A navigátor elszámolta magát

Sokaknak az antarktiszi felfedező, Ernest Shackleton elveszett hajója a legizgalmasabb a feltáratlan tengeri roncsok között. Az Endurance 1915-ben süllyedt el, de a legénység mind a 28 tagja megmenekült. Túlélték a sodródást a jégtáblákon, a 1500 kilométeres csónakázást. A hajóroncs felkutatására a hónap elején expedíció indult.

2022. 02. 18. 8:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Antarktisz-kutatás egyik kiemelkedő alakja volt a brit Ernest Shackleton, aki négy déli-sarki expedícióban is részt vett. Mégsem az ő nevét ismerjük, hanem Roald Amundsenét, aki 1911. december 14-én elsőként érte el a Déli-sarkot. Ernest Shackleton is be akarta írni nevét a felfedezők nagykönyvébe, ezért új célt tűzött maga elé: a sark érintésével elsőként átkel a déli kontinensen. Az expedíció kudarcot vallott, mert hajójukat, az Endu­rance-t, a Weddell-tenger jege körülzárta, majd 1915. november 21-én összeroppantotta. Az összezúzott, majd elsüllyedt hajó legénysége időben elmenekült. 

A matrózok hónapokig éltek a sodródó jégtáblákon, 

később mentőcsónakokkal eljutottak az Elefánt-szigetre, ahol Shackleton öt társával ismét csónakba szállt, hogy az 1500 kilométerre lévő Déli-Georgia szigetről segítséget hozzon. 1916 augusz­tusában minden embert épségben kimentettek a szigetről.

Ernest Shackleton. Fotó: Wikipedia

Shackleton hajójának holléte az egyik legnagyobb tengeri rejtély.

A sarkkutatás hőskorának e jelképéről sokáig azt tartották, lehetetlen megtalálni a szélsőséges antarktiszi környezet miatt. 1992-ben indult orosz–amerikai expedíció a helyszínre, de eredménytelenül tért vissza. Tavaly jelentették be, hogy idén februárban újabb nagyszabású tudományos expedíció indul a roncs felkutatására. A kereséshez víz alatti kutatójárműveket is használnak, amelyeken érzékelők, reflektorok és kamerák is vannak. Az Endurance22 nevű expedíció vezetője, Mensun Bound 2019-ben már indított kutatást az Endurance után, de azt a vállalkozást a szélsőséges időjárás miatt lemondták.

Az Endurance teljes vitorlázatban a Weddell-tengeren. Fotó: Wikipedia

A hajó a feltételezések szerint több mint 3000 méter mélyen fekszik. Bár bő száz éve összetört, faanyaga valószínűleg jó állapotban maradt meg a rendkívüli hideg, a fény hiánya és a relatív oxigénhiány miatt. A téma ismerői szerint jó stratégiára és óriási szerencsére van szükség ahhoz, hogy a katasztrófa helyszínét megtalálják. Frank Worsley, a Shackleton egykori navigátora által a roncs helyére vonatkozó koordináták ugyanis nem pontosak.

Három kutató – Lars Bergman, David Mearns és Robin Stuart – megpróbálta összesíteni a különféle hibákat, amelyek Worsley méréseit befolyásolhatták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a valódi helyszín több kilométerrel keletre lehet attól a helytől, ahová a navigátor számította. A modern térképek sokkal pontosabbak, mint az akkor használtak. Ha Worsley-ék birtokában lettek volna a mai információk­nak, rájöttek volna, hogy az óráik a számoltnál valójában 22 másodperccel gyorsabban jártak. Csak ez a hiba az Endurance-t több mint három kilométerrel keletebbre tette. Ez azonban csak egy bizonytalanság, amelyet figyelembe kell venni. Bergman, Mearns és Stuart meggyőződése, hogy az összes akkori pontatlanságot, tévedést figyelembe véve a hajóroncs az eddig feltételezett helytől több kilométerre keletebbre lesz.

Azt vallják, hogy munkájuknak köszönhetően sokkal pontosabban meghatározható a hajó katasztrófájának a helye.

Információikat megosztották az Endurance22 expedíció vezetőivel. A dél-afrikai Fokvárosból február ötödikén kihajózó jégtörő hajó 35–45 nap alatt ér a Weddell-tengerhez. Mensun Bound kutatási igazgató a BBC-nek azt mondta, érdeklődéssel olvasták a közleményt, de azt nem árulta el, hogy az elemzés befolyásolja-e terveiket. Ha az időjárás engedi, sok kérdésre választ kaphatunk.

Borítókép: Az Endurance-t a jég körülzárta, majd 1915. november 21-én összeroppantotta (Fotó: Endurance22)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.