A beerdősítés segíthet megmenteni a korallzátonyokat a katasztrófától

A tengerparti régiók növekvő újraerdősítése meglehetősen csökkentheti korallzátonyokat elérő kifolyó üledék mennyiségét és javítja rezilienciájukat, ezt találta egy az ausztrál Queensland Egyetem által vezetett tanulmány, melyet augusztus 4-én a Global Change Biology magazinban publikáltak – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 29. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány több mint 5 500 part menti területet analizált világszerte és azt találta, hogy közel 85 százalékuk kilúgozza az üledéket a korallzátonyokhoz, ami a klímaváltozás utáni második legkomolyabb fenyegetés, amivel a világ zátonyai szembenéznek.

Dr. Andrés Suárez-Castro, a Queensland Egyetem ökológusa azt mondja, fontos foglalkozni az üledékkifolyás problémájával, hogy a zátonyokat sújtó emberi hatások mérséklésére tett erőfeszítések sikeresek legyenek.

A megnövekedett szedimentáció (ülepedés) a vízi ökoszisztémákat még érzékenyebbé teszi a hőstresszre, ami csökkenti a korallok rezilienciáját, ellenálló képességét a klímaváltozással szemben.

Ha a szárazföld és a tenger közti kapcsolat nincs felismerve és külön kezelve, minden, a tengeri élőhely és faj védelmére tett jövőbeni erőfeszítés valószínűleg eredménytelen lesz. A földirtásból származó túl sok üledékkimosódás és a tengerpart menti agrárkémiai szennyezés növeli az üledéktranszportot a parti vizekbe. A korallzátonyokra való üledékkifolyás egyik hatása a fényszintek erős csökkenése, aminek megfelelő mértéke kulcsfontosságú a korall és a tengerifű növekedéséhez és reprodukciójához.

Suárez és csapata által javasolt egyik megoldás az országok számára, hogy állítsák helyre a földstabilitást és az erdőállományt a parti régiókban, amely segíteni fog csökkenteni az üledékkifolyás mennyiségét. Az újraerdősítés nagyon fontos, mivel fenntartja a termőföld stabilitását, ami lényeges az erózió kockázatának csökkentésében, továbbá segít megakadályozni, hogy az üledék elérje a vízi rendszereket.

Ha az üledékkifolyás nem válik globális prioritássá, a tengeri ökoszisztémák védelme a klímaváltozással szemben egyre nehezebb feladat lesz.

A kutatók azt mondják, hogy míg a föld beerdősítésének haszna világos, nagy feladat lesz bevonni az országokat és kormányokat az erdősítési tevékenységekbe. Suárez azt mondja, hogy bátorító látni a nagy koralldiverzitású sok országot, melyek nagy területeket beerdősítenek, azonban az erdősítés ára, valamint a politikai és szociális gátak megnehezíthetik az ambiciózus célok elérését.

Ha parti medencénként átlagosan ezer hektár erdőt helyreállítanának, a korallzátonyokat elérő földalapú üledéket átlagosan 8,5 százalékkal lehetne csökkenteni 63 000 négyzetkilométer zátony között.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.