Kísérteties óriás fantommedúza bukkant elő a sötétből + videó

A mélytenger koromsötét világa az ember számára a rendkívül szokatlan, bizarr létformák birodalmának számít. A szürkületi zóna és az abisszális régió a horrorfilmek világát idéző ijesztő kinézetű halak, gigantikus méretű lábasfejűek és megannyi más, még felfedezésre váró különleges kreatúra hazája. Noha a nagy mélységek világát jellemzően a kistestű élőlények uralják, de itt is előfordulnak olyan valódi leviatánok, mint amilyen az óriáskalmár, vagy a még a nála is ritkább fantommedúza – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 12. 22. 12:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valami furcsa tömeg kezdett kibontakozni a tengeralattjáró fénykévéjéből

A Monterey Bay Akvárium Tengerkutatási Intézete (Monterey Bay Aquarium Research Institute, MBARI, San Francisco) 2021 novemberében a kaliforniai partvidék mélytengeri élővilágát tanulmányozta, az intézet távirányítású robot-tengeralattjárójának segítségével. A Csendes-óceán kaliforniai partvidékén rendkívül keskeny a kontinentális küszöb, ami már a parthoz közel elkezd meredeken lejteni a nagy mélységekbe.

Emiatt ez a terület különösen ideális terepnek számít a mélytengeri kutatásokhoz. Az intézet távirányítású merülőeszköze már csaknem egy kilométer mélyre merült a kontinentális lejtő mentén, amikor a ROV (Remotely Operated Vehicle) fényszórója valami elmosódó, barnás-rózsaszín tömeget világított meg a koromfekete sötétségben. 

A felszíni kutatóhajó fedélzetén a monitorokat figyelő tengerbiológusok közelebb irányították a ROV-ot a furcsa jelenséghez.

Amikor a ROV megközelítette a lassan mozgó „valamit", a fényszórók kévéjében egy rendkívül ritka, hatalmas termetű mélytengeri csalánozó, az óriásmedúza (Stygiomedusa gigantea) kontúrjai rajzolódtak ki, amint az a lentebb beágyazott videón is látható.

A felvétel 990 méteres mélységben készült. A bizarr formájú, és angolul találóan óriás fantommedúzának (giant phantom jelly) nevezett medúzaféle egyike a legritkábban megpillantható tengeri élőlényeknek. Az 1899-ben történ felfedezése óta eltelt több mint 120 év alatt

Mindössze csak 110-szer sikerült azonosítani a fajt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Youtube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.