Keresik a szarvasmarhafajtákat, melyek a szupertej előállítására képesek

Az A2-es, úgynevezett szupertej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja, mivel sajátos fehérjeszerkezete nem okoz emésztési panaszokat.

Forrás: vaol.hu2021. 01. 17. 10:27
A borzderes fajtát is vizsgálják, hogy jöhet-e belőle szupertej Fotó: MTI/Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Egyetem (DE) kutatói szerint az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja, mivel sajátos fehérjeszerkezete nem okoz emésztési panaszokat, mint a forgalomban lévő tejek. A DE kutatói olyan szarvasmarhafajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen, úgynevezett szupertej előállítására képesek – közölte az egyetem honlapja nyomán a vasi hírportál a vaol.hu.

„Magyarországon elsősorban A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje genotípusú tejet fogyasztunk, mivel az Európában és hazánkban is első számú tejelő szarvasmarhának számító holstein-fríz fajtájú tehén ilyen tejet ad” – fogalmazott Béri Béla, az egyetem állattenyésztési tanszékének tanára.

Elmondása szerint a tanszéken négy tejhasznosítású, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarhafajta tenyésztését vizsgálják, ezek a fajták ugyanis feltételezhetően A2-es tejet termelnek.

A borzderes fajtát is vizsgálják, hogy jöhet-e belőle szupertej
Fotó: MTI/Varga György

A jelenlegi laboratóriumi vizsgálatok középpontjában az angol jersey fajta áll, amely a holstein-frízhez képest ugyan kevesebb tejet ad, azonban zsír- és fehérje-összetétele sokkal jobb, és az első eredmények alapján A2-es tejet termel – ismertette a kutató.

Hozzátette:

az A2-es tej nem tartalmazza azt a fehérjetípust, ami emésztési problémákat okoz.

Kutatásukban az állományból begyűjtött fülporcminták segítségével más genetikai jellemzők mellett meghatározzák, hogy az adott egyed az A1-es vagy az A2-es típushoz tartozik-e.

Az esetleges problémákat okozó fehérje megjelenése egy genetikai módosulás, mutáció következménye, így a régebbi szarvasmarha fajtáknál nagy valószínűséggel nem jelenik meg.

A holstein-fríz meghatározóan A1-es tejet állít elő, azonban vannak olyan egyedek, amelyek a „szupertej” elválasztására is képesek. A mesterséges termékenyítésben résztvevő, A2-es típust örökítő tenyészbikák szelektálásával és felhasználásával a holstein-fríz fajtánál is előnyösen változhat a tejfehérje-összetétel, és mivel egy apaállattól akár több százezer utód is származhat, a megfelelő bikák kiválasztásával gyors eredményt lehet elérni – magyarázta Béri Béla.

Az egyetemi docens azt mondta, a mintákat jelenleg Kanadában elemzik, de a technikai feltételek helyben is adottak. A kutatók a közeljövőben szeretnék elérni, hogy a molekuláris genetikai vizsgálatokat a DE mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának a laboratóriumában végezzék el, és a vizsgálatok tanúsítványként szolgálhatnak a szarvasmarha-tenyésztők számára az állományuk által termelt tej fehérje-összetételének igazolására.

A magyar tejipar is figyelemmel követi a vizsgálatokat, és az A2-es tej forgalmazásáról is egyeztetnek a piaci szereplők – fűzte hozzá a szakember, megjegyezve: Magyarországon alacsony a tejfogyasztás, a kutatás célja, hogy fellendítsék ezt a piacot.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

Tévhitek a háziállatok kedvenc ételeiről

Már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy melyik állatnak mi a kedvenc étele, és erre egészen biztosan a mai napig is emlékszünk. De vigyázat, ezek közül több információ is téves és kifejezetten rosszat tehet az állatoknak, ha azzal etetitek őket.

A macskákat gyakran látjuk a mesékben és különböző rajzokon tejet lefetyelni. De valóban jót tesz ez nekik? A válasz az, hogy nem igazán, ugyanis a tej sok cica számára gyomorproblémákat okozhat, mert nem tudják rendesen megemészteni a laktózt (ahogy egyébként a kutyák sem).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.