A pesti Bermuda-háromszög

A pesti éjszaka beltenyészetében test, lélek és szellem egyszerre lehetett boldog.

Végh Attila
2021. 11. 19. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ember, ha normális, nem szeret évtizedek múltán visszamenni korábbi élete kedves helyszíneire, mert fél a változástól. Volt helyeink elmúltak: a Semmi birtokai. És az olló, amely ennek láttán kinyílik a fejünkben – ti. az emlékeinkben létező és a valóságban létező táj ollója –, elnyisszant egy szálat. (Mire halálos ágyunkhoz elérünk, az összes emlékszál elvágva.) Emlékeink létező alapjainak pusztulása a legsajátabb, legvégsőbb pusztulást modellezi: saját halálunkat. Na, ezért fél a normális ember a múltjai eltörlődését tudtára adó túráktól: minden, ami volt, lassacskán az emlékekben gyűlik össze, és egyre kevesebb az, ami van. 

Csakhogy az ember, ha költő, élvezi ezt a fájdalmat. Mert ahhoz, hogy az ember művész legyen, elsősorban tudathasadás kell: izzó közelségben lenni a dolgokhoz, a lelkekhez, a világhoz; ugyanakkor szédítően távol. Ezt az ugyanakkoriságot a normális emberek mondják tudathasadásnak, hogy valahogy el tudják helyezni rendszerükben. Pedig nem az. Én inkább úgy mondanám: beleállás a létezésbe. Ha a művész pusztán közel volt témájához, akkor a mű giccses lesz. Ha pusztán távol, akkor pedig érzéketlen. Az igazi művész olyan közel megy, amennyire csakis ő mehet, ettől lesz a mű eredeti. Ugyanakkor távolról figyeli a dolgot – és a dologhoz viszonyuló önmagát –, így képes lehűteni, általános érvényűre emelni művét. A lét eredendő ambivalenciáit így lehet letapogatni. Így lehet hiteles, mindenféle egyoldalúságtól mentes a mű. Ha az ember költő, és megejti a nosztalgia, a sehová- visszatérés fájdalma, ő örül ennek. „Fájjon csak, hadd érezzem az életet.” 

Nemrég a Mikszáth Kálmán térre sodródtam. Itt áll a Zappa bisztró. A korombelieknek persze ezt a helyet nem így hívják, hanem Tilosnak. Mert ez volt a kilencvenes években a Tilos az Á, a pesti Bermuda-háromszög központja. Akik ide jártak, ebbe a gettóba, éjjeli lények voltak: nappal aludtunk, és amikor megreggelizendő a konyhaablakhoz ültünk, láttuk: épp lemegy a Nap. Indulhatunk. 

A pesti éjszaka beltenyészetében test, lélek és szellem egyszerre lehetett boldog. Majdnem mindenki ismert majdnem mindenkit, és ha új hús került az arénába, a vadállatok nekiestek. Egyetlen nagy testi-lelki-szellemi orgia volt az egész, csakhogy ennek az orgiának nem görög-vallásos jellege volt, hanem mozgalmi: mindannyian úgy éreztük, hogy összetartozunk, mert egyikünk sem kíván részt venni abban a kispolgári tülekedésben, amit gyerekkorunk óta utáltunk. Ahová jártunk, azokat úgy neveztük: a helyek. ’94 körül, amikor az underground kései fénykorát élte, legalább 30-40 hely létezett. Az Egocentrum a vegyi álomvilágok lakóinak otthona volt, ahová csak akkor mentünk, amikor minden kötél szakadt, az éjszaka a vége felé járt, és még mindig nem akadtunk bele egyetlen új csajba sem. A Vígszínházhoz közeli Hold a költőibb vágyak sétatere volt, itt felolvasóesteket is rendeztek. Ezek közül a legemlékezetesebb botrányos véget ért: a fiatal poéta a be-beszólogató közönséget előbb elküldte az anyjába, majd valamelyik kritikus elmét nyolc méterről megküldte söröskorsójával. Nem talált. A Bolse Vitában a punkok pogózhattak álló este külön pogóteremben, labirintusának féregjárataiban pedig bármi megtörténhetett, és – ismerjük az éjszaka Murphy-törvényét – meg is történt. Fontos hely volt még a Zöldség-gyümölcs a Király utcában. Itt fűszereket is lehetet szerezni, élvezőinek maroknyi, de annál lelkesebb csapata pedig organikusan kapcsolódhatott a közeli Wichmann közönségének aurájába. Utóbbi híres kenusunk kocsmája volt. Innen pár villamosmegállónyira az ember a Bermuda-háromszög lelkében találta magát: Tilos az Á, Blues kocsma, Big Mambó. Végül említsük meg a legkisebb, legaranyosabb klubot, a Tam-tamot. Olyan volt, mint a RAF fészke az NSZK-ban: bejárata egy szolid bérház lépcsőházában bújt meg. Ez fokozta a mozgalmi érzést, hogy aki itt belép, mintha szellemi otthonába térne. És mindezeken kívül rengeteg hely létezett még, ahol a különös egyedek kompromisszum nélkül kapcsolódhattak be az éj köráramába. 

Na, ez az, ami varázsütésre tűnt el. Kiszaladt az idő a pesti éjszaka alól, az arcok családot alapítottak, dolgozni kezdtek, a helyek bezártak, és hajnal nélkül lett reggel. De azért ülj csak le itt, a Zappa teraszán egy sörre, barátom, bármelyik bolygóról is jöttél. Úgy kortyold, mintha az időt innád.

A borítókép a szerző felvétele

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.