A felmelegedés hideg teleket is hozhat

Idén februárban az amerikai Texas államban százhetvenen meghaltak és több millióan áram nélkül maradtak az extrém időjárás miatt: húsz Celsius-fokkal volt hidegebb a szokásosnál. A Science folyóiratban most megjelent tanulmány szerint a jelenség egyértelműen a globális hőmérséklet-emelkedés következménye.

Munkatársunktól
2021. 09. 18. 18:02
Winter Storm Uri Brings Ice And Snow Across Widespread Parts Of The Nation
US-WINTER-STORM-URI-BRINGS-ICE-AND-SNOW-ACROSS-WIDESPREAD-PARTS Fotó: RON JENKINS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt négy évtized műholdas mérései kimutatták, hogy a globális hőmérséklet emelkedése jelentősen hat az Északi-sarkvidék klímájára. A térségben a felmelegedés kétszerese a világ többi részén mért változásnak, ennek egyik nyilvánvaló jele a sarki jég gyors nyári zsugorodása. Ugyanakkor a melegedés nemcsak a jeget olvasztja, hanem megváltoztatja a poláris örvénynek nevezett légköri rendszert. Ez az örvény a jeges levegőt az Északi-sarkvidék területére zárja. 

A folyamatosan melegedő levegő azonban meggyengíti ezt a légörvényt, ami emiatt megnyúlik, és gyakorta dél felé áramlik a sarkvidéki jeges levegő.

(Ezek az események egyre gyakoribbak a műholdas megfigyelések 1979-es kezdete óta.) Ennek a megnyúlásnak lett a következménye a februári texasi katasztrófa. A megfigyeléseken és modelleken alapuló eredmények egyértelmű kapcsolatot mutatnak az Északi-sarkvidék éghajlatváltozása, valamint a sarki örvény megnyúlása között. A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a szélsőséges téli időjárási események növekedése az Egyesült Államok egyes ré­szein az Északi-sark felmelegedésével van összefüggésben. 

A felmelegedés miatt egyes helyeken – Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában – a jövőben a szokásosnál hidegebb telekre számíthatunk. 

– Nyilvánvaló az ellentmondás, hogy miközben emelkedik a globális átlaghőmérséklet, az Egyesült Államokban és Észak-Eurázsiában látszólag megnőtt a szélsőségesen hideg események száma. Ez a tanulmány segít feloldani ezt az ellentmondást – mondta a BBC-nek Chaim Garfinkel, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora. A múltban a szélsőségesen hideg időjárási eseményeket az Egyesült Államokban és Oroszországban egyaránt arra használták fel, hogy ezekre hivatkozva kétségbe vonják a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének értelmét. 

A tanulmány üzenete egyértelmű: azonnal vissza kell fogni az üvegházhatású gázok kibocsátását, hiszen a hideg betöréseket a melegedő klíma okozza.

A kutatócsoport úgy véli, hogy eredményeik segítik azt tudatosítani az emberekben, hogy a globális felmelegedés összetett folyamat, és talán segítenek eloszlatni azt a téves elképzelést, hogy a hidegebb tél azt jelenti, szó sincs klímaváltozásról. Munkájuknak köszönhetően a szélsőséges hideg téli eseményekre figyelmeztető előrejelzések pontossága is javulhat.

Borítókép: Ron Jenkins/Getty Images North America/Getty Images via AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.