A holdalatti mozgalom

Talán olyan fiatalok alkotják majd, akikben megvan a tehetség ahhoz, hogy igazi költők-írók legyenek.

Végh Attila
2022. 01. 21. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán a kert. Talán 

az volna jó: körték, aranyló dáliák 

közt egy csordultig hamis, de másik élet,

kerti szék és kinti asztal 

a lugasban, fölhevült virágok: 

szeptemberi idill, kiinni egészen ‒

a kehely, a kép üres, üres, üres, 

senki a kertben,

senki a parton, a fák közt, a túlságosan

romantikusra festett tájból kilépett

valaki, magára maradt

körtefa, vénülő cseresznye ‒

renyhe embertelenség. Alig hiszem, 

megérem: távol, kényes szordínóban

munkazaj dongója zümmög,

szitál, egy helyben fonalat húz, feszül

a pillanat, fényes selyemszál:

véget érni, elszakadni nem fog.

Légy nyugodt. Légy víg. Nézd,

asztalon a sajt is rohad már, beérett. 

Így romlik rád

 időd, szeleteld, falatozd bölcsen,

míg lehet. Vadállat-szag és sötét lesz

úgyis, barbárok, miattatok!!

Ezt a verset – melynek Barbárokra várva a címe – Prágai Tamás barátom írta. Nagy költő volt. 2015-ben, 47 évesen hagyott itt bennünket. Az élhetetlenül romló, de még falatozható idő eltűnt, és ő rám hagyta közös emlékeinket: a rokon lelkek társaságában iddogálva mesélhető sztorikat, például azt, amikor egy irodalmi estünk előtt az oslói Viking Múzeumban a múzeumi prospektus címe láttán olyan röhögőgörcsöt kaptunk, hogy a múzeumnak mondott terem egész népe kitért a hitéből, vagy amikor a Tokaji Írótáborban egy idős költő barátunk ottfelejtett protézisét egy épp szerelmeskedő pár ágyában keresgélte hosszasan; a nagy beszélgetéseket lezáró, de semmilyen e világi célra föl nem használható „konklúzióinkat”, például az eljövendő barbárok várható kilétéről és érkezési időpontjáról; egy új, már soha meg nem születő regény ötletét, és ki tudja, mit még.

Tamás alapító tagja volt költőgyülekezetünknek, az Immun Csoportnak, amely halálakor föloszlott. Hetente-két hetente összegyűltünk törzshelyünkön, mint annak idején Kosztolányiék. A kemény mag csak öt-hat tagú volt, a holdudvar bővebb. Megvitattuk a „forrongó” irodalmi élet dolgait, miközben úgy éreztük, folytatunk egy régi, szép hagyományt.

A Hold a csalódott lelkek lakhelye. Manapság egyre többen kapacitálnak, indítsuk újra a csoportot. Ha így lesz is, annak nem Immun lesz a neve (bár ez a mai koronás időkben talán indokolt volna), mert azt Tamás magával vitte a Holdba. Talán a Holdalatti mozgalom jó név volna. Ez idén megjelenő verseskötetem nyitódarabjának címe. Ez a vers is a barbárok eljövetelének képzetkörében áll, és a konzervatív forradalomról szól, amelyre – szerény véleményem szerint – Európának szüksége volna.

A fent látható fotót akkor lőttem Tamásról, amikor egy költő-íróbarátokat bemutató fotóalbumot terveztem. Pázmándi kertjében álltunk, kezemben Nikonom, a pataknál levelibékák brekegtek reszelősen, az asztalon sajt, kenyér, egy palackban Tamás saját bora, és én azon gondolkoztam, hogyan lehetne ezt a hiperszenzitív, sérülékeny, és éppen ezért magát soha fel nem táró, rejtőzködő, még a leglazább beszélgetésben is mindig maga őrző, zárkózott lelket „ábrázolni”. Végül beküldtem a parányi kerti tavacska mellett álló üvegházba, arcmaszatoló tükröződések sűrűjébe.

A fotóalbumból végül semmi nem lett, és most már nem is lesz. De a Holdalatti mozgalom talán megszületik, a kemény magot talán olyan barátok alkotják majd, akik annak idején is ott voltak az Immunban, a holdudvart pedig talán olyan fiatalok, akikben megvan a tehetség ahhoz, hogy igazi költők-írók legyenek; akikben megvan az erő, hogy önmagukat ne adják oda a mai kor idiotizmusának; és akikben megvan a hit, hogy a barbároktól ostromlott Európában néha fölnézzenek a bennük égő Holdra. A jövőről beszélek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.