Na most, itt álljunk meg egy pillanatra. Mert a málnapálinka fontos dolog, nagy dolog, különleges dolog. És sajnos gyakorta almapálinkából készítik, sok-sok aromával. Aki ilyesmire képes, másra is képes, az ilyen ember nagy valószínűséggel veri a gyerekét, sőt még az is lehet, hogy vizet löttyint a pörkölt alá vagy – én Istenem, ne hagyj el! – cukrozza a káposztás cvekedlit. Mályinkán viszont málnából készül a málnapálinka, s ez erősen megnöveli a vonzerejét. Rezeda Kázmér ezért a pálinkáért szeretett Mályinkára látogatni.
No meg azért is, mert Kerekdedéknél az asszony odavaló.
És Kerekdedék barátok. Aztán ott van még a közelben Dédestapolcsány, a Lázbérci víztározó, Tardona, ahol Jókai bujkált a szabadságharc után, és az egész faluban egy besúgó sem volt, aki elárulta volna. Nagy dolog az ilyesmi mifelénk. De visszatérve a mályinkai pálinkafőzdére, kis kutakodás után ezt találjuk:
A Nemzeti borkiválóság program mintájára a Nemzeti pálinkakiválóság programot 2014-ben hirdette meg először a Földművelésügyi Minisztérium. A kiválóságok kiválasztását 2015-től kezdve a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyével közösen szervezik. A kereskedelmi főzdék versenyének ez évben Esztergom városa adott méltó otthont a királyi vár Lovagtermében. 43 pálinkaház 382 tétellel nevezett; összesen 115 pálinkakiválóság, ebből 46 top pálinkakiválóság kerül majd be az idei Pálinkakiválóságok könyvébe. Az országos versenybe benevezett pálinkákat harminctagú zsűri értékelte. (…) A Magyarország legjobb pálinkája címet 2017-ben a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordia–Izabella szőlőpálinkája kapta. Koós Józsefné kézműves remeke illatában és ízében is különlegesen kifejezi a két szőlőfajta karakterét, a gyümölcs és a magasabb alkohol egyensúlyban van; harmonikus, szerethető pálinka.
Na most beszélhetünk itt összevissza mindenfélét, de a komoly dolgok itt kezdődnek. Rezeda Kázmér a barátaival bejárta a környéket, a falut is, megnézték a felújítás alatt álló templomot – reformátusok lakják Mályinkát többségben –, majd hírt kaptak arról, miszerint nyílt a faluban egy új étterem. Rezeda Kázmér az a fajta ember volt, aki kis falukban nyíló új éttermeket előszeretettel látogatott meg élménygyűjtés és szociológiai tanulmányozások céljából. Meg hogy egyen. De ezek a dolgok, lehet, összefüggenek.