Közismert, hogy az influenza cseppfertőzéssel terjed: a beteg köhögéssel és tüsszentéssel néhány méteres körzetben a fertőzéshez elegendő mennyiségű vírust ürít. A korábbi vizsgálatok szerint az influenzavírusok a gazdaszervezeten kívül hamar elpusztulnak, egy vizsgálat azonban azt találta, hogy a kórokozók akár órákig a zárt terem levegőjében maradhatnak és fertőzhetnek.
Mennyi influenzavírus kerül a levegőbe egy tüsszentéssel?
Amerikai kutatók igazolták, hogy egy influenzás beteg egy tüsszentéssel vagy köhögéssel egész szobányi embert meg tud fertőzni, és a vírusok még órák múlva is jelen vannak a terem levegőjében – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

A kutatás magyarázatot ad arra is, hogy miért lesz sok turista rögtön a nyaralás első napján, a repülés, vonatozás után beteg. Az eredmények alapján járvány idején mindenképpen érdemes kerülni az orvosi rendelőket (hacsak nem okvetlenül szükséges orvoshoz mennünk), és betegen nem tanácsos bemennünk a munkahelyünkre.
A korábbi kutatások többsége a köhögéssel és tüsszentéssel levegőbe kerülő nagyobb méretű váladékcseppeket vizsgálta. Ezeken a cseppeken nagy mennyiségű vírus található, ám a cseppek méretűknél fogva hamar a padlóra esnek, ahol nem élnek sokáig a kórokozók.
Sokkal kevesebbet tudunk a kisméretű cseppekről, amelyek a köhögés, tüsszentés után még órákig, sőt akár napokig a levegőben lebeghetnek.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Tornádót láttak a helyiek Baracson, óriási volt a riadalom

Támadó varjak: megszólalt a kórházba került nő + galéria

Sebestyén Balázs felháborító kijelentést tett: „1,2 milliárd az nem akkora összeg”

Orbán Viktor nemrég jó hírt kapott, meg is osztotta a Facebookon + videó

Fecső Judit 450 ezres albérletet keres, miután bilincsben vitték el

Csúnyán lebuktak a lengyelek: a háttérben nagy üzletet kötöttek Oroszországgal

Tragédia: Most egy 12 éves kislány lett öngyilkos

Luka Modric távozik a Real Madridtól – hivatalos

Oroszország bejelentést tett a béketárgyalásokról

Tuzson Bence: Bepereljük az Európai Bíróságot + videó

A Barcelona bejelentette a nagy hírt, botrányhős érkezhet a klubhoz

Pottyondy Edina bedöntötte a teljes baloldalt, Magyar Péterrel együtt
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.