Tűzben égő vörös zászlók

A hatvanhét esztendeje, 1956. október 23-án kitört magyar forradalom és szabadságharc XX. századi történelmünk egyik legfontosabb eseménye. Ezekben a napokban ugyanis a magyar társadalom többsége össze tudott fogni azért, hogy közös erővel vívja és kényszerítse ki a szabadságot és szüntesse meg a kommunista diktatúrát.

2023. 10. 20. 5:10
Lugas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diákok és értelmiségiek, munkások és földművesek, vidékiek és budapestiek, fiatalok és idősek együttes cselekvésre szánták el magukat. Hogy miért? Mert kijelenthetjük, hogy 1956 októberére a Sztálin hazai helytartójaként számontartott Rákosi Mátyás által 1949-re kiépített kommunista hatalom pártelitjének és állami vezetésének s ezek klientúrájának kivételével a magyar társadalomból senki nem volt érdekelt a rendszer fönntartásában.

Desperate man
Magyar férfi egy osztrák menekülttáborban a forradalom után. Fotó: AFP

 

Vidéken kezdődött

Kevés ilyen kivételes pillanata van a magyar múltnak, amikor politikai meggyőződéstől függetlenül – hiszen polgári értékrendűek, nemzeti elköteleződésű jobboldaliak, szociáldemokraták, kereszténydemokraták, demokratikus baloldaliak egy­aránt voltak a forradalmárok között – össze tudtak fogni egy ember- és nemzetellenes diktatúra ellen. Ugyan a forradalom 1956. október 23-i kirobbanásának eseményei a fővárosba vezetnek bennünket, két dolog azonban mindenképpen  említésre érdemes: az egyik, hogy magának a forradalom lángjának a szikrája vidéken lobbant föl, a másik, hogy a forradalom vidéki eseménytörténetének van egy sajátos – és szinte minden településre többé-kevésbé jellemző – menetrendje és forgatókönyve.

A forradalom talán leginkább közvetlen előzményének jelenete a szegedi egyetemisták világában zajlott, egy héttel a jól ismert budapesti események előtt. 

Szegeden ugyanis 1956. október 16-án estére az egyetemi hallgatók a bölcsészkar épületének audi­torium maximum előadótermébe gyűlést hirdettek. Ekkor döntöttek a hosszú idő után elsőként létrejött demokratikus és alulról fölfelé építkező ifjúsági érdekképviseleti szervezet, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (Mefesz) megalakításáról. Négy nappal később pedig újabb nagygyűlést tartottak, amelyen már ezres nagyságrendben jelentek meg érdeklődők: többnyire egyetemisták, de az akkor a Tisza-parti városban működő egyéb felsőoktatási intézmények hallgatói is ott voltak. Rajtuk kívül számos oktató és professzor – köztük Perbíró József, a jogi kar dékánhelyettese, később a város forradalmi szervezetének vezetője, Baróti Dezső rektor, irodalomtörténész, Radnóti Miklós egyik legjobb barátja és Fodor Gábor Béla kémikus, akadémikus – is részt vett a gyűlésen.
 

 

A Mefesz gyűlésén a diákjóléti követelések (például finomabb ételek a menzán, jobban fűtött kollégiumi szobák, fölmentés a lányok számára a honvédelmi gyakorlatok alól vagy az orosz nyelv fakultatívvá tétele) mellett fontos politikai javaslatok is előkerültek: ilyen volt például Nagy Imre bevonása a kormány munkájába és szolidaritás a lengyel munkásokkal. De ekkor fogalmazta meg Putnik Tivadar újszentiváni születésű, szerb származású, magyar–orosz szakos egyetemi hallgató a szovjet csapatok távozásának igényét is. Ezen gyűlés pontjai később a forradalom tizenhat pontjának alapjául szolgáltak, s nem véletlenül a budapesti műegyetemisták diákgyűlése volt az az alkalom, amely közvetlenül megelőzte a forradalom kirobbanását.
 

Hét évvel ezelőtt, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján mint a magyar modern korral foglalkozó történésznek, több kiadványban volt lehetőségem közreműködni: szerzőként, szerkesztőként, lektorként.

Abban az évben három, ötvenhatos tematikájú, hosszabb-rövidebb önálló könyvem is megjelent. Ezek egyike a Szikra, láng, hamu. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc Csongrád megyei emlékezete című kötetem összeállítása során szembesültem azzal, hogy a dél-alföldi kistelepülések, a falvak forradalma nem kevésbé érdekes – bár természetesen jóval kevésbé mozgalmas –, mint a budapesti forradalmi események története. Könyvem készítésekor fölfedezni véltem egy „vidéki forgatókönyvtípust” a forradalmi eseménytörténetben, amely többé-kevésbé minden általam vizsgált településre jellemző volt.

