Mennyi influenzavírus kerül a levegőbe egy tüsszentéssel?

Amerikai kutatók igazolták, hogy egy influenzás beteg egy tüsszentéssel vagy köhögéssel egész szobányi embert meg tud fertőzni, és a vírusok még órák múlva is jelen vannak a terem levegőjében – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 05. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közismert, hogy az influenza cseppfertőzéssel terjed: a beteg köhögéssel és tüsszentéssel néhány méteres körzetben a fertőzéshez elegendő mennyiségű vírust ürít. A korábbi vizsgálatok szerint az influenzavírusok a gazdaszervezeten kívül hamar elpusztulnak, egy vizsgálat azonban azt találta, hogy a kórokozók akár órákig a zárt terem levegőjében maradhatnak és fertőzhetnek.

A kutatás magyarázatot ad arra is, hogy miért lesz sok turista rögtön a nyaralás első napján, a repülés, vonatozás után beteg. Az eredmények alapján járvány idején mindenképpen érdemes kerülni az orvosi rendelőket (hacsak nem okvetlenül szükséges orvoshoz mennünk), és betegen nem tanácsos bemennünk a munkahelyünkre.

A korábbi kutatások többsége a köhögéssel és tüsszentéssel levegőbe kerülő nagyobb méretű váladékcseppeket vizsgálta. Ezeken a cseppeken nagy mennyiségű vírus található, ám a cseppek méretűknél fogva hamar a padlóra esnek, ahol nem élnek sokáig a kórokozók.

Sokkal kevesebbet tudunk a kisméretű cseppekről, amelyek a köhögés, tüsszentés után még órákig, sőt akár napokig a levegőben lebeghetnek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.