, hogy hobbinak sok, haszonnak kevés. Rabszolganövény. Egyik évben a váratlanul bőséges augusztusi csapadék, a másikban a rigók raja viszi el a termés javát. S még hallgathatom a családi tirádát, hogy amikor indulnánk vendégségbe, akkor miért akarok még egy sort megmetszeni, kicserélni egy oszlopot, feszíteni a dróton, nyáron pedig a kiszolgált permetezővel kínlódom. Tényleg nincs rá racionális magyarázat, hogy miért nem irtom ki legalább a felét. Egyszerűen nincs hozzá szívem.

Évekkel ezelőtt úgy fogalmaztam, nem én választottam a szőlőt, hanem az választott engem, hiszen a telken, amelyen anno építkeztünk, szőlő is volt, s az évek során beletanultam a művelésébe, így-úgy, amatőrként, hagyományos módszerekkel a borkészítésbe is. S azért is persze, mert akadnak szép, remélem, nem csak nekem felejthetetlen pillanatok. Két legénykorú fiam duzzogva állt be segíteni szüretelni, de amikor húzták a prést, s csorgott a must, láttam rajtuk, élvezik a dolgot.

 

Mert a szőlő férfimunka. Nem, férfias játék. Azóta már túl vagyok az első fejtésen is, a friss bort, amely már nem murci, de még zavaros, vessenek rám követ érte, nagyon szeretem, olyankor ontja a gyümölcs ezernyi zamatát, alig van szívem lekénezni.

 

Idén mégis a körte okozta az igazán kellemes meglepetést. Tizennégy éve két körtefát is ültettem, egy vilmost és egy alexandert. Előbbi már az ötödik évben termőre fordult, utóbbi azonban, hiába növekedett, támaszkodott már combvastagságú törzsére, egészen eddig egyetlenegy virágot sem mutatott reménykeltő díszletként. Először magamat okoltam, biztosan rosszul metszem, ezért büntet. A másik miért nem? Így az ellenérv. Biztosan meddő, szitkozódtam aztán, néhány éve pedig bosszút esküdtem, kivágom, ha most sem hoz virágot. De valamiért mindig haladékot, újabb esélyt adtam neki. S idén megkönyörült rajtam. Nem egy-két virág nyílt rajta, az egész fát ellepte a jellegzetes, több kocsányon csüngő körtevirág. Igyekeztem meghálálni. Az aszály heteiben szorgalmasan öntöztem mindkét fa tövét. Nem hiába. A két még ifjú fa együtt egy mázsát termett. A feléből haladó vidéki szokás szerint pálinka készül – erre inkább a vilmos alkalmas –, de az alexanderből még most is van egy kosárra való.

A körtét nem permetezem, jutalmul tanulsággal szolgál. Durván minden második szemen van egy kisebb hiba, darázs, poloska is szereti megszúrni, megtennék valószínűleg permetezéssel együtt is. A körte sajátossága, hogy ettől a gyümölcs nem megy tönkre, csak túlérett állapotában kezd rothadni a hiba körül. Addig jóízűen fogyasztható, csak a szeplőt kell eltávolítani. Ám a szeplő már csak olyan, hogy elsősorban a szemet bántja. Épp annyira, hogy elvegye gyerekeim étvágyát, akik pedig, elfogulatlanul merem állítani, a kortársaikhoz képest nincsenek elkényeztetve. Csak felszeletelve, a magháztól megtisztítva hajlandók fogyasztani a körtét; úgy, ahogy én gyerekként a narancsot leszámítva meg nem ettem volna egyetlen gyümölcsöt sem. Hiába érvelek akár úgy, hogy száz százalékig bio, és az íze így is ínycsiklandó, akár azzal, hogy a görög mitológiában a körte az istenek gyümölcse, ha jó volt Aphroditének és Adónisznak, igazán megteszi a mai lányoknak és fiúknak, nem tudom eladhatóbbá tenni. Hiába, a marketing tudományosság híján is az egyik legfontosabb tudomány. Messze jutottunk nemcsak a mitológiától, de Móra Ferenc Ferkójától is, a mai gyerekeknek már nem a zamatos körte látványától fut össze a nyál a szájukban.

Az idényt rendszeresen a dió zárja. Novemberben tapasztalja meg az ember igazán, milyen is a friss vidéki levegő.

 

Az emberek versengve fognak neki a tűzgyújtásilag, ugye, engedélyezett heti egyetlen napon, hogy eltüzeljék a gyakran nedves leveleket. Kavarog a füst mindenfelé, a kiteregetett ruha könnyűszerrel újra a mosógépben végzi.

 

Miért is tagadnám, volt idő, amikor én is igyekeztem eltüzelni a diólevelet. Igaz, megszegve a rendeletet inkább szeles, derűs napokon, gondolván, olyankor jobban ég. De füstöl az akkor is, mint a gyárkémény. Néhány éve más módszert választottam, fűnyíróval gyűjtöm, egyben szecskázom össze a diólevelet, kis fű is keveredik közé, így szórom rá a komposztrakás tetejére. Tavasszal aztán félrehúzom, s miután kiásom a friss komposztot, a már félig elrothadt diólevelet belököm a gödör mélyére. Úgy tartják, a diólevél három év alatt bomlik le. Ezzel a módszerrel két évre szűkíthető a természetes folyamat. Próbaképpen először a szétültetett ribizlibokor alá tettem a diólevélből érlelt komposztból. Akkorát hajtott egy év, mint máskor kettő alatt.

Aki nem hiszi, járjon utána…

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.