Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Magyar kolbásztöltés a világ másik végén

Annyi hungarikum van, megszámolni is nehéz. Ha utánaolvasunk, ott találjuk a pálinkát, a tokaji aszút, az akácmézet, a fröccsöt, a hévízi tavat, a busójárást, a Pannonhalmi Bencés Főapátságot, a herendi porcelánt, az operettet, a Kodály-módszert és ki tudja még mennyi fontos és kevésbé fontos ügyünket, dolgunkat, hagyományunkat. Meglepő módon azonban a disznóvágás nem szerepel a hungarikumok között. Pedig télidőn a magyar vidék elképzelhetetlen hajnali disznóhajkurászás, pálinkaszürcsölés, szúrás, perzselés, vakarás, bontás, legvégül persze kolbásztöltés nélkül. Igaz, kolbászból több is akad (csabai, gyulai, debreceni), de magát a disznóvágást, vagy legalább a kolbászkészítést hiába keresnénk a lajstromban.

2023. 08. 10. 15:51
kolbász
20220212 Hajdúböszörmény fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Hajdúsági Disznótort és Hajdúsági Népművészeti Napot. Fotó: KISS ANNAMARIE/Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

No hiszen, mondhatnák a nemzeti jelleg szigorú őrei, ezzel a lendülettel a rántott húst is felírhatnánk hungarikumnak, pedig azontúl, hogy minden vasárnap, minden konyhában aranybarnára sül a panírba forgatott szelet, nem sok közünk van hozzá. Jó. De, ha ez nem az, akkor hadd meséljek el valamit, majd mindenki döntse el, hol vannak kultúránk sarokpontjai.  

Summer in Budapest
Magyar kolbászok (Fotó: Getty Images)

 

Vágyak és honok

 

A napokban régen nem látott barátommal borozgattam. Tizenhét esztendeje költözött ki Ausztráliába, és csak négy-öt évente tud hazajönni. Most itthon van. Éjszakába nyúlóan mesélt a déli kontinens különös világáról: a tájról, az emberekről, a politikáról, az anyagi gazdagságról, a kulturális szegénységről, a baráti, szomszédsági viszonyokról, szóval minden olyasmiről, ami nekünk, magyaroknak fontos, amiképpen szervezzük a létezést, ahogyan ő idegenben szerethetővé teszi az üres, hideg, sterilen merkantilista perthi életet.  

– Mikor már nagyon hiányoztak a hazai ízek, megpróbálkoztam a kolbásztöltéssel – meséli. 

Megvettem az összes hozzávalót, összegyúrtam a tölteléket, megtöltöttem a belet, és még egy Szerbiából odavetődött atyafi is akadt, aki a hátsó kertjében sódarfüstölőt épített, így hamisítatlan hartai kolbász készülhetett a nyugat-ausztrál metropolisz kertvárosában.

A kolbásznak híre ment. Az ismerősök, ha megízlelték, mindjárt elmesélték, miféle csodát lehet kóstolni barátomnál, jöttek mások is, haraptak, nyammogtak, cuppogtak, csettintettek, végül a sok gasztrovendég közül kivált az a szűk csoport, aki maga is megpróbálkozott a kolbásztöltéssel. Néhány esztendő elteltével valóságos kerti közösség lett a magyar kolbászparádé: jöttek a közeli és távoli ismerősök, hozták a maguk barátait, elképzeléseit, ötleteit, fűszereit, van közöttük román, francia, ugandai, de még mauritiusi is (aki legutóbb állítólag ánizsos kolbászt készített), és persze csatlakozott hozzájuk a füstölős rác atyafi is, aki a maga kobasicájával teszi bele részét a mikromozgalomba. 

 

72nd International Gruene Woche
Fotó: Getty Images

 

Mi, magyarok

 

Ahogy kerekedett a történet, olyan érzésem lett, mintha barátom arról mesélne, hogyan lesz népek olvasztótégelyévé a Kárpát-medence, hogyan integrálja a különféle kultúrákat a magyar szellem. Pedig csak egy ausztráliai hazánkfia kerti mulatságáról hallgattam beszámolót. 

Kiderült egyúttal, hogy a világ minden nemzete készít kolbászt. A német wurst körül egész gasztronómiai nagycsalád alakult ki, az olasz és a spanyol kolbászok vagy a francia saucisse nem hiányozhat egyetlen igazi gourmet látóteréből sem. Nem folytatom, felsorolhatnám a földgolyó összes népét. 

De erősen hiszem, hogy egyetlen nemzet sem készíti a maga kolbászát azzal a jókedvű nyitottsággal, befogadó szeretettel, versengő, csipkelődő, mégis alkotó barátsággal, amivel mi, magyarok nekiveselkedünk a kolbásztöltésnek.

 (Meg a borkészítésnek, a pálinkafőzésnek, a költözködésnek, a szobafestésnek, egyszóval körülbelül mindennek, amibe belefogunk.) Így az alkotásban születő barátság, az együttmunkálkodásból fakadó közösség olyasvalami, amit, ha nem is mi tudunk egyedül ezen a világon, de nagyon jól tudjuk. Ezt kellene felírni a hungarikumok közé.  

Borítókép: Kolbászok (fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.