Száműzni az érthetetlent?

De mi a cél? Talán hogy csináljunk valamit. Az életünkben, az életünkkel.

Végh Attila
2023. 06. 23. 7:30
null
Forrás: Merítő - A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatalálni csak akkor tudok valahová, ha előzőleg eltévedtem. Vagy legalábbis eltávolodtam. Belépek az erdőbe: átlényegülök. Az erdei úton már úgy lépkedek, ahogy egy ősember. A szűrt zöld fény, az illatos levegő mintha eredendő önmagammá fürdetne. A szélben a levelek úgy integetnek, mintha egy régi ismerőst üdvözölnének.

A visszatérés persze nem mindig könnyű. Gyakran fáj. Nehéz platonistának lenni a mai világban. 

Nem könnyű úgy idézni magunkban az erdő ideáját, hogy közben letarolt hegyoldalakon vágunk át, lépten-nyomon kivágott-felfűrészelt rönkök és hatalmas, kitépett, kifordított gyökerek közt botladozva, a roncstelepre hasonlító erdőn. A Börzsönyben nem ritka az ilyen tönkretett táj. (Soha nem fogom megérteni, hogy védett természeti területen miért nem lehet megtiltani a favágást és a vadászatot.)

A visszatérés fájdalmát görög szóösszetétellel nosztalgiának mondjuk. Fájni akkor tud a visszaút vagy a visszatekintés, ha szembesít bennünket a veszteséggel. Ha a földrajzi vagy lelki táj, ahová visszatértünk, már nem olyan, mint amilyen akkor volt. Nosztalgia nincs aranykor nélkül. És megfordítva.

Az ember nosztalgikus, visszatekintő lény. A dolgok elmúlására különösen érzékeny. Tapasztalatait a korábbiakhoz méri. A korábbiakat pedig a legkorábbiakhoz. Visszavágyik a szülői házba, fiatalkora kedves helyszíneire, régi szeretőjéhez.

Mindenkinek megvan a személyes aranykora, annak nosztalgikus emlékhelyeivel. Az emberre minden egyes volt-nincs tapasztalat önnön elmúlásának előérzetét rója. Minden elsápadt „hova lett?” sóhaj a „hova leszek majd?” lelki modellje. Valahogy itt termettünk, a Földön, ami megmagyarázhatatlan, és valahogy eltűnünk majd innen, ami feldolgozhatatlan.

...milyen ocsmányul

mozog a kitátott szánk és gyász-roncsolta

arcunk ahogy zabálunk

temetés után mindjárt mintha

attól félnénk megjelenik

a halott és legyömöszöli

torkunkon az összes emléket

amit sose tudunk megemészteni

Tornai József Az összes emlék című verséből való a részlet. Becsatornázni a becsatornázhatatlant. Mintha mindennek, ami a múlhatatlan ködöt idézi, el kellene tűnnie életünkből a kivehetőben, a jól láthatóban, a becsatornázottban. Mintha azzal is kezdenünk kellene valamit, amivel semmit sem lehet. Száműzni az érthetetlent, az észvesztőt, a kibírhatatlant a cél érdekében. 

De mi a cél? Talán hogy csináljunk valamit. Az életünkben, az életünkkel.

 „Az élet cselekvést jelent” – mondja Ady, ami egyrészt igaz, másrészt pedig arra az elkeseredett kísérletre mutat rá, amelyet úgy nevezhetnék: a köd megszólítása. Szólongatjuk a ködöt, ahonnan jövünk, amelyben eltűnünk végül. Az őszi daruvonulás jut eszembe. Ahogy állok a hortobágyi pusztán a hajnali ködben, és hallgatom a tavi éjszakázóhelyükről kirepülő madarak kiáltásait. Szólongatják egymást a láthatatlanban. Amúgy is panaszos krúgatásuk ilyenkor még drámaibb, még szebb. Még emberibb.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Végh Attila)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.