 

Vidéki forgatókönyvek

A forradalom budapesti kitörésének híre után néhány nappal (legkésőbb október 27-én) minden, a mai Csongrád-Csanád vármegyéhez tartozó településen voltak helyi tüntetések és fölvonulások. Ezeken az alkalmakon általában valamelyik helyi közéleti szereplő, legtöbbször egy pedagógus, elszavalta az idén kétszáz éve született Petőfi Sándor forradalmi versét, a Nemzeti dalt. Az összegyűltek elénekelték a Himnuszt, valamint antikommunista és diktatúraellenes jelszavakat skandáltak. Ilyenkor általában leverték a Rákosi-címert, a közintézmények falairól eltávolították a Lenin- és Sztálin-képeket. Voltak olyan esetek, hogy elégették a vörös zászlókat meg a pártállami ünnepnapokhoz kapcsolódó dekorációs elemeket. A legtöbb településen lerombolták vagy összetörték a „felszabadulási” emlékműveket és emléktáblákat.
 

Ez utóbbiak kapcsán muszáj megjegyeznem, hogy micsoda elképesztő és pökhendi cinizmus volt a hazánkat 1944/45-ben elfoglaló sztálini kommunista szovjet birodalom részéről, hogy megszállásunkat (amely férfiak százezreinek kényszermunkatáborba hurcolásával, nők elleni tömeges nemi erőszakkal és sorozatos rablásokkal, fosztogatásokkal volt kísérve) még ünnepelnünk is kellett, s ezeknek a borzalmas eseményeknek – és állami szuverenitásunk valóságos elvesztésének – emlékműveket és emlékjeleket kellett állítanunk.


A vidéki kisebb településeken általában helyi – az országos és nagypolitikai tartalmakon túli – követeléseket is megfogalmaztak a budapestiek tizenhat pontjának mintájára. Néhány nappal később ideiglenes forradalmi szerveket állítottak föl, amelyeket hol forradalmi bizottságnak, hol nemzeti bizottságnak neveztek el. Ezeknek a tagjai már nem a Rákosi-korszak pártállami és politikai vezetői voltak, hanem az 1944 és 1949 közötti korszak többpártrendszerének, az úgynevezett koalíciós éveknek az egykori politikai pártjai által delegált közéleti emberek. A forradalmi bizottságokat egyébként a települési mellett járási és megyei szinten is megszervezték.

 

Italbolt nyolc óra után

Álljon itt példaként néhány jellegzetes falusi esemény a mai Csongrád-Csanád vármegye területéről. Nagytőkén 1956. október 26-án a kocsma látogatói az ottani rádióból értesültek a forradalmi eseményekről, és este nyolc körül le akarták váltani a tanácsi vezetőket, a helyi tanácsházát azonban zárva találták. Szegváron ugyanazon az estén tüntetést tartottak, ahol a helyi forradalmi követeléseket is megfogalmazták. Ezek egyike az volt, hogy az italbolt este nyolc óra után is tartson nyitva. A forradalom leverése után az állambiztonsági szervek által készített összefoglaló jelentés – ahogy akkoriban nevezték, „monográfia” – lapjain olvashatjuk Csorva (a mai Ruzsa) ötvenhatos eseményeinek leírásakor a következőket. „Meg kell jegyeznem, hogy ez az időszak az új borok forrására esett, és az emberek felelőtlensége beláthatatlan következményekkel járt.”


Az 1956 októberében újonnan létrejött – és sajnos kérészéletűnek bizonyult – forradalmi szervek egyfajta önkormányzatiságot képviseltek – annak képviselő-testületi és döntéshozói, valamint végrehajtó funkcióját is ellátva – a forradalom második szakaszában. November első napjaiban ugyanis már a fővárosban harcolók, illetve a szovjet megszállásnak ellenállók ellátása és támogatása, valamint a mezőgazdasági és ipari termelés biztosításának kérdése is előkerült. Számos faluban pedig megkezdték a termelőszövetkezeti csoportok megszüntetését, és helyette a földek kimérését is az egykori tulajdonosaiknak. Ezekkel a folyamatokkal párhuzamosan a kommunista rendőri és államvédelmi szervezetek tagjai, valamint a diktatúra kiszolgálói házi őrizetbe vagy fogságba kerültek, lefegyverezték őket, és a települési nemzetőrségek vették át a rendfenntartó funkciókat.
 

Az 1956. november 4-én megindult szovjet intervenció és az azt követő megszállás leverte a forradalmat. 

Tömegek indultak meg külföldre. Bizonyos történeti kutatások szerint az ekkor elmenekültek száma meghaladta a kétszázezer főt. Ezek az emberek az elkövetkező évtizedekben nemcsak a magyar családokból, de a magyar társadalomból és gazdaságból is hiányoztak. Hiszen sokan közülük szakképzett, illetve magasan kvalifikált személyek, a sportban, a művészetben, a gazdaságban, a tudományban tehetséges emberek voltak, akik munkájukat és szorgalmukat más államok sikerességének érdekében kamatoztatták. 1957 tavaszán pedig megindultak Kádár János és szovjet támogatású kommunista bábkormánya szervezésében a megtorlások, amelyek során sokezres nagyságrendben hoztak ítéleteket ötvenhatos forradalmárok ellen. Közülük több mint kétszázat ki is végeztek.

Borítókép: Szovjet tank a pécsi Széchenyi-téren (Forrás: magánarchívum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.