Fejlesztés terhe mellett

Nemrég elgondolkodtam azon, hogy a magunk keltette globális természeti-környezeti válságból miért nem fogunk megmenekülni.

Végh Attila
2023. 04. 07. 7:30
null
Forrás: Merítő - Végh Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég elgondolkodtam azon, hogy a magunk keltette globális természeti-környezeti válságból miért nem fogunk megmenekülni. Nos, a következőkre jutottam.

Ahhoz, hogy belássuk, mit veszíthetünk, ha nem változtatjuk meg természetfelfogásunkat, arra volna szükség, hogy átlássuk azt a sokszor szajkózott szlogent, miszerint minden összefügg mindennel. Az emberi társadalmak közül azok a népcsoportok voltak képesek rá, hogy harmóniában éljenek természeti környezetükkel – azaz azok voltak képesek rá, hogy ne tegyék azt tönkre –, amelyek a „minden mindennel összefügg” európaian üres tételét élni, érezni tudták. Persze ők is csupán közvetlen környezetükben voltak erre képesek, de az ő közvetlen környezetük azonos méretű volt a világgal. (Amikor egyszer Magyarfaluban jártam, a legkeletibb csángó faluban, feltűnt, hogy a falu végét egy óriási hegy zárja le. „Mi van a hegy mögött? – kérdeztem néhány falubelit. „Semmi” – felelték mindannyian. Na, erről beszélek. Ez az archaikus világszemlélet.)

Azok a társadalmak azonban, amelyek világukat a – ködös, értelmetlen és halálos – „fejlődni, a végsőkig” imperatívuszát követve mérhetetlenül bonyolulttá tették, már képtelenek érzékeikben követni a világösszefüggések organikus, otthonos egységét.

Ha A és B összefüggését tételezem, ez még világos. Ha ezen túl C és D összefüggését is, az is könnyen megérthető. Az A és B összefüggésének, illetve C és D összefüggésének összefüggését kijelentő állítás is követhető még. De ami ezután jön, az maga a téboly: A és B összefüggésének, valamint C és D összefüggésének összefüggése összefügg E és F, illetve G és H összefüggésének összefüggésével. Itt már érezzük, hogy utunk a semmibe húz. Pedig még csak nyolc elemnél tartunk. A világ ennél jóval bonyolultabb.

Marad tehát az egyszerűsítés. A fejlődésre vágyó ember azokat a tényezőket, amelyek nem tartoznak szorosan a tárgyhoz, kihagyja. 

Egy falvak mellé telepítendő gyár tervezésekor például irreleváns szempontok tömegét hagyják figyelmen kívül, amely szempontok azonban fontosak volnának a túlélésben. De ez mindig csak később derül ki, amikor már késő.

Mostanában arról hallani, hogy a Börzsöny mélyében hatalmas aranytömeget találtak. Már meg is indult a tervezgetés, hogyan lehetne kitermelni. Mert ugye a GDP, meg miegymás. Nos, van egy jóslatom: az engedélyeztetési procedúra és a kitermeléshez szükséges infrastruktúra kiépítése közben a hegység – amely mellesleg nemzeti park – élővilágának védelme irreleváns kérdésnek minősül majd. Ne legyen igazam.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.