Úgy tűnik, kifáradt az izlandi Fagradalsfjall vulkán

Vulkanológusok szerint még túl korai kijelenteni, hogy vége az elmúlt ötven év leghosszabb izlandi kitörésének.

Forrás: MTI2021. 11. 19. 13:07
Reykjanes-flsziget, 2021. mrcius 20. Az izlandi parti rsg ltal kzreadott kpen izz lvafolyam zdul a mlybe egy vulkn krterbl a fvrostl 30 kilomterre dlnyugatra, a Reykjanes-flszigeten 2021. mrcius 19-n jjel. A szigetnek ezen a rszn utoljra 800 ve fordult el vulknkitrs. Izland dlnyugati rszn az elmlt hetekben tbb ezer kisebb fldrengs volt. MTI/EPA/Izlandi parti rsg Fotó: Izlandi parti őrség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lövell ki lávát az izlandi Fagradalsfjall  vulkán, amely hat hónapon keresztül folyamatosan működött, vulkanológusok szerint azonban még túl korai kijelenteni, hogy vége az elmúlt ötven év leghosszabb kitörésének,  amelyet a szigetországban feljegyeztek.

Az első láva március 19-én kezdett feltörni a mélyből a Reykjavíktól harminc kilométerre délnyugatra fekvő Fagradalsfjall-hegyen a Reykjanes-félszigeten. Szeptember 18-án jelentették be vulkanológusok, hogy a Fagradalsfjall esetében az elmúlt ötven év leghosszabb kitörését jegyezték fel a szigetországban. Attól a naptól kezdve azonban nem ont lávát magából.

A páratlan látvány folyamatosan vonzza a turistákat a térségbe, a megkeményedett fekete láva jelenleg mintegy öt négyzetkilométernyi területet borít be.

A vulkánkitörést megelőző négy hétben mintegy negyvenezer földrengés sújtotta a félszigetet. A vulkánkitörés nyomán keletkezett lávamező a Fagradalshraun nevet kapta, ami csodálatos lávavölgyet jelent.

Lehetséges,  hogy krátere eltömődött és elkezdett kihűlni, ily módon az új láva nem tud a felszínre kerülni. Gyakran így végződnek a kitörések

– mondta Sara Barsotti, az izlandi meteorológiai intézet illetékese az AFP francia hírügynökségnek.

Az elmúlt két hónapban nem jegyeztek fel a szeizmográfok földrengéseket, amelyek jó előjelei egy vulkánkitörésnek. Bár lávakilövellést nem észleltek a szakemberek, a fő kráterből még mindig füstfelhő áramol ki. „Ez a földalatti magma megmaradt hője és a megmaradt gáza” – magyarázta Pall Einarsson geofizikus.

A vulkán mintegy 143 millió köbméter magmát hozott földfelszínre, amely több mint 1200 Celsius-fokos volt.

A térség azonban szeizmikusan aktív és a kutatók tovább figyelik a vulkánt. A műholdas és GPS-adatok azt mutatják, hogy a Reykjanes-félsziget egy nagy térségében a talajszint a minap megemelkedett, ami a vulkán újraaktivizálódásának elméletét támasztja alá.

Borítókép: (MTI/EPA/Izlandi parti őrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.