
Így lesz tökéletes a befőtt és a savanyúság
A befőzés segít, hogy a gyümölcsök és zöldségek ízét, zamatát a téli hónapokban is élvezhessük.
A NASA, amerikai űrkutatási hivatal szervezete, a Jet Propulsion Laboratory (Sugárhajtómű Laboratórium, JPL, Passadena, Kalifornia) 44 ezer olyan mérési adatot elemezett, amelyek szinte teljesen lefedik a Mars déli pólusvidékét. A bolygó déli pólusát a marsi évszakok függvényében változó kiterjedésű, nagyobb részt fagyott szén-dioxidból, kisebb részt pedig vízjégből álló „sapka„ fedi.
Érdemes megjegyezni, hogy a marsi pólussapkák összehasonlíthatatlanul vékonyabbak a Föld északi pólusát, vagy különösen az Antarktiszt beborító vastag jégpáncélnál.
a marsi pólussapkák ezekhez képest sokkal inkább dér, mintsem jégpáncélszerűek.
A kutatók 15 évre visszamenően átvizsgálták a radarmérések adatsorait. A radarhullámok segítségével lehet bekukkantani a Mars felszíne alá, mivel a rádióhullámok behatolnak a mélyebb rétegekbe is.
A radarjelek természetesen veszítenek az energiájukból, amint áthatolnak a különböző kőzetrétegeken. Ebből, vagyis az elnyelődés mértékéből lehet következtetni a mélyebben fekvő rétegek fizikai jellemzőire. A kutatók azt tapasztalták,
hogy néhány esetben a mélyből visszaverődő radarjel erősebb volt a felszínről visszaverődő jelnél.
Egyes tudósok szerint ez egyértelműen arra utal, hogy jelentősebb mennyiségű víz lehet a felszín alatt, mert a folyékony víz felerősítve veri vissza a radarjeleket.
Legelőször a vörös bolygó Mars South Polar Layered Deposits elnevezésű déli sarki területén mutatták ki a felszín alatti folyékony víz jelenlétét. A JPL közelmúltban elvégzett átfogó analízise több tucat hasonló területet tárt fel a déli pólusvidéken. Az átvizsgált mérési adatok gyakorlatilag lefedik a Mars teljes déli pólusterületét.
Ami még különösebb, hogy néhány ponton a felszínhez viszonylag közel, alig 1,5 kilométeres mélységben sikerült a nagyobb mennyiségű folyékony víz jelenlétére utaló jeleket azonosítani.
A számítások szerint itt azonban – 63 celsius fokos hőmérséklet uralkodik, ami mélyen alatta van a víz fagyáspontjának,
még akkor is, ha a vízben feloldott különböző ásványi anyagok koncentrációja miatt – a földi tengervízhez hasonlóan – vélelmezhetően alacsonyabb értékű lehet a fagyáspont. Egy 2019-ben publikált és ezt a kérdést vizsgáló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a mélyből érkező marsi „geotermikus” hőnek legalább kétszer akkorának kellene lennie, hogy ebben a mélységben folyékony halmazállapotban maradjon a víz.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
A befőzés segít, hogy a gyümölcsök és zöldségek ízét, zamatát a téli hónapokban is élvezhessük.
Így szűrheted ki a problémás darabokat!
Az alkohol történelmi jelentősége túlmutat a mámoron. Egy új kutatás szerint az erjesztett italok segíthették a társadalmi együttműködés, sőt, a politikai rendszerek fejlődését is.
A nyár szupergyümölcse a málna – ezért érdemes mindennap fogyasztani.
A befőzés segít, hogy a gyümölcsök és zöldségek ízét, zamatát a téli hónapokban is élvezhessük.
Így szűrheted ki a problémás darabokat!
Az alkohol történelmi jelentősége túlmutat a mámoron. Egy új kutatás szerint az erjesztett italok segíthették a társadalmi együttműködés, sőt, a politikai rendszerek fejlődését is.
A nyár szupergyümölcse a málna – ezért érdemes mindennap fogyasztani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.