Megállítani a néma járványt

Európában az öngyilkosságot elkövetők nyolcvan, az Egyesült Államokban körülbelül 75 százaléka férfi. Az utóbbi országban évente mintegy 35 ezer férfi vet véget önkezével az életének, Kanadában háromezren döntenek hason­lóan. Dan Bilsker kanadai pszichológusprofesszor „néma járványnak” nevezte a folyamatot.

2021. 09. 17. 16:16
Budapest, 2012. március 23. Gyászolók állnak fehér rózsával a kezükben Kutasi Róbert temetésén, a Rákospalotai köztemetőben. A labdarúgó NB II-ben szereplő REAC igazgatója 48 éves korában, 2012. március 2-án öngyilkos lett. MTI Fotó: Földi Imre Fotó: Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztó a jelenség. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központjának (CDC) jelentése szerint a férfiak által elkövetett öngyilkosságok száma 2006 és 2017 között évente körülbelül két százalékkal nőtt, ami 1999 óta összesen 26 százalékos emelkedést jelent. A közelmúlt megdöbbentő számai azt sugallják, hogy a megelőzésben nem figyelnek valamire. A Psychologytoday.com portálon megjelent elemzés szerint az öngyilkosságok megelőzésének leghatékonyabb módja a veszélyeztetettekre való összpontosítás. Ehhez meg kell vizsgálni a különböző társadalmi tényezők és az öngyilkosságok közötti kapcsolatot, majd az eredmények felhasználásával célzott, a célcsoportokban személyre szabott támogató programokat indítani.

Az elemzés szerint a férfiak bizonyos csoportjai különösen veszélyeztetettek. Idetartoznak az elváltak, a leszerelt katonák, a munkanélküliek és a mentális betegségben szenvedők. Ezen csoportok tagjai (kisebb-nagyobb mértékben) gyakran tapasztalnak elszigeteltséget, társadalmi megbélyegzést, elutasítást és gyanakvást a szélesebb társadalom részéről. Mindezek a többségtől való elidegenedés erős érzéséhez vezethetnek, amely az élet értelmének és céljának megkérdőjelezésével járhat. A felnőtt férfiak társadalmi integrációját a nyugati országokban jellemzően a családban való érdemi részvétel jelenti, amelynek alapja a biztos munkahely. A család felbomlása vagy a munkahely elvesztése különösen súlyos csapást gyakorolhat a férfiak mentális egészségére.

A szakportálon megjelent elemzés azt hangsúlyozza, fontos, hogy a férfi­öngyilkosságok megelőzését több irányból kell megközelíteni. Először is testre szabott, az érintettekre hangolt támogatásokra van szükség a nehéz változásokon, például váláson vagy munkahely elvesztésén átesetteknek – ennek egyik igen hatékony módja, ha a hasonló kríziseket átélt, sikeresen feldolgozó sorstársak mesélnek a példájukról, tapasztalataikról. Az országos mentálhigiénés rendszereknek kétségkívül szerepük van ebben, de a helyi közösségi programok is hatékonyan segíthetik a veszélyeztetett férfiakat, különösen, mivel a kutatások azt mutatják, az érintettek gyakran előnyben részesítik az ilyen helyi programokat. Ez lehet helyi támogató csoport vagy akár vallásos szervezet. Az ilyen csoportok tudják, hogyan kezeljék a magányt, a társadalmi elidegenedést, amelyek gyakran öngyilkossághoz vezetnek a férfiaknál. Mindez segíthet a néma járvány kezelésében. A statisztikákból az is kiderül, hogy csaknem négyszer annyi férfi követ el öngyilkosságot, mint nő.

Javuló helyzet 

A nyolcvanas évektől kezdve Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben volt a világon az öngyilkosságok terén. A rekordévben, 1983-ban 4911 magyar követett el öngyilkosságot. Ezután lassan javult a helyzet, de még a rendszerváltáskor is évente négyezernél többen vetettek véget életüknek önkezükkel hazánkban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi statisztikája szerint még 2000-ben is kétszer többen lettek öngyilkosok Magyarországon (26,6 ember/100 ezer lakos), mint a globális átlag (14 ember/100 ezer lakos). A WHO legfrissebb, 2019-es nemzetközi statisztikai adatai szerint – erről a Híradó.hu írt – Magyarország az 54. helyen van a világ országai között az öngyilkosságok terén. A KSH statisztikája szerint a 2010-es 2492-ről, 2019-re 1550-re csökkent az öngyilkosságok száma Magyarországon. Tavaly azonban 1706-an vetettek véget az életüknek – az emelkedésben a koronavírus járványnak meghatározó lehet a szerepe. A statisztikákból az is kiderül, hogy csaknem négyszer annyi férfi követ el öngyilkosságot, mint nő.

Borítókép: Támogató környezet híján sokan eldobják az életüket (MTI/Földi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